Artvin’in Arhavi ilçesindeki Konaklı köyünün orta yerine inşa edilen ve geçtiğimiz günlerde mahkeme tarafından iptal edilen Kavak HES çalışmalarına hâlâ devam ediyor. HES’e karşı mücadele içinde olan köylüler, derelerini geri almakta kararlı. HES projesiyle ilgili bugün bilirkişi keşfi yapılacak.
2012 yılında yapımına başlanan Kavak HES Projesine karşı köylüler pek çok kez hukuk yoluna başvurdu, davalardan zaferle çıktı. Yöre insanının haklılığı mahkemeler tarafından da kanıtlanmasına rağmen, MNG Holding tarafından yapılmak istenen HES projesi çalışmalarına hâlâ devam ediyor.
HES şantiyesinin yanı başında kurulan direniş çadırına doğru yola çıkıyoruz. Mahalleliler buraya “direniş evi” demeyi tercih ediyor. Konaklı ve HES projesinden etkilenen diğer köylerden gelen yöre insanları bizi hazırladıkları köy kahvaltısıyla karşılıyor. Köylüler, direniş evine astıkları pankartlarıyla MNG’ye sesleniyor: “MNG, derelerden elini çek, Arhavi’de HES istemiyoruz.”
“Derenin ninnisiyle uyuruz”
80 yaşındaki Nadire Yıldız, iç geçirerek bakıyor derenin şimdiki haline. Dereyle büyüdüklerini söyleyerek, “Biz bu dere sayesinde yaşıyoruz. Dere kurudu mu, biz de kuruduk demektir. Biz derenin ninnisiyle, şırıltısıyla uyuyoruz. Torunlarım şu dere hevesiyle gelirler buraya. Şimdi perişan olmuş. Hep gelirdik buraya, taşlar yüksekti, yürürdük üzerinde. Güzelliği yetiyordu, şimdi bir şeye benzemiyor. Arhavi’de denizimiz vardı, onu da yok ettiler” diyor.
“Doğamızı bozuyorlar”
Konaklı’da doğup, büyüyen Ayşe Pervaz da, “Çocukluğumuz burada geçti. Biz yüzmeyi burada öğrendik. Susayınca deredeki suyu içebiliyorduk, balık tutmaya gidiyorduk. Çay toplamaya giderdik sabah, ama saat 3 olunca mahallenin bütün gençleri bu derenin başında toplanırdı, yüzerdik. O zamanlar derenin dibini göremiyorduk. Ama şimdi bu HES’lerle doğamızı bozuyorlar” diye konuşuyor.
“Deremizi kazanacağız”
Ayten Aydın da, derenin eski halinden söz ederek, “Annemiz işe giderdi, biz dereye inerdik, akşama kadar kalırdık. Dere bizim oyun alanımızdı. Suyunu da içerdik, yemeğimizi de orada yerdik, yıkanırdık. Çocuklarımız da öyle. Çok üzülüyoruz. Dereme bir şey olmasını istemiyorum. Sonuna kadar devam edeceğiz mücadele etmeye ve deremizi kazanacağız.
14 HES projesi var
Köylülerin, yanı başlarında çalışan iş makinelerinin sesini duydukça gözleri doluyor. Önceden şırıl şırıl aktığı söylenen dere, şimdi iş makinelerinin gürültüleri arasında sessiz sessiz kıpırdıyor. Ancak köylüler, eğer çalışmalar durursa doğanın kendisini tamir edeceğine ve eski haline döneceğine inanıyor.
Şu anda sadece Arhavi’de yapılması planlanan 14 ayrı HES projesi bulunuyor.
HES yapılmak istenilen bölgelerden bir tanesi de güzelliği ve doğal yapısıyla göz kamaştıran Kamilet Vadisi.
Bugün bilirkişi keşfi var
HES şirketi, köylünün özel mülkiyeti üzerine, tünel yapmak üzere müdahalede bulundu. Bu el atmanın önlenmesi için köylüler tarafından açılan davanın bilirkişi keşfi bugün yapılacak. Köylüler, bilirkişi heyetinin, kendileri lehine bir rapor oluşturmasını bekliyor. Ayrıca, Arhavi’deki demokratik toplum kuruluşları, HES şantiyesinin yanı başında kurulan direniş evindeki nöbete dahil oldu. Alandaki nöbet, şu anda Eğitim Sen’de.