Türkiye Barolar Birliği (TBB), Fethiye’de görülen tecavüz davası avukatlarından Candan Dumrul’un Muğla Barosu Eski Başkanı Mustafa İlker Gürkan’ı protesto ettiği gerekçesiyle soruşturulmasında ısrarcı. Dumrul’a verilen ceza idare mahkemesi tarafından bozulmasına rağmen TBB dosyayı tekrar Ankara Barosuna göndererek yeniden soruşturma başlattı.
Daha önce Ankara Barosu, protestoyu ‘demokratik bir hak’ olarak görüp cezalandırılmasına gerek olmadığına karar vermişti. Gürkan’ın itirazı üzerine TBB, Avukat Canan Dumrul’u, kendini savunmasına bile gerek görmeden, ‘uyarı’ ile cezalandırmıştı. Dumrul’un bu cezaya karşı açtığı davada idare mahkemesi kararı bozdu. Ancak TBB, dosyayı, tekrar değerlendirmesi için Ankara Barosuna gönderdi. Baronun yeniden açtığı soruşturma kapsamında bugün Canan Dumrul’un ifadesi alınacak.
‘Kadınların tepkisi cezalandırılıyor’
Avukat Candan Dumrul, yaptığı açıklamada, TBB’nin meslek kurallarına aykırı bu inadını ve ısrarını anlayamadığını belirterek, “Avukat olarak katılmadığım bir eylemden avukat sıfatıyla sorumlu tutulmam kadınların siyaset yapmasına tahammülsüzlüğü gösteriyor” dedi.
Dumrul’un meslektaşı olan kadınlar da TBB’nin tutumuna tepkili. Avukat Zekiye Karaca, Muğla Barosu Başkanının Fethiye’de görülen tecavüz davasında sanık vekili olmasının “Kamu gücünün sanık lehinde taraf olması” anlamına geldiği için haklı bir tepki ve eleştiri aldığını ifade etti. Karaca, Mustafa İlker Gürkan’ın Dumrul’a dava açmasına gerekçe olan olayı şöyle anlattı: “Gürkan’ın Ankara Barosunun davetiyle İnsan Hakları paneline konuşmacı olarak katılacağını duyan kadınlar, yazı ile düşüncelerini Ankara Barosuna bildirmelerine rağmen Baro, Gürkan’a panelde konuşmacı olarak yer vermekte ısrar etti. Ankara Kadın Platformu da konuşmanın olacağı oturum sırasında tecavüzcülerin avukatlığını yapan bir baro başkanının insan hakları panelinde konuşmacı olmasını protesto etti. Canan Dumrul, basın açıklamasını Ankara Kadın Platformu adına yapmasına rağmen Gürkan Ankara Barosuna şikayet etti ve soruşturma başlatıldı”
Ayrıca o dönemde Muğla Barosu Kadın Hakları Kurulunun davada tecavüz mağduru tarafında yer alma isteğinin “Kendi başkanınıza karşı mı geleceksiniz!” denilerek engellendiği hatırlattı.
‘TBB, savunma hakkını kısıtladı’
Baronun, eylemin demokratik bir tepki olduğuna karar vermesi üzerine Gürkan’ın itiraz ettiğini ve dosyanın TBB’ye gönderildiğini kaydeden Karaca, TBB’nin ise Gürkan’ın itirazını kendilerine tebliğ etmeden, Dumrul’un savunma hakkını kısıtlayarak ‘uyarma’ cezası verdiğini söyledi. Baronun kendi avukatını, savunmasını almaya gerek bile görmeden cezalandırdığına işaret eden Karaca, idare mahkemesinin de bu gerekçeyle TBB’nin kararını bozduğunu belirtti. TBB’nin tarafsız olmadığını bir kez daha gösterdiğini dile getiren Karaca, Ankara Barosundan aksi bir karar çıkması durumunda, itiraz edeceklerini bildirdi.
‘Hukuki değil politik’
Avukat Huriye Karabacak Danacı, “Israrla dosyanın tekrar Ankara Barosuna gönderilmesini anlamak ve kabul etmek imkansız” dedi. TBB’nin ‘hukuki değil politik’ davrandığını belirten Danacı, “Türkiye Barolar Birliği ve pek çok baro kadına yönelik projeler hazırlayarak, kadın hakları savunuculuğu yaptıklarını söylüyorlar. Ancak feminist bir bakış açısıyla karşılaştıklarında ise bu kadarı bize uymaz, gerekirse ceza veririz diyorlar. Onların kadın hakları savunuculuğu bu kadar” diye konuştu.