Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink cinayetinde sorumluluğu bulunan 6’sı tutuklu, 13 firari toplam 76 sanıklı davada sona gelindi. Bugün görülecek duruşmada kararın açıklanması bekleniyor.
Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink cinayetinde sorumluluğu bulunan 6’sı tutuklu, 13 firari toplam 76 sanıklı davada yarın karar çıkması bekleniyor. İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nce yapılan yargılamada, son duruşma 10 Şubat 2021’de görülmüştü. Son duruşmada, sanık savunmalarının tamamlanmasının ardından mahkeme Dink Ailesi’nin beyanlarını almıştı. Bugün yapılacak duruşmada ise sanıkların son sözlerinin alınmasının ardından kararın açıklanması bekleniyor.
10 Şubat’ta görülen 129. duruşmada Hrant Dink ailesi avukatları, tüm emniyet ve istihbarat birimlerinin saldırı planından haberdar olduğunu ve hareketsiz kalarak Hrant Dink’in öldürülmesine neden olduğuna dikkat çekti. Avukatlar “görevi kötüye kullanma” suçlamasıyla yalnızca 1 yıla kadar hapsi istenen İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah, İstanbul İstihbarat Şube Müdürü Ahmet İlhan Güler, Trabzon İstihbarat Şube Müdürü Engin Dinç’in “kasten öldürmenin ihmali davranışla işlenmesi” suçundan cezalandırılmasını talep etti. Duruşmada cinayette sorumluluğu bulunduğu iddia edilen İstanbul Valiliği görevlileri ile MİT görevlilerinin soruşturulmadığını, soruşturmanın yürütülme biçimi, takipsizlik kararları ve bu kararlara yapılan itirazların reddedilmesinin davanın sınırını belirlediğini ifade eden Avukat Emel Ataktürk, “Cinayetin tüm yönleriyle ortaya çıkarılması şansı kalmamıştır. Bu tutum Dink cinayetinin tüm yönleriyle tartışılmayacağını ortaya koymuştur” dedi.
Beyanların ardından kararını açıklayan mahkeme heyeti, 5 Mart’ta saat 10.00’da yapılacak bir sonraki duruşmada kararın açıklanacağını duyurmuştu.
Mütalaada 11 sanığa beraat, 51 sanığa ceza istenmişti
Agos gazetesi genel yayın yönetmeni Hrant Dink’in öldürülmesiyle ilgili kamu görevlilerinin yargılandığı davada esas hakkındaki mütalaa 14 Aralık 2020’de açıklandı. Mütalaada, iddianamede olduğu gibi Dink cinayetinin Gülen Cemaati tarafından işlendiği iddia edildi.
Mütalaada cinayetin işlendiği dönemde İstanbul İstihbarat Şube Müdürü Ahmet İlhan Güler, İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah ve cinayetin tasarı aşamasında Trabzon İstihbarat Şube Müdürü olan Engin Dinç ile cinayetten önce Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanı olarak görev yapan sanık Sabri Uzun hakkında yalnızca “görevi kötüye kullanma” suçundan en fazla 1 yıla kadar hapisle cezalandırılmaları talep edildi.
68 sayfalık mütalaada istenen cezaların bir bölümü şöyle: Cinayetin işlendiği dönemde Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanlığı C Şube Müdürü Ali Fuat Yılmazer için “Tasarlayarak kasten öldürme” suçundan ağırlaştırılmış müebbet, “Silahlı terör örgütüne üye olma”, “Resmi belgeyi bozmak, yok etmek veya gizlemek” ve “Görevi kötüye kullanma” suçlarından 18 yıl 3 aydan 31 yıla kadar hapis isteniyor.
Eski Trabzon Emniyet müdürü ve İstihbarat Daire başkanı Ramazan Akyürek için “Tasarlayarak kasten öldürme” suçundan ağırlaştırılmış müebbet, “Silahlı terör örgütü kurma ve yönetme”, “Resmi belgede sahtecilik”, “Resmî belgeyi bozmak, yok etmek veya gizlemek” ve “Görevi kötüye kullanma” suçlarından 21 yıl 6 aydan 40 yıla kadar hapsi isteniyor.
Cinayetin işlendiği dönemde Trabzon Emniyet Müdürü olan sanık Reşat Altay için “kasten öldürmenin ihmali davranışla işlenmesi”, “resmi belgeyi bozmak, yok etmek veya gizlemek” ve “görevi kötüye kullanma” suçlarından toplam 23 yıl 3 aydan 33 yıl 6 aya kadar hapis isteniyor.
Dönemin Jandarma Genel Komutanlığı İstihbarat Başkanlığı İstihbarat Değerlendirme ve Analiz Merkezi görevlisi Hamza Celepoğlu için “Anayasayı ihlal” suçundan ağırlaştırılmış müebbet, “Kasten öldürme” suçundan müebbet, “Silahlı terör örgütüne üye olma” ve “Suç işlemek amacıyla örgüt kurma” suçlarından da cezalandırılması isteniyor.
Gazeteci Ercan Gün için ise “Anayasayı ihlal” suçundan ağırlaştırılmış müebbet, “Silahlı terör örgütüne üye olma” suçundan 5 yıldan 10 yıla kadar cezalandırılmasını istendi.
Cinayetin işlendiği sırada Trabzon İstihbarat Şube Müdürü olan Faruk Sarı hakkında ise ‘silahlı örgüt üyeliği’, ‘tasarlayarak kasten öldürme’, ‘resmî belgeyi bozmak, yok etmek veya gizlemek’, ‘görevi kötüye kullanma’ suçlarından hapsi isteniyor.
Dönemin Trabzon İl Jandarma Komutanı Ali Öz’ün, “Anayasayı ihlal suçundan ağırlaştırılmış müebbet ve “kasten öldürme” suçundan müebbet, diğer suçlardan 10 yıldan 24 yıla kadar hapsi isteniyor.
Mütalaada diğer sanıkların da benzer suçlardan 15 yıl ila müebbet hapis cezaları arasında değişen oranlarda mahkumiyetlerine karar verilmesi istenirken, 11 sanık hakkında ise tüm suçlardan beraat kararı verilmesi talep ediliyor.
Öte yandan savcılık mütalaasında hapis ile cezalandırılmasını istediği sanıklardan 36’sının tutuklanmasını talep etti.
(Evrensel)