Tartus limanının yeni müdürü Riad Judi, Rusların yüksek fiyatlar yüzünden limanı neredeyse çalışamaz hale getirdiğini açıkladı. Yeni yönetim hemen ücretleri düşürdü ve eski çalışanları işlerine geri çağırdı. Limanın bütün geliri artık Suriye devletine gidecek. Eskiyen vinçler ve diğer ekipmanlar da yenilenecek.
Tarifeler yeniden düzenlendi
Yeni yönetim, gemilerden ve mallardan alınan ücretleri yüzde 60 düşürdü. Böylece daha çok geminin limana gelmesi planlanıyor. Daha önce yasaklanan elektrikli ev aletleri gibi ürünlerin de ülkeye girmesine izin verildi. Sadece Suriye’de üretilen bazı ürünleri korumak için yüksek vergiler devam edecek.
Şu anda limana her gün Suriye’den, Arap ülkelerinden ve dünyanın farklı ülkelerinden gemiler geliyor. Bu gemiler demir, şeker gibi önemli malları getiriyor. Gümrük polisleri sadece kaçakçılığı önlemek için kontrol yapıyor.
Tartus Limanı’nın statüsü
Tartus limanı, Suriye’nin Akdeniz’e açılan en önemli kapılarından biri. Bu liman, 1971 yılında dönemin Sovyetler Birliği ile yapılan anlaşmayla Rusya’nın kullanımına açıldı. Rusya için bu liman çok değerliydi çünkü Akdeniz’deki tek deniz üssüydü. Burası sayesinde Rusya, savaş gemilerini Akdeniz’de tutabiliyor ve bakımlarını yapabiliyordu. 2017’de Suriye’nin eski Devlet Başkanı Esad, limanın kullanım hakkını 49 yıllığına Rusya’ya verdi. Bu anlaşmayla Rusya, limana 11 büyük savaş gemisi yerleştirebilecek ve nükleer güçle çalışan gemilerini bile buraya getirebilecekti. Ancak Suriye’deki yönetim değişikliği sonrası yeni hükümet, ülke için bu kadar önemli bir limanın kontrolünü yeniden ele almaya karar verdi.
Böylelikle Suriye geçici hükümeti, Rusya ile Tartus Limanı anlaşmasını sonlandırdı.
Rusya’nın Suriye’den çekilme durumu
Rusya, Suriye’deki en önemli iki askeri üssünden Tartus limanının kontrolünü kaybetti. İkinci büyük üssü olan Hmeymim hava üssünden de kısmen çekilme haberleri daha önce basına yansıdı. Ukrayna istihbaratı, Rusların Suriye’den asker tahliyesinde büyük sorunlar yaşadığını duyurdu. Stratejik yük taşıyan Rus gemisi Ursa Major’un Akdeniz’de batması da çekilme sürecini zorlaştırıyor. Ancak Rusya’nın Suriye’den tamamen çekildiğine dair resmi bir açıklama henüz yapılmadı.