PKK Lideri Abdullah Öcalan’a uygulanan tecride karşı 775 avukat, Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı’na görüş başvurusunda bulundu.
Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD), İmralı Cezaevi’nde tecrit altında tutulan PKK Lideri Abdullah Öcalan ve tutuklular Veysi Aktaş, Hamili Yıldırım ve Ömer Hayri Konar’a dönük devam eden avukat görüş yasağına dair Diyarbakır’da bulunan bir otelde basın toplantısı düzenledi.
Basın toplantısına birçok kurum ve avukat katıldı. Burada açıklama yapan ÖHD Genel Merkez Yöneticisi Ekin Yeter, PKK Lideri Abdullah Öcalan ile 7 Ağustos 2019 tarihinden beri, Hamili Yıldırım, Ömer Hayri Konar ve Veysi Aktaş ile İmralı Cezaevi’ne sevk tarihleri olan Mart 2015’ten beri hiçbir avukat müvekkil görüşü yaptırılmadığını belirtti:
“15 ay boyunca dış dünya ile tüm bağlarının koparılarak temel haklarının bütünen askıya alınması işkence yasağının ihlalidir. Uluslararası sözleşmeler ve ulusal hukuka aykırı bu durum İmralı Cezaevi’ndeki mahpusların tutulma koşulları hususunda ciddi kaygılar doğurmaktadır. Bu kaygıların giderilerek ziyaret haklarının sağlanması yasal zorunluluktur.”
Yüzlerce avukattan başvuru
Yeter, aralarında kurum temsilcileri ve baro başkanlarının da bulunduğu 29 baroya kayıtlı 775 avukatın İmralı Cezaevi’ne karşı devreye konulan avukat yasağına karşı 10-17 Haziran tarihleri aralığında avukat ziyareti gerçekleştirmek talebiyle Bursa Cumhuriyet Başsavcılığına başvuruda bulunduklarını açıkladı.
ÖHD ve birçok STK olarak farklı çalışmalarla tecridin hukuka aykırı olduğunu beyan ettiklerini kaydeden Şeker, engellerin kaldırılması yönündeki taleplerini yineledi.
İHD: Mandela kurallarına aykırıdır
İHD Eş Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, dernek olarak kurulduğu günden bu yana İmralı hapishanenin kapatılmasını istediklerini aktararak, şu ifadeleri kullandı:
“Abdullah Öcalan ve 3 diğer tutuklunun aileleriyle, avukatlarıyla görüşememesi, vasisi ile görüşememesi, infaz kanunu ve yönetmeliklere, uluslararası sözleşmeler ve ‘Mandela Kurallarına’ aykırıdır. 775 avukatın görüşme için yaptığı başvuruyu desteklediğimizi söylüyoruz. Kurum olarak tecridin kabul edilemez uygulama olduğunu söylüyoruz. Öncelikle avukatlar, aileler ve vasisin görüşmesini istiyoruz. ‘Görüşemediğimiz müvekkilimizle nasıl oluyor da görüş yasağı geliyor’ diyor Öcalan’ın avukatları. Bu tarz keyfi yasaklara son verilmesi gerekiyor. Umarım Bursa İnfaz Hakimliği bu başvuruyu kabul eder, hükümet, devlet bunu kabul ederek adım atar. Biliyoruz ki bunlar Kürt sorunu ile alakalıdır. Barış Süreci’nin yeniden başlamasının yollarından birinin de bu tarz tecridin son bulması olduğunu söylüyoruz.”
Diyarbakır Baro Başkanı Nahit Eren de “Her hükümlünün, her bireyin sahip olduğu avukat, aile görüş haklarıdır. Diyarbakır Barosu bu konuya duyarlıdır. Bu başvurularda aile ile beraber olduğumuzu belirtmek istiyoruz” dedi.