Hiçbir kamu bankasının kredi vermediği İBB’nin salgın hastalık döneminde ihtiyaç sahiplerine dağıtılması için İBB’ye bağışlanan 6 milyon 212 bin 515 TL’ye Fatih Kaymakamlığı’nın kararıyla el konuldu. İki yıldır bloke halde bulunan para İstanbul Defterdarlığı banka hesabına aktarıldı.
AKP-MHP iktidarı kayyum atayamadığı belediyelerin çalışmalarını ve işleyişini engellemek için seferber olmuş durumda. TBMM’de muhalefetin tüm önergeleri AKP-MHP oylarıyla reddedilirken, aynı durum belediye meclis görüşmelerinde de yaşanıyor.
Yargı, yolsuzluklara dair hazırlanan dosyalar ve yapılan suç duyuruları karşısında üç maymun tavrı takınıyor.
Devlet memuru statüsünde olan kaymakam ve valiler iktidar elemanı gibi hareket ediyor, kararlarını vatandaşın geneline ve ihtiyaçlarına göre değil, hükümet lehine almakta bir beis görmeden hareket ediyorlar.
İBB’ye yapılan bağışlar gasp edildi!
Hiçbir kamu bankasının kredi vermediği İBB’nin salgın hastalık döneminde zor durumda kalan dar gelirli yurttaşlara yardımcı olmak için açtığı yardım kampanyası, İçişleri Bakanlığı tarafından, belediyelerin böyle bir yardım kampanyası düzenleme yetkisi olmadığı gerekçesiyle engellendi.
Son olarak pandemi döneminde ihtiyaç sahiplerine dağıtılması için İBB’ye bağışlanan 6 milyon 212 bin 515 TL’ye Fatih Kaymakamlığı’nın kararıyla el konuldu. İki yıldır bloke halde bulunan para İstanbul Defterdarlığı banka hesabına aktarıldı.
Toplanan bağışların, ihtiyaç sahiplerine dağıtılmasına izin vermeyip bloke edilmesi ardından “el konulması” çeşitli tepkilere neden oldu.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne yönelik engellemelerden bazıları şöyle;
– Özellikle dar gelirli vatandaşların büyük ilgi gösterdiği Halk Ekmek büfelerinin sayısının artırılmasıyla ilgili teklif, İBB Meclisi’nde çoğunluğu elinde bulunduran AKP Grubu tarafından reddedildi.
– İBB’nin, geçmiş yönetim zamanından beri devralmak istediği TCDD’ye ait tarihi Haydarpaşa ve Sirkeci garları ihalesine katılması engellendi.
– Galata Kulesi, İBB’den alındı.
– Yıllardır İBB’nin mülkiyetinde bulunan bazı mülkler, İBB Meclisi’nde çoğunluğu elinde bulunduran AKP Grubu’nun teklifi ile ilçe belediyelerine tahsis edildi.
– İBB’nin önceki yönetim zamanında satmaya çalıştığı -bunlar arasında Levent’te bulunan eski İETT garajı da var- birçok arazi AKP grubu tarafından Belediye Meclisi kararıyla yeşil alana alındı.
– Seçim öncesinde Ekrem İmamoğlu’nun vaat ettiği projelerden biri olan 150 kreş projesine, İBB Meclisi’nde AKP grubu tarafından engel çıkartıldı. Proje kapsamında kreş yapılması planlanan yerlerle ilgili imar planı değişikliği teklifleri Meclis’teki AKP Grubu tarafından engellendi.
– İBB’nin geçmiş dönemde; Cumhurbaşkanlığı’na 480, AKP Genel Merkezi’ne 8, AKP İl Başkanlığı’na 62, Irak Devlet Başkanı’na 6, TBMM Başkanlığı’na 54, Okçular Vakfı’na 4, TÜGVA’ya 5 araç tahsis etmesine valilik soruşturma izni vermedi.
– AKP döneminden kalma borç nedeniyle, İBB’nin metro inşaatı için yurtdışından kredi olarak aldığı 565 milyon lirası haczedildi.
– Bakırköy’de hasarlı binaların yeniden yapımı için hazırlanan ve Bakırköy Belediye Meclisi’nde oy birliği ile kabul edilen Kentsel Dönüşüm planı, İBB Meclisi’nde AK Parti’li üyelerin oylarıyla reddedildi.
– İstanbul Afet Koordinasyon ve Değerlendirme Toplantısı’na ve Pandemi Toplantısı’na, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu davet edilmedi.
– Hafriyat alanlarının işletilmesiyle ilgili yeni yönetimin hazırladığı teklif, İBB Meclisi’nde AKP Grubu tarafından engellendi. AKP grubu, hafriyat döküm alanlarından İBB’nin elde edeceği gelirden ilçe belediyelerine kaynak aktarılmasını sağladı. Böylelikle İBB’nin bir geliri daha tırpanlanmış oldu.
– İBB’nin KİPTAŞ eliyle yaptırdığı lüks konutların satışına engel olundu. Böylelikle buradan elde edilecek gelirle yapılacak sosyal konutların yapılması engellendi.
– İBB yönetiminin kentsel dönüşümün cazibesini artırmak için getirdiği ‘çatı katı’ teklifi, İBB Meclisi’nde AKP Grubu tarafından engellendi. Teklifle, bina yüksekliğini arttırmadan, atıl durumdaki çatı araları bağımsız bölüme dönüştürülecekti. Kentsel dönüşümü kolaylaştıracak bir adım AKP tarafından engellendi.
– İBB Meclisi 25 yıldır belediye başkanına istediği miktarda borçlanma yetkisi verirken, seçimden sonra çoğunluğu elinde bulunduran AKP Grubu, İmamoğlu’nun istediği borçlanma taleplerini büyük oranda kesintiye uğrattı. Böylelikle yeterli hizmetin üretilmesi engellendi.
– İstanbul’daki taksi sorununu çözüme kavuşturmak için 6 bin yeni taksi projesi UKOME’de merkezi yönetim temsilcileri tarafından engellendi. UKOME toplantısına konuyu 3 kez getiren İBB, merkezden gelen talimatları aşamadı.
– İBB’nin şirketlerinden BELTUR’un hizmetlerini arttırmak için belediye yönetimi tarafından yapılan teklif, İBB Meclisi’nde AKP grubu tarafından engellendi.
– İBB’nin mülkiyetinde bulunan sosyal konutların dar gelirli vatandaşlara verilmesiyle ilgili teklif, İBB Meclisi’nde AKP Grubu’ndan onay alamadı.
– İBB’nin çocuklara ilişkin nitelikli ve sürdürülebilir politikalar geliştirmek üzere Boğaziçi Üniversitesi ve Anne Çocuk Eğitim Vakfı (AÇEV) ile yapmak istediği işbirliği protokolü, Meclis’te bulunan AK Parti ve MHP Grubu tarafından engellendi.
– ‘Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Şube Müdürlüğü’ kurulması teklifi; AK Partili İBB Meclis üyeleri tarafından, “İstanbul Sözleşmesi başımıza dert oldu. Bu işin içinde LGBT var” gerekçesiyle reddedildi.
– İBB Meclisi’nde; “uyuşturucuyla mücadele” komisyonu kurulması teklifi AKP ve MHP tarafından reddedildi.
– Cemevlerine ibadethane statüsü verilmesi teklifi, İBB Meclisi’nde AKP ve MHP oylarıyla reddedildi.
– Şehir Tiyatroları yönetim ve oyuncu kadrosunda yapılmak istenen değişiklikler, İBB Meclisi’nde AKP grubu tarafından engellendi.