Wernicke Korsakofflular ve Eski Mahpuslarla Dayanışma Girişimi’nin düzenlediği “10 Yıllık Deneyimden Sonra Ne Yapmalı Çalıştayı” 12 Nisan’da İstanbul Makina Mühendisleri Odası’nda gerçekleştirildi.
Çalıştay’a, eski mahpuslar, Dayanışma gönüllüleri, THİV ve Gaziosmanpaşa Fizyoterapi Merkezi’nde Wernicke-Korsakofflulara* sağlık hizmeti veren doktor ve fizyoterapistler, insan hakları savunucularından oluşan yaklaşık 50 kişi katıldı. 1 gün süren Çalıştay her sunumun ardından yapılan tartışmaların yanı sıra en son yapılan genel forum ile sonlandırıldı.
Çalıştay’da sırasıyla şu başlıklar üzerine sunum ve tartışmalar yapıldı:
* Yaşam ve dayanışma alanı deneyimi,
* Temel bilgisayar ve EKPSS kursları,
* Gönüllü deneyimi ve gönüllülere destek ve eğitim,
* Tıbbi destek deneyimleri, psikolojik ve fiziksel, ilk tahliye ile bugün arasındaki değişimleri görmek için pilot kontrol çalışması,
* Kırda çiftlik ve/veya engelli merkezi,
* Sosyal bir faaliyet ve örgütlenme alanı olarak yaz kampları,
* Direnişçilerin hayatlarının sistematik takibi, kişisel dosyalama ve arşivleme,
* Direnişçilerin üretimlerinin yayınlanması, düzenli bir yayın çıkarılması,
* Avrupa Dayanışması çalışmaları,
* Çalışmanın kayıt altına alınması ve belgelenmesi.
Gerek sunumlarda, gerek sunum sonrası tartışmalarda, gerekse genel forum bölümünde çalışmanın daha verimli ve etkili olabilmesi pek çok öneride bulunuldu. Bu önerilerin başlıcaları şunlardı:
Wernicke Korsakofflular ve Eski Mahpuslarla Dayanışma Girişimi, 2004 yılında kurulan Dayanışma Ağı derneğiyle başlayıp yeni katılımlarla genişleyen bir dayanışma inisiyatifidir. Girişim, bu süre boyunca Wernicke-Korsakofflular ve eski mahpuslarla dayanışma çerçevesinde çok sayıda etkinlik düzenledi. Şu anda İstanbul, Sütlüce’de Wernicke-Korsakofflu bazı eski mahpusların kaldığı, Yaşam ve Dayanışma Alanı olarak kullanılan bir ev, tamamen Girişim’in organizasyonuyla, bağışlarla satın alındı. Dayanışma Girişimi halen 304 Wernicke-Korsakofflu ve eski mahpus ile ilişki içindedir.
*Wernicke-Korsakoff (Sendromu): Genel olarak uzun süre aç kalanlarda görülen, Türkiye’de ise özellikle hapishanelerdeki ölüm orucu ve uzun süreli açlık grevlerine katılanların yaşadığı, fiziksel ve psikolojik etkilere sahip bir sağlık sorunu.