MHP Kürt, Rum ve Ermeni ve Alevilere yönelik katliamların faili olan Topal Osman’ın itibarının iade edilmesi için kanun teklifi hazırladı. Teklifin ilk imzacısı Devlet Bahçeli oldu.
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin imzasıyla Rumlar, Ermeniler, Kürtler ve Alevilere yönelik katliamların faili olan Topal Osman’a ilişkin kanun teklifi hazırlandı. MHP lideri Bahçeli’nin ilk imzacısı olduğu teklife MHP Tokat Milletvekili Yücel Bulut ve Hatay Milletvekili Lütfi Kaşıkçı da imza koydu. Meclis Başkanlığı’na sunulan kanun teklifiyle Topal Osman’ın itibarının hukuken iade edilmesi talep edildi.
“Milli Mücadelenin yiğit ve kahraman evladı”
Teklifin gerekçesinde Topal Osman, “Giresun’un yiğit evladı” ve “Milli Mücadelenin yiğit ve kahraman evladı” olarak tanımlandı. Topal Osman’ın 27 Mart 1923 tarihinde Ankara’da “aniden kaybolan” Milletvekili Ali Şükrü Bey’in öldürülmesinden “sorumlu tutulduğu” ifade edilen kanun teklifinde, Topal Osman’ın Meclis kararıyla gömüldüğü yerden çıkarılarak Meclis önüne asıldığı kaydedildi. MHP’nin kanun teklifinde Meclis tarafından alınan bu kararın da kaldırılması talep edildi.
Topal Osman kimdir?
Hacı Topal Osman Ağa, Kurtuluş Savaşı’nda Doğu Karadeniz’de faaliyet gösteren mahallî milis güçlerinin reisi ve muhafız taburu komutanı. Atatürk’ün Giresunlulardan oluşan muhafız kıtasının komutanıdır.
Topal Osman, önce Ermeni tehciri sırasındaki saldırganlığı ile sonra da Karadeniz’de azınlıklara karşı katliam ve yağmalarıyla ünlenir. Arkasından Alevilere yönelik saldırılarıyla tanınır. 28 Ocak 1921’de Mustafa Suphi’nin ve 15 arkadaşının Karadeniz’de boğduran Kahya Yahya ekibin başında yer alır. Topal Osman, 1921’de Sivas’ın Koçgiri bölgesinde de kadın ve çocukların olduğu Kürt katliamıyla tanınıyor.
Ali Şükrü Bey cinayeti
Topal Osman, 27 Mart 1923 tarihinde Ankara’da aniden ortadan kaybolan milletvekili Ali Şükrü Bey’in öldürülmesinden sorumlu tutuldu. Yardımcısı Mustafa Kaptan, Ali Şükrü Bey’in yemek bahanesiyle Topal Osman’ın Samanpazarı’ndaki evine götürüldüğünü, burada Topal Osman ve sekiz adamı tarafından kementle boğulduğunu itiraf etti. Ceset, 1 Nisan’da Çankaya sırtlarında Mühye köyü civarında bulunduktan sonra hakkında yakalama emri çıkarıldı. Adamları ile Çankaya Köşkü’ne sığınmak isteyen Topal Osman, bir saldırı geleceği öngörüsüyle köşkten ayrılıp Başbakan Rauf Bey’in dairesine geçmiş olan Mustafa Kemal’i köşkte bulamadı.
Topal Osman’ın öfke ile kapıyı kırıp içeri girmesi ve önüne geleni parçalaması olayı tarihe Çankaya Köşkü Baskını olarak geçti. Yeni kurulan muhafız birliği tarafından 1 Nisan 1923 gecesi Papazın Bağı’ndaki evinde kıstırılan Topal Osman ve adamları, bütün gece çatıştı. Topal Osman, yaralı olarak ele geçirildi.
Meclis’in kapısında, ayağından asıldı
Papazın Bağı’ndaki baskından yaralı olarak ele geçirilmiş ancak İsmail Hakkı Tekçe tarafından başı gövdesinden ayrılmak suretiyle kesilerek öldürülmüştür ve Çankaya yakınlarına gömülmüştür.
Meclis’te Ali Şükrü Bey’in katilinin yakalanarak Ulus Meydanı’nda idam edilmesi kararı oy birliği ile alınınca başından asılması mümkün olamayınca ceset mezardan çıkarılmış, Meclis’in kapısında, ayağından asılmıştır.