1944 Trabzon doğumlu, Türkiye Sosyalist İşçi Partisi’nin (1974) kurucularından, 12 Eylül öncesinde (Aralık 1978) TSİP Genel Yönetim Kurulu üyesi, 12 Eylül Askeri Darbesi sonrası TSİP Merkez Komite üyesi, 1989’de yayımlanan Görüş Dergisi’nin yazarlarından, SBP, BSP, ÖDP, SEH’in içinde yer alarak kurullarında çalışma yürüten Hüseyin Hasançebi hayatını kaybetti.
Türkiye Sosyalist İşçi Partisi’nin (1974) kurucularından olan Hüseyin Hasançebi Aralık 1978 yılında gerçekleştirilen 2 Kongre’de TSİP Genel Yönetim Kurulu üyeliğine seçildi. 12 Askeri Darbesi’nin ardından yapılan düzenlemeler çerçevesinde TSİP Merkez Komite üyesi olarak faaliyet yürütmeye başladı. 1984 yılında TSİP Politbüro kararıyla yurtdışına yollanarak Almanya’ya gitti. Yurtdışında TSİP’in yayın faaliyetlerinde yer alan ve farklı siyasi partilerle ilişkilerinde önemli rol oynayan Hüseyin Hasançebi, TSİP’in Türkiye’ye dönüş kararı alması üzerine 1989 yılı sonunda Tektaş Ağaoğlu ve Ekrem Çakıroğlu ile birlikte yurda dönerek yayımlanmakta olan Görüş Dergisi’nde siyasal faaliyetine sürdürmeye devam etti. Görüş Dergisi’nde Ömer Bedri Canatan müstear adı ve Hüseyin Hasançebi imzalarıyla yazıları yayımlandı. 1990 yılında TSİP’in kendisini feshederek Sosyalist Birlik Partisi’ne (SBP) katılması üzerine bu partide faaliyet yürütmeye başladı. Ardından sırasıyla Birleşik Sosyalist Parti (BSP), Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP), Sosyalist Emek Hareketi içinde yer aldı ve kurullarında çalıştı. Uzun yıllar Kızılcık Dergisi’nin çıkarılmasında başrolü oynayan ve yazıları yayımlanan Çebi’nin, Bianet’te ve birçok başka mecrada da yazıları yayımlandı.
Hüseyin Hasançebi, Halkların Demokratik Partisi (HDP) üzerine baskıların yoğunlaştığı geçtiğimiz yıl, HDP’nin gerçekleştirdiği üye kampanyasına destek oldu ve tüm komünistleri HDP’ye üye olmaya çağırdı. Kendisi de bu çağrısına paralel olarak HDP’ye üye oldu. Çebi HDP’ye üye olma gerekçesini şöyle açıklıyordu:
“Tekelci sermayenin iktidar tercihi AKP-MHP alaturka faşizmine karşı özgürlüğümü ve komünist onurumu savunabileceğim tek siyasi mevzi olarak kaldığını düşündüğüm HDP’ye katılacağım.”
Hayat arkadaşı Zekiye Çebi’nin geçtiğimiz yıl ölümünün ardından Çanakkale’ye torununun yanına yerleşen Çebi, kısa bir süre önce ciddi bir sağlık sorunu ile yüz yüze geldi. Tedavisi devam etmekte olan Çebi bugün hayatına kaybetti.
Hüseyin Hasançebi’nin cenazesi yarın Antalya Kepez Fatih Mezarlığı’nda çok uzun yıllar hayat arkadaşı olmuş olduğu Zekiye Çebi’nin yanına defnedilecek.
Filozof Hüseyin Hasançebi
Siyasi Haber’de bugün yazısını yayımladığımız yakın arkadaşı, yoldaşı Çağatay Anadol’un şu cümleleri Hüseyin Hasançebi’nin her sosyalistte rast gelmediğimiz özgün yanlarını gayet güzel özetliyor:
“Hüseyin, Türkiye Sosyalist İşçi Partisi’nin tek filozofuydu. Hem bu kelimenin klasik anlamına uygun olarak bir münzevi gibi bir lokma-bir hırka yaşar, hem de modern anlamındaki gibi birden fazla felsefe dalına ve beşeri ilimlere değinen yazılar yazardı. Bir halk ermişi, bir Nasreddin Hoca yanı da vardı. Kırmadan, dökmeden alaycı olmayı bilirdi.”
Hüseyin Hasançebi’nin Siyasi Haber’de de yazıları yayımlanıyordu. Çebi, sağlık koşullarının yoruculuğuna rağmen 28 Şubat Darbe Girişimi’nin 24. yılında hazırladığımız dosya için kendisinden yazı talep ettiğimizde bu isteğimize olumlu vermiş ve “28 Şubat: 54. Erbakan Hükümeti’nden TÜSİAD’a karşı Emekçi İhtilali” başlıklı yazısı 28 Şubat 2021 tarihinde Siyasi Haber’de yayımlanmıştı.