Close Menu
Siyasi HaberSiyasi Haber

    Subscribe to Updates

    Get the latest creative news from FooBar about art, design and business.

    What's Hot

    ’12 Gün Savaşı’, Bezos’un düğünü

    30 Haziran 2025

    Üç liderin 12 Gün Savaşı’nda karşılaştırmalı performansı

    30 Haziran 2025

    Trumpoloji: Barış için densizlik!

    30 Haziran 2025
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Siyasi HaberSiyasi Haber
    • Güncel
      • Ekonomi
      • Politika
      • Dış Haberler
        • Ortadoğu
        • Dünya
      • Emek
      • Kadın
      • LGBTİ+
      • Gençlik
      • Ekoloji ve Kent
      • Haklar ve özgürlükler
        • Halklar ve İnançlar
        • Göçmen
        • Çocuk
        • Engelli Hakları
      • Yaşam
        • Eğitim
        • Sağlık
        • Kültür Sanat
        • Bilim Teknoloji
    • Yazılar

      İsrail’in nükleer politikası ve stratejik silah sistemleri 

      24 Haziran 2025

      Kuyu tipi hapishaneler: Faşizmin tecrit politikaları ve devrimci tutsakların direnişi

      19 Haziran 2025

      Özdağ serbest, ‘Barış’ tutsak!

      18 Haziran 2025

      Bir Banka, Bir Saat, Bir Yalnızlık: isviçre

      16 Haziran 2025

      NATO’nun çürüyen tahtı; Emperyalizmin hırsızlık imparatorluğu çöküyor mu?

      2 Haziran 2025
    • Seçtiklerimiz

      ’12 Gün Savaşı’, Bezos’un düğünü

      30 Haziran 2025

      Üç liderin 12 Gün Savaşı’nda karşılaştırmalı performansı

      30 Haziran 2025

      Trumpoloji: Barış için densizlik!

      30 Haziran 2025

      İran’ın güneşli günleri

      29 Haziran 2025

      Savaşın maddi koşulları

      29 Haziran 2025
    • Röportaj/Söyleşiler

      Kadir Akın: “Türk sosyalistleri Ermeni sosyalistlerinin varlığını görmezden geldiler, çünkü onlar Ermeniydi.”

      27 Haziran 2025

      SYKP’li Turgan: Solun örgütsel bir yenilenmeye ihtiyacı var

      11 Haziran 2025

      Josu Urrutikoetxea: Silahlı mücadeleden müzakereye, ETA’dan Kürt mücadelesine

      9 Haziran 2025

      Bırakılan silahların yankıları: PKK ve ETA’nın karşılaştırmalı analizi

      9 Haziran 2025

      Grup Yorum’un notası emperyalizme teslim olmadı

      8 Haziran 2025
    • Dosyalar
      • 30 Mart Kızıldere Direnişi
      • 8 Mart Dünya Kadınlar Günü 2022
      • AKP-MHP iktidar blokunun Kürt politikası
      • Cumhurbaşkanlığı Seçimleri
      • Ekim Devrimi 103 yaşında!
      • Endüstri 4.0 üzerine yazılar
      • HDK-HDP Tartışmaları
      • Kaypakkaya’nın tarihsel mirası
      • Ölümünün 69. yılında Josef Stalin
      • Mustafa Kahya’nın anısına
    • Çeviriler
    • Arşiv
    Siyasi HaberSiyasi Haber
    Anasayfa » Batman’ın hafızası: Edip Solmaz

    Batman’ın hafızası: Edip Solmaz

    TUĞÇE YILMAZ Bianet için yazdı: “Gelişmeyi, ilerlemeyi ve bütünleşmeyi simgeleyen ağacın altındaki yuvarlak boşluğa EVET mührünü basın. Şimdiye kadar feodalin ve tefecinin elinde olan belediye yönetimini yurtsever halkımızla beraber alarak, tüm belediye olanaklarını Batman halkının hizmetine sunacağız.”
    Tuğçe Yılmaz12 Kasım 2024
    Facebook Twitter Pinterest LinkedIn WhatsApp Reddit Tumblr Email
    Share
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

    Bugün, Batman Belediyesi Belediye Başkanı iken 1979 yılında evinin önünde suikastla öldürülen Edip Solmaz’ın ölüm yıldönümü.

    Kürt siyasi hareketi için Batman’ın ayrı bir önemi var. Özellikle 1990’larda Hizbullah Batman’da Kürt siyasi hareketine ve sol-sosyalist örgütlere mensup birçok kişiyi öldürdü. Parti yöneticileri, sendika temsilcileri, yerel siyasi figürler, avukatlar ve gazeteciler örgütün saldırılarına maruz kaldı.

    1970’lerin sonunda Batman, Kürt siyasi hareketinin filizlendiği ilk kentlerden biri oldu. Batman’da önce lise öğrencileri, öğretmenler ve ardından da petrol işçileri örgütlenmeye başladı. Kürt siyasi hareketi 1979’da, dönemin Batman Belediye Başkanı Şahabettin Bağdu’nun istifası üzerine seçim hazırlıklarına başladı.

    Çınar ağacı

    Bu süreçte 27 yaşındaki Edip Solmaz, 1975 Lice depremi sonrası, teğmenlik görevini sürdürdüğü TSK’den istifa ederek Batman Belediyesi’nin başkanlığına talip oldu. Solmaz’ın seçim kampanyasının sembolü bir çınar ağacıydı.

    Solmaz, o dönem Batman’daki yerel gazetelere verdiği demeçlerde gelişimi ve büyümeyi simgelediği için kampanyasının sembolü için bu ağacı seçtiklerini söyledi. Hareketin sınırlı imkânlarla bastırıp kentte dağıttığı afişlerde şöyle yazıyordu: “Gelişmeyi, ilerlemeyi ve bütünleşmeyi simgeleyen ağacın altındaki yuvarlak boşluğa EVET mührünü basın. Şimdiye kadar feodalin (ağanın, şeyhin) ve tefecinin elinde olan belediye yönetimini yurtsever halkımızla beraber alarak, tüm belediye olanaklarını Batman halkının hizmetine sunacağız.”

    Seçim sürecinde, mahalle komitelerinde yoğun bir çalışma yürüttü; Solmaz’ın mütevazı kişiliği ve halka yaklaşımı büyük bir destek görmesini sağladı. 12 Eylül 1980 Darbesi öncesi yaşanan siyasi kaosla birlikte belediye araçlarına mazot alınamaması, işçilere ücretlerinin ödenmemesi gibi nedenlerle kentte seçim öncesi büyük bir grev başladı. Grev nedeniyle kentteki çöpler günlerce toplanmadı. Solmaz, gençler ve halktan gönüllülerle birlikte sokakları temizledi. Halk günleri düzenledi ve bu toplantılarda alınan kararları Belediye Meclisi’nden geçirerek katılımcı belediyecilik uygulamasını başlattı.

    Çarşı ve pazardaki denetimlere bizzat katılarak fiyat kontrol ve denetim sistemini hayata geçirdi, stokçuluğa ve karaborsaya karşı mücadele etti. Piyasada bulunması konusunda sorun yaşanan demir, çimento, odun, kömür fiyatlarını Belediye Meclisi’nde aldığı kararla yeniden şekillendirdi. Tüm uyarılara rağmen stokçulukta ısrar edenlerin mallarına el koydu ve ihtiyaç sahiplerine dağıttı. İşçi sendikaları ve sosyalistlerle görüştü. Tanker ve büyük tonajlı araçların kente girmesine izin vermedi.

    Belediyeciliği

    Kardeşi Esref Solmaz, Edip Solmaz’ın o dönemde yaptıklarını ve belediyeciliğini şöyle anlatıyor:

    Seçimi kazandıktan sonra Batman’da karaborsa çok yaygındı. Şeker, çay, tüp, gaz, karaborsadaydı. Aile olarak bizim de şekerimiz bitmişti. Babam da bir çuval şeker almıştı. Bir belediye zabıta ekibi el arabasıyla -o zaman araçlar yoktu- şekeri eve getiriyor. Tesadüf Edip de bahçede oturuyordu. Biz de oradaydık. Babam şekerle, arkasında zabıtayla geldi. Edip dedi ki “Baba biz diyoruz, hak, hukuk, adalet, herkes orada sıraya giriyor. Biz de, sen de herkes gibi sıraya girip şeker alacaksın.” Edip o şekeri geri gönderdi. Tabii babam sonra gitmedi. 

    Ama hiç taviz vermiyordu. Babama bile taviz vermedi. Herkese öyle davranıyordu. Zaten insanlara bu kadar kısa süre etki etmesinin sebeplerinden biri buydu. Yine o dönem Batman’da sel olmuştu. Batman’ın içinden geçen bir çay var, gece oraya selin olduğu yere gidiyor. Selin içinden geçiyor. Biri karşıdan halka diyor ki, “Ya adam orada çok eziyet çekiyor, sel ile uğraşıyor. Sizin belediye başkanınız nerede?” Biri de dönüp onu söyleyen kişiye, “O çok eziyet çekiyor dediğin kişi bizim belediye başkanımızdır. İşte orada çabalıyor” diyor.

    Seçim kampanyasında devletin çeşitli engellemeleriyle karşılaşan Solmaz’ın mitingleri iptal edildi ve seçim logosu yasaklandı. Tüm engellemelere rağmen Solmaz, 14 Ekim 1979’da yapılan ve 13 bin 978 seçmenin oy kullandığı, geçerli oyun 12 bin 888 olduğu seçimlerde 3 bin 876 oyla galip gelerek belediye başkanı oldu.

    Edip Solmaz’ın seçilmesi, Batman’daki yerleşik düzeni zorlayan bir gelişme oldu. Bu ve benzeri nedenlerle başkanlığı süresince ekseriyetle ölüm tehditleri aldı.

    Solmaz, 12 Kasım 1979’da evinin önünde uğradığı silahlı saldırı sonucu öldürüldü. Cinayeti, Batman’daki ilk faili meçhul cinayetlerden biri olarak tarihe geçti. Suikasta dair davada herhangi bir ilerleme sağlanamadı ve failleri bulunmadı. Cinayeti, özellikle gençlerin ve sol grupların örgütlenmelerini teşvik etti ve bölgedeki toplumsal hareketlerin gelişimine katkıda bulunan bir dönüm noktası oldu. Başkanlık görevi 28 gün sürse de Batman’dan bir Edip Solmaz geçti.

    “Gözü arkada kalmasın”

    Solmaz’ın öldürülmesinin üzerinden 45 yıl geçti.

    Gülistan Sönük, 31 Mart 2024 yerel seçimlerinde 300 bin seçmenin bulunduğu Batman’da “Söz, kazanırsak giyeceğiniz çarşafın rengine karışmayacağız” sözleriyle tepki toplayan HÜDA PAR’ın Batman adayı Serkan Ramanlı’ya karşı yüzde 64,52 oy alarak Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi’nden (DEM Parti) belediye başkanı seçildi. Ramanlı’nın oyu yüzde 15’te kaldı.

    Sönük seçildikten sonra verdiği bir demeçte, “Seçim iki keskin çizgi arasında gerçekleşti. HÜDA PAR, beni kadın olduğum için rakip olarak görmedi. İstedikleri son şey, genç bir kadına karşı kaybetmekti. Bu beni inanılmaz derecede gururlandırıyor” dedi. 4 Kasım 2024 sabahı ise başkanı olduğu belediyenin polis ablukasına alınmasıyla birlikte yerine kayyım atandığını öğrendi.

    Polis ablukası altındaki belediye binası önünde yaptığı konuşmasında şöyle demişti Sönük:

    “Bizler buradayız. Belediyelerimizin önünü asla terk etmeyeceğiz. Çünkü biz bu mirası yoldaşlarımızdan aldık. Biz bu mirası Edip Solmazlardan aldık. Bir-iki tehditkâr sözle, bu barikatlarla bizi korkutup geri adım atacağımızı düşünenler yanılıyorlar. Bu karar geri çekilene kadar halkımızla birlikte direnişte olacağız.”

    Batman’da yerel yönetimin, Edip Solmaz sayesinde, böyle bir hafızası var. Günlerdir başkanı olduğu kentte hem kendisinin hem de ona oy verenlerin gasbedilen hakkı için nöbette olan Batman’ın seçilmiş eş başkanı Gülistan Sönük, bugün Solmaz’ı şöyle anıyor: “Gözü arkada kalmasın, Batman halkı onun mirasına canı pahasına sahip çıkıyor.”

    Kaynak:

    https://yeni1mecra.com/edip-solmazin-katledilisinin-41-yildonumu/
    https://politikart.net/yazi/edip-solmaz-ve-zamann-ruhu
    https://firatnews.com/analIz/kurt-Ozgurluk-hareketi-1979-secimlerini-nasil-kazandi-182892
    http://jinhaber1.com/TUM-HABERLER/content/view/63597?page=157
    https://www.batmansonsoz.net/yazi/batman-dan-bir-edip-solmaz-gecti-9569.html
    https://www.cermikgazetesi.com/subaydi-istifa-etti-baskan-oldu-28-gun-sonra-olduruldu

    Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Telegram Email

    İlgili İçerikler

    ’12 Gün Savaşı’, Bezos’un düğünü

    30 Haziran 2025

    Üç liderin 12 Gün Savaşı’nda karşılaştırmalı performansı

    30 Haziran 2025

    Trumpoloji: Barış için densizlik!

    30 Haziran 2025
    Destek Ol
    Yazılar
    Coşkun Özdemir

    İsrail’in nükleer politikası ve stratejik silah sistemleri 

    Coşkun Özdemir

    Kuyu tipi hapishaneler: Faşizmin tecrit politikaları ve devrimci tutsakların direnişi

    Mehmet Murat Yıldırım

    Özdağ serbest, ‘Barış’ tutsak!

    Zeynel A. Göçer

    Bir Banka, Bir Saat, Bir Yalnızlık: isviçre

    Bağlantıda Kalın
    • Facebook
    • Twitter
    Seçtiklerimiz
    Ercüment Akdeniz

    ’12 Gün Savaşı’, Bezos’un düğünü

    Akdoğan Özkan

    Üç liderin 12 Gün Savaşı’nda karşılaştırmalı performansı

    Fehim Taştekin

    Trumpoloji: Barış için densizlik!

    Kıvanç Eliaçık

    İran’ın güneşli günleri

    Güncel Kalın

    E Bültene üye olun gündemden ilk siz haberdar olun.

    Siyasi Haber, “tarafsız” değil “nesnel” olmayı esas alır. Siyasi Haber, işçi ve emekçiler, kadınlar, LGBTİ+’lar, gençler, doğa ve yaşam savunucuları, ezilen etnik ve inançsal topluluklardan yanadır.

    Devletten ve sermayeden bağımsızdır.

    Facebook X (Twitter) YouTube
    EMEK

    İşçiler ne yapsın?

    11 Haziran 2025

    Grev okulundan dersler

    10 Haziran 2025

    İzBB grevinin hatırlattıkları…

    7 Haziran 2025
    KADIN

    Patriarkayı yık

    22 Haziran 2025

    Kadının İnsan Hakları Derneği, İstanbul Sözleşmesi’ni AİHM’e taşıdı

    3 Mayıs 2025

    DEM Parti Kadın Meclisi’nden Saadet Partisi’ne ziyaret

    14 Mart 2025
    © 2025 Siyasi Haber. Designed by Fikir Meclisi.
    • Home
    • Buy Now

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.