Karabağlar’da riskli bölge ilan edilerek kentsel dönüşüm kapsamına alınan 540 hektarlık alanla ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ilk imar planını açıkladı. Bakanlık, kentsel dönüşüme boş alanlarda bina inşa ederek başlayacak ve hak sahiplerini bu bölgeye yapılan binalara taşınmaya zorlayacak. Karabağlar Kentsel Dönüşüm Hak Arayanlar Derneği Başkanı Halil Ecevit ise dönüşümü zorla göç ettirme politikası olarak değerlendirdi.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Karabağlar’da riskli bölge ilan edilerek kentsel dönüşüm kapsamına alınan 540 hektarlık alanın 101 hektarlık bölümüne ait imar planları bakanlık onayını aldı. Bölgenin binlik ve beş binlik planları Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından askıya çıkarıldı. Askı süreci sonunda itiraz gelmezse kentsel dönüşüm çalışmaları başlayacak. Kentsel dönüşüm Cennetçeşme ve Limontepe’de bulunan 16 mahallede yaşayan 35 bin konut sahibini ve 80 bine yakın insanı kapsıyor.
Vatandaş borçlandırılacak
Kentsel dönüşüm projesinin ilk etap planlarına göre, yapılaşmaya kapalı bulunan ve boş durumdaki 101,4 hektarlık alanda yaklaşık 4 bin konut inşa edilecek. Mevcut kentsel dönüşüme karşı çıkarak yerinde dönüşüm isteyen halk ise öncelikli alan olarak belirlenen ve kamu mülkiyetindeki boş arazilerde yapılacak yeni konutlara borçlandırılarak taşınmaya zorlanacak.
“Yarısı heyelan bölgesi”
Karabağlar Kentsel Dönüşüm Hak Arayanlar Derneği Başkanı Halil Ecevit, riskli alan dayatmasının kalkmasını beklerken Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan halkı kandırmaya yönelik bir açıklama geldiğini ifade etti. Ecevit “Bakanlık bize geçtiğimiz yılın sonunda istemediğiniz hiçbir şey yapılmayacak diyerek söz vermişti. Şimdi görüyoruz ki, burada yaşayan insanlar haklarını alamayacak. Şimdi söz hakkımızı elimizden aldılar ve planlara dair görüşümüz sorulmadan çalışma yürütüldü. Biz mağdur olduktan sonra dönüşümün ne kıymeti var? Bize hiçbir tercih sunulmuyor, tamamen dayatmaya dayalı bir çalışma yürütülüyor. Bakanlık burada zorla dönüşüm yapmak istiyor” dedi.
“Göçü dayatacaklar”
Bölge halkı olarak yerlerinin imara açılmasını istediklerini dile getiren Ecevit şunları söyledi: “Bizi zorla o alana taşıyarak, buraları da ranta açacaklar. Bize göçü dayatacaklar. Halkı kandırmak istiyorlar. Asıl niyet budur. Vatandaşın isteklerini hiçbir şekilde dikkate almıyorlar. Burası riskli alan ilan edildi. Ama şimdi bizi bu riskli alandan alıp aşağıda dere yatağı olan başka bir riskli alana taşıyorlar. Trajikomik bir durum söz konusu. Bu tamamen bir aldatmacadır. Bakanlığın söylemleri ve eylemleri arasında büyük fark var. Bize verilen sözler yerine getirilmiyor.”
Belediyelerden olumsuz görüş
İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Karabağlar Belediyesi, imar çalışmasına dair olumsuz görüş bildirdi. Yapılan değerlendirmede belediyeler planın üst ölçekli planlara aykırı olduğu, yürürlükteki imar kanunu ile örtüşmediği, şehircilik ve planlama esaslarına aykırı olduğu, mevzuata aykırılıklar içerdiği, ulaşım çözümlerinin yetersiz kaldığı, bölgeye aşırı yoğunluk getireceği, planların bütüncül olmadığı, sosyal donatı alanlarının yetersiz olduğunu dile getirdi. Belediyeler ayrıca planlama yaklaşımının bölgedeki sorunları çözmekten çok artıracağı yönünde görüş bildirerek bakanlıktan imar planlarının yeniden düzenlenmesini talep etti. Öte yandan, planlarda jeolojik ve jeoteknik açıdan önemli eksikler tespit eden belediyeler, deprem riskine karşı gerekli çalışmanın yapılmasını istedi. Bakanlık, Uzundere’de mülkiyeti Karabağlar Belediyesi’ne ait Ortopedik Engelliler Rehabilitasyon Merkezi’ne dair taşınmazları da ticaret ve konut alanı olarak planlarına dahil etti.