Ahmed, Center for Kurdish Progress tarafından İngiliz Parlamentosunda düzenlenen panelde Rojava’daki kritik durum, Suriye Demokratik Güçleri (SDG) ile Türkiye destekli cihadist Suriye Milli Ordusu (SMO) arasındaki çatışmalar, Suriye Kürt Ulusal Konseyi (ENKS) ve Kürt Ulusal Birliği Partileri (PYNK) arasındaki diyaloga ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Esad rejiminin çökmesinin ardından Kuzey ve Kuzey Doğu Suriye (Rojava) dışındaki tüm bölgelerde çatışmaların durduğunu belirten Ahmed, ancak tam tersine kendi bölgelerindeki güvenlik durumunun “Türkiye’nin attığı adımlar nedeniyle maalesef kötüleştiğini” ve “Ankara yönetiminin durumunun iyileşmesine izin vermediğini” ifade etti.
Ahmed, Şam’da tanınan bir otorite olarak Heyet Tarhir Şam (HTŞ) ile diyalog içerisinde kalmayı ve bundan sonra yeni Suriye’de tüm oluşumların doğru bir şekilde hükümette temsil edilmesini temenni etiklerini aktardı.
“Suriye’deki değişim 7 Ekim 2023’teki Hamas saldırısı ile start aldı”
Ortadoğu ve özellikle Suriye’de meydana gelen hızlı değişim arkasına Hamas’ın İsrail’e yönelik 7 Ekim 2023’te düzenlediği saldırının yer aldığının altını çizen Ahmed, Suriye’deki mevcut durumun da geçici olduğunu ve en kısa zamanda bir ulusal diyalog konferansın düzenlenmesini beklediklerini kaydetti.
“Türkiye büyük bir çelişki içerisinde”
Kürt Sorunu için Türkiye’de bir çözüm sürecinin başlatıldığını hatırlatan Ahmed, “Ancak diğer taraftan Türkiye Kürtlere karşı hem söylem hem de sahada çok saldırgan bir politika izliyor. Kendi içerisinde büyük bir çelişkidir” ifadelerini kullandı.
“Türkiye Rojava’nın gelişmesine şans tanımıyor”
IŞİD ile olağanüstü bir mücadele verdiklerini ve halen sahada bu mücadeleye devam ettiklerini dile getiren Ahmed, Suriye’nin kuzey ve kuzey doğusunda demokratik bir yapı kurabildiklerini ancak “Türkiye’nin bunun gelişmesine fırsat tanımadığını” vurguladı.
“Kürtler arası ittifak için çabalıyor”
Kısa bir süre önce ENKS ve PYNK arasında başlayan ve halen de devam eden Kürtler arası ittifaktaki son sürece de değinen Ahmed, “Rojava’daki Kürtler kend aralarındaki ittifakı geliştirmek için ciddi bir diyalog içerisinde ve önemli gelişmeler kaydedildi. Aynı zamanda Kürdistan’ın diğer parçalarındaki Kürtlerle de diyalog var. Bu diyalogu çok kader tayini edici buluyoruz. En kısa zamanda sizlerin de (diyalogu sonucu için) müjdeyi duymasını temenni ediyoruz” dedi.
“Federal olmayan bir Suriye’de barış olmayacaktır”
Kürtler dışında Suriye genelinde ve diğer oluşumlar arasında demokratik bir zeminin oluşması için federal bir Suriye’nin elzem olduğuna dikkati çeken Rojavalı yönetici İlham Ahmed, “federal bir yönetimden yoksun Suriye’ye barış gelmeyecektir. Aksi takdirde merkezi bir Suriye iç savaşın fitilini ateşleyecektir. Bu yüzden federal bir Suriye güvenlik istikrar ve barışı getirecektir” diye konuştu.