Close Menu
Siyasi HaberSiyasi Haber

    Subscribe to Updates

    Get the latest creative news from FooBar about art, design and business.

    What's Hot

    Almanya’dan sonra İngiltere

    8 Mayıs 2025

    Karaburun Bilim Kongresi 19. yılında ‘savaş’ temasıyla toplanıyor

    8 Mayıs 2025

    Ahmed Saadet ve Tutsaklar Hareketi Liderleri Tehdit Altında

    8 Mayıs 2025
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Siyasi HaberSiyasi Haber
    • Güncel
      • Ekonomi
      • Politika
      • Dış Haberler
        • Ortadoğu
        • Dünya
      • Emek
      • Kadın
      • LGBTİ+
      • Gençlik
      • Ekoloji ve Kent
      • Haklar ve özgürlükler
        • Halklar ve İnançlar
        • Göçmen
        • Çocuk
        • Engelli Hakları
      • Yaşam
        • Eğitim
        • Sağlık
        • Kültür Sanat
        • Bilim Teknoloji
    • Yazılar

      Hrant, Sırrı ve Selo

      8 Mayıs 2025

      Üç fidan, bir ülke: Direniş hiç bitmedi

      6 Mayıs 2025

      “Kalbinizde barışa bir yer açın”

      4 Mayıs 2025

      Kriz, emperyalist savaş ve devrim

      3 Mayıs 2025

      1 Mayıs Öncesi Baskınlar Ve Korkak Devlet

      30 Nisan 2025
    • Seçtiklerimiz

      Almanya’dan sonra İngiltere

      8 Mayıs 2025

      Sırrı Süreyya’nın bıraktığı miras ülkeye, herkese iyi gelecek

      8 Mayıs 2025

      ‘Sokak röportajı’nın gücü, hakikat ötesinin çaresizliği

      7 Mayıs 2025

      ‘Yavru’ vatan: Dokunan yanar

      7 Mayıs 2025

      Rojava yeni eşikte: Kapının ardında federasyon mu var?

      6 Mayıs 2025
    • Röportaj/Söyleşiler

      Gençler geleceksizliğe mahkum edilişilerine baş kaldırıyor – Ertuğrul Kürkçü

      23 Mart 2025

      İzmir’in kadın itfaiyecileri ve muhtarları

      16 Mart 2025

      “Çelişkilerden imkân üretmek…” – Ertuğrul Kürkçü

      1 Mart 2025

      Kuzey Kore efsaneleri: Bir akıl dışı çılgınlıklar ülkesi mi? – Kavel Alpaslan

      26 Şubat 2025

      Suriye’de Aleviler hedef tahtasında: Tehcir, işkence, katliam* – Hamide Rencüs

      25 Şubat 2025
    • Dosyalar
      • 30 Mart Kızıldere Direnişi
      • 8 Mart Dünya Kadınlar Günü 2022
      • AKP-MHP iktidar blokunun Kürt politikası
      • Cumhurbaşkanlığı Seçimleri
      • Ekim Devrimi 103 yaşında!
      • Endüstri 4.0 üzerine yazılar
      • HDK-HDP Tartışmaları
      • Kaypakkaya’nın tarihsel mirası
      • Ölümünün 69. yılında Josef Stalin
      • Mustafa Kahya’nın anısına
    • Çeviriler
    • Arşiv
    Siyasi HaberSiyasi Haber
    Anasayfa » ABD – Rusya ittifakı ve nüfuz alanları paylaşımı

    ABD – Rusya ittifakı ve nüfuz alanları paylaşımı

    ALP ALTINÖRS Artı Gerçek için yazdı: Ukrayna üzerine Amerikan–Rus emperyalizmleri arasında kurulan masa, nüfuz alanları paylaşımı ile ilgili bir ittifakın ön görüşmelerini yürütmektedir. Bu yüzden o masa kesinlikle bir “barış masası” değildir. Amerikan- Rus “barışı” yeni savaşların tohumunu içinde taşımaktadır. Uluslararası emperyalizm, savaş ve işgallerle örülü yeni bir döneme girmektedir.
    Alp Altınörs16 Mart 2025
    Facebook Twitter Pinterest LinkedIn WhatsApp Reddit Tumblr Email
    Share
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

    ABD seçimlerinde Donald Trump’ın zaferi, onun arkasındaki tekeller grubunun öncelikleri durumuna getirdi. Bu yeni özellikler ABD’yi Batı Yarıküreye yöneltiyor; eski müttefiklerini karşısına almasını ve eski düşmanı Rusya ile ittifak kurmasını getiriyor.

    Böylece ABD ve Rusya arasında, nüfuz alanlarının paylaşımı için Riyad’da başlayıp İstanbul’da süren görüşmeler yapıldı. Dışarıya “Ukrayna’da barış” görüşmeleri olarak lanse edilse de bunlar aslında dünyanın Amerikan ve Rus mali sermayeleri arasında nasıl bölüşüleceği ile ilgili görüşmelerdi. Zaten Ukrayna’ya fikrini soran yoktu!

    Ukrayna’ya dayatılan, Donetsk – Luhansk ve Kırım’ı Rusya’ya, değerli maden ve minerallerini ABD’ye verip, bir sonraki Rus işgaline değin beklemesiydi. Putin, Ukrayna’nın emperyalist işgalini başlatmıştı; şimdi buna Trump da katıldı. Zelenski’nin payına ise Beyaz Ev’de Oval Ofis’te azarlanmak düştü!

    Bazı açılardan Trump’ın öncülü sayabileceğimiz Nixon, 1972’de komünist Kuzey Vietnam yönetimiyle gizli ikili anlaşma yaparak Güney Vietnam’dan çekilmeyi kabul ettiğinde, Güney Vietnam’daki Amerikancı yönetim bunu basından öğrenmişti. Tabii ki ABD, bunun Kuzey Vietnam’a Saygon’un teslimi anlamına gelmediğini, Güney Vietnam’ın askeri açından destekleneceğini söyledi. Ne var ki, Güney’in düşüşü fazla sürmedi. 1975’te Vietkong gerillaları Saygon’a sosyalizmin bayrağını dikmişti.

    Sosyal içerik açısından bir ulusal kurtuluş savaşı olan Vietnam’ı emperyalist bir savaş olan Ukrayna Savaşı’ndan bahsederken niye andık? Bu iki zıt savaşta ortak olan bir yön var mıdır?

    Burada ortak olan, ABD’nin dış politika önceliklerindeki değişiklik ve bunun sahaya yansımalarıdır. 1972’de, Sovyet – Çin kopuşunun bir askeri çatışma düzeyinde keskinleşmesi, ABD’yi Vietnam’daki varlığının gereksiz olduğuna ikna etmişti. Bugünse Trump’la beraber gelen dış politika öncelikleri, yani bir yandan ABD’nin Amerika kıtasında yeni topraklar elde ederek teritoryal genişleme yönelimi, diğer yandan Çin’le rekabete odaklanarak Rusya’yı yanına çekme çabası, Ukrayna’ya verilen yoğun askeri desteğini gereksiz görülmesine yol açtı.

    1972’de ABD – Kuzey Vietnam gizli anlaşmasını, Nixon’un Beijing ziyareti ve Mao Zedong ile görüşmesi izlemişti. Buradaki amaç, Çin – Sovyet yarılmasın derinleştirmek ve Çin – ABD ittifakını kurmaktı. Bu amaç da hasıl oldu. Soğuk Savaş’ın Amerikan zaferi ile sonuçlanmasında 1972 Nixon – Mao görüşmesi en kritik dönüm noktası olmuştur.

    Trump ise Çin’e karşı bir teknoloji savaşı içerisinde. Çin’in en ileri teknolojiyi elde ederek, emperyalist rekabette ABD’yi geçmesini önlemeye çalışıyor. Arkasına aldığı Meta, Amazon, Tesla, Google vb. teknoloji sermayesi devleri de ondan bunu bekliyor. Ukrayna görüşmeleri, sadece Rusya – ABD ittifakının altyapısını hazırlamaktadır. Bu altyapı oluşturulduğunda ise Trump’ın Moskova ziyaretini görebiliriz. Böylece Rusya, ABD’yi hammadde yönünden desteklemekle kalmayacak, ABD’nin Batı Yarıküre’deki yayılma siyasetini de açık ya da örtük biçimde destekleyecektir; ABD ise Ukrayna üzerindeki Rus nüfuzunu tanımakla kalmayıp Rusya’nın Afrika kıtasındaki yayılmasını da destekleyecektir (zira bu yayılma esasen Fransa’nın nüfuz alanını ilgilendirmektedir). Bu al-ver hesabında Venezuela, Nikaragua ve Küba ciddi tehdit altına girecektir.

    ABD – Rusya arasındaki bu ittifak, 1. Emperyalist Paylaşım Savaşı öncesinde, daha Reval Mülakatı (1908) ile başlayan İngiliz – Rus ittifakını anımsatmaktadır. İttifakın emperyalist karakteri apaçık ortadadır. Düne kadar, Rusya’nın Ukrayna işgalini Amerikan karşıtlığıyla, sözde “anti-emperyalizm” ile açıklamaya çalışan ulusalcı, şoven ve sosyal-şoven siyasalar, suçüstü yakalanmışlardır. Tarihin gördüğü en agresif, en yayılmacı, en emperyalist Amerikan başkanlarından Donald Trump ile Vladimir Putin arasında kurulmakta olan pakt, Rusya’nın emperyalist bir güç olmadığına, hatta “anti-emperyalist” olduğuna dair tüm söylemleri tarihin çöp sepetine göndermiştir.

    ABD – Rusya ittifakının simgesi, belki bazılarınca Zelenski’nin canlı yayında azarlanması olarak görülecektir. Ne de olsa medya çağındayız. Fakat bu ittifakın daha önemli bir göstergesi, Birleşmiş Milletler’de “Rusya’nın işgal ettiği Ukrayna topraklarından çekilmesine” yönelik önergeye ABD’nin ret oyu vermesidir. Rus yayılmacılığının bu biçimde önünün açılması, Rusya’nın tüm komşuları için, (bunlar arasında Türkiye için de) büyük bir tehdittir. Osmanlı’nın parçalanmasına giden yolun Reval Mülakatı ile açıldığını anımsatmakla yetinelim.

    Ankara hala Trump’ın gelişinden coşkulu mudur, bilinmez. Rus Çarlığı’nın tüm eski toprakları üzerinde hak iddia eden Putin yönetimi, eli serbest kaldığında, Kafkaslar’a oradan da bir dönem (30 yıl kadar) Çarlık yönetiminde kalan “Kars Oblastı”na el uzatır mı? “Kars bizimdi, onu size Lenin verdi” der mi? Bekleyip göreceğiz. Bugünden net ve kesin olarak söyleyebileceğimiz tek şey; Riyad’da başlayıp İstanbul’da süren ABD – Rusya görüşmelerinde “Ukrayna’ya barışın” değil, bu türden paylaşım meselelerinin tartışıldığıdır.

    Bu görüşmeler belli bir olgunluğa erişirse, Transatlantik (NATO) ittifakının yerini dünyanın askeri güç yoluyla paylaşılmasına yönelik ABD – Rusya ittifakı alabilir. Dünyanın yeniden paylaşımını (farklı gerekçelerle de olsa) talep eden iki güç olarak ABD ve Rusya, mevcut statükoyu temsil eden uluslararası kurum ve kuruluşları işlevsiz bırakarak, bu yeniden paylaşımı fiilen gerçekleştirmeye yönelebilir. Rus emperyalizminin böyle bir ittifaktan elde edebilecekleri, ancak ikincil bir güç olabileceği Rusya – Çin ittifakının vaat ettiklerinden çok daha fazladır. ABD ise eski ittifaklarını sürdürerek Batı Yarıkürede yayılamayacağı gibi, Çin’i de zayıflatıp tecrit edemez. Oysa Doğu Yarıkürede Rusya’nın elini serbest bırakırsa, Avrupalılar Rusya ile uğraşırken, Batı Yarıkürede de kendi eli serbest kalır. Rusya’ya istediği nüfuz alanlarını verirse, Rusya’nın Çin’le olan gönülsüz ittifakını bozabilir. Hiçbir bedel ödemeden, Avrupalıların zararına bir genişlemeye cevaz vererek, örneğin Ukrayna, Moldova, Gürcistan, Ermenistan vd.ni Rusya’ya bırakırsa, bunu yapabilir. İşte Ukrayna üzerine Amerikan – Rus emperyalizmleri arasında kurulan masa, nüfuz alanları paylaşımı ile ilgili böyle bir ittifakın ön görüşmelerini yürütmektedir. Bu yüzden o masa kesinlikle bir “barış masası” değildir. Amerikan- Rus “barışı” yeni savaşların tohumunu içinde taşımaktadır. Uluslararası emperyalizm, savaş ve işgallerle örülü yeni bir döneme girmektedir.

    Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Telegram Email

    İlgili İçerikler

    Almanya’dan sonra İngiltere

    8 Mayıs 2025

    Sırrı Süreyya’nın bıraktığı miras ülkeye, herkese iyi gelecek

    8 Mayıs 2025

    ‘Sokak röportajı’nın gücü, hakikat ötesinin çaresizliği

    7 Mayıs 2025
    Destek Ol
    Yazılar
    Mustafa Şener

    Hrant, Sırrı ve Selo

    Mehmet Murat Yıldırım

    Üç fidan, bir ülke: Direniş hiç bitmedi

    Ahmet Saymadi

    “Kalbinizde barışa bir yer açın”

    Mehmet Özgen

    Kriz, emperyalist savaş ve devrim

    Bağlantıda Kalın
    • Facebook
    • Twitter
    Seçtiklerimiz
    Ergin Yıldızoğlu

    Almanya’dan sonra İngiltere

    Korhan Gümüş

    Sırrı Süreyya’nın bıraktığı miras ülkeye, herkese iyi gelecek

    Ertuğrul Kürkçü

    ‘Sokak röportajı’nın gücü, hakikat ötesinin çaresizliği

    Zafer Yörük

    ‘Yavru’ vatan: Dokunan yanar

    Güncel Kalın

    E Bültene üye olun gündemden ilk siz haberdar olun.

    Siyasi Haber, “tarafsız” değil “nesnel” olmayı esas alır. Siyasi Haber, işçi ve emekçiler, kadınlar, LGBTİ+’lar, gençler, doğa ve yaşam savunucuları, ezilen etnik ve inançsal topluluklardan yanadır.

    Devletten ve sermayeden bağımsızdır.

    Facebook X (Twitter) YouTube
    EMEK

    Emeğin Son Çaresi: Boykot Stratejisini Anlamak – Eric Dirnbach

    7 Nisan 2025

    Ankara Tabip Odası, TTB, KESK, TMMOB: Barışçıl protesto haklarına müdahaleye son verin

    28 Mart 2025

    DİSK ve KESK’ten adliye önünde açıklama

    26 Mart 2025
    KADIN

    Kadının İnsan Hakları Derneği, İstanbul Sözleşmesi’ni AİHM’e taşıdı

    3 Mayıs 2025

    DEM Parti Kadın Meclisi’nden Saadet Partisi’ne ziyaret

    14 Mart 2025

    Kadınlar Taksim’de yasağa rağmen yürüdü: Susmuyor, isyan ediyoruz

    8 Mart 2025
    © 2025 Siyasi Haber. Designed by Fikir Meclisi.
    • Home
    • Buy Now

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.