Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre, 24 Ocak’ta 5 bin 200’lere kadar günlük vaka sayısı artmaya devam ediyor. Günlük vaka sayısı 8 binleri aşarken günlük test oranı da hızla düşerek 130 binlere kadar geriledi. TTB 2. Başkanı Ökten, “Daha fazla test yapılsa vaka sayısı daha yüksek çıkar” dedi.
Türkiye'de koronavirüs vaka sayısındaki artış devam ederken test sayısındaki gerileme de dikkat çekiyor. Uzmanlar yeni bir dalganın sınırında olunduğunu belirtirken, alınan önlemlere karşı mitinglerde ve kimi sahil kesimlerinde kalabalığın da arttığı gözlemleniyor.
Türk Tabipleri Birliği (TTB) 2. Başkanı Doç. Dr. Ali İhsan Ökten de günlük test sayısındaki düşeşe dikkat çekti. Doç. Dr. Ökten, “Vaka sayıları artıyor ve bu artışla beraber dünya genelinde yine vaka sayısında 10’uncu sıraya geldik. Ağır hasta sayımız da dünya ortalamasının dört katı. Günlük ölüm sayılarımız hala 100’ün üzerinde. Günlük test sayısı 200 binlerden 130 binlere kadar düşmüş durumda. Yine günde 200 binin üzerinde test yapılsa günlük vaka sayısı yüksek çıkar” dedi.
Ökten, “Mutasyona uğrayan virüs sayısında artış var ve bu virüsün bulaşıcılık oranı daha fazla. Aşı geldiği için her şey bitti gibi bir hava oluştu ve bu da tedbirlerin azalmasına neden oldu. Aşı tek başına pandemiyi ortadan kaldıran bir şey değil ve zaten aşılama hızı da çok düşük. Bu aşılama hızıyla bizim toplumun büyük bir kesimini aşılamamız iki, üç yılı bulacak. Aşılama oranı düştükçe virüsün mutasyona uğrama ve mutasyona uğrayan virüsün bulaşma oranı da artacak” ifadelerini kullandı.
İktidarın mitinglerini de eleştiren Ökten sözlerini şu şekilde bitirdi;
“İktidar pandemiyi de anti demokratik uygulamalarla kendine uygun hale getiriyor. Bu kongrelerde maske, mesafe ve hijyene dikkat edilmiyor. Kongrelere katılanlar arasında da ciddi oranda Covid-19’a yakalanma var. O nedenle kongreler bulaşıcılık oranını artırıyor. Bu ay ve Mart ayında salgında yeni bir dalga ve pikler olabilir. Bunun için tedbir alınması lazım. Umarım Kasım ve Aralık ayındaki gibi ağır bir tablo ile karşı karşıya kalmayız. Çok hızlı bir şekilde toplumun en az yüzde 60’ı veya 70’i toplumsal bağışıklık için aşılanmalı.”