Gazeteci Melis Alphan’ın, 6 yıl önce sosyal medya hesabından paylaştığı Diyarbakır’daki Newroz fotoğrafı gerekçesiyle yargılandığı davanın ilk duruşması görüldü. Alphan’ın avukatlarının esas hakkındaki mütalaaya karşı beyanda bulunmak için süre talebi kabul edildi, duruşma 21 Mayıs’a ertelendi.
Gazeteci Melis Alphan 6 yıl önce 2015 Diyarbakır Newroz’undan paylaştığı fotoğraf nedeniyle “örgüt propagandası” suçlamasıyla bugün hakim karşısına çıktı.
Dava’nın gerekçesi, paylaştığı fotoğrafta PKK bayrağı ve Öcalan’ın posterlerinin görünmesi. Savcı “Örgütü övdüğü”, “sempati duyulmasını sağlayacak hareketler gerçekleştirdiği” ve ”örgüt propagandası yapmak” suçlamasıyla Gazeteci Alphan’ın 7.5 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılmasını talep etti. Alphan’ın avukatları esas hakkındaki mütalaaya karşı beyanda bulunmak için süre istedi. Duruşma 21 Mayıs’a ertelendi.
Hakkındaki suçlamaları reddeden Alphan savunmasında, “Suç unsuru olarak gösterilen fotoğraf, 2015 yılında Diyarbakır’da devletin izniyle gerçekleştirilen ve TRT dahil tüm televizyon kanallarında yayınlanan Nevruz kutlamalarından bir karedir” ifadelerini kullandı.
Susturulmak istendiğinin altını çizen Alphan, “Belli ki hakkımda bir suç yaratılmaya çalışılmış. Instagram’da bir fotoğraf paylaştım diye özgürlüğümün elimden alınmak istenmesine inanmakta zorlanıyorum. Bunu ne vicdan, ne hukuk ne de mantık izah edebilir” dedi.
‘Bugün ben buradaysam, medya kuruluşlarının yarısı burada olmalı’
2015 yılının çözüm süreci olduğuna dikkat çeken Alphan, “Bugün ben buradaysam, Yeni Şafak’tan Hürriyet’e, Milliyet’ten CNN Türk’e medyanın yarısı burada olmalı. Şu anda yargılanmama neden olan fotoğraf yeni değil, ‘çözüm süreci’ denilen, hükümet ve güvenlik kurumlarının da desteklediği 2015 sürecinden kalmadır. Abdullah Öcalan’ın mektubu okunurken ve o bayraklar dalgalanırken canlı yayın yapan haber kanallarını, ertesi gün yine bayraklarla dolu görüntüleri 9 sütuna manşetten açan gazeteleri, alkış tutan iktidara yakın gazeteciler de yargılanmadı. Sanırım durum bana özel.” Herkesin yayımladığı bir fotoğrafı paylaştım diye yıllarca hapsim isteniyor. Sosyal medya hesaplarım didik didik edilerek 6 yıl öncesinden bir paylaşım bulunuyor, bağlamından koparılıp bugüne taşınıyor. Ve bunun üzerinden terör propagandası yaptığım iddia ediliyor” diye konuştu.
Sınır Tanımayan Gazeteciler ve HDP milletvekili davayı takip etti
Duruşmayı Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu, Evrensel Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Fatih Polat ile çok sayıda gazeteci ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekili Hüda Kaya takip etti