Tokat Erbaa’nın doğu bölgesinde bulunan ve M.Ö 2500-1700 Hatti Uygarlığı’na ait olduğu öne sürülen Horoztepe Höyüğü’nün üzeri zamanla toprakla örtüldü. Rakımı 325 metre olan höyükte ilk kazı çalışması 1940’ta yapıldı. Hitit ve Frig dönemlerine ait pek çok eşyanın bulunduğu bu kazıdan sonra çalışmalara ara verildi.
Yusuf Şerbetçi adlı birine ait olan ancak ölümünden sonra mirasçılarına kalan 28 dönümlük arazi 1996 yılında birinci derecede arkeolojik SİT alanı ilan edildi. Ancak o günden beri herhangi bir kazı çalışması başlamayınca, sahipleri tarafından arazinin üstü dönüm dönüm 5 aileye kiralandı. Araziye tütün ekildi. Ancak Almanya Hamburg Üniversitesin’den önümüzdeki günlerde gelecek bir ekibin fizibilite yapıp ardından kazıya başlayacağı belli oldu.
Erbaa Belediye Başkanı Hüseyin Yıldırım, Horoztepe Höyüğü’nün tarihinin M.Ö. 2700 yılına kadar dayandığını belirterek,”Tokat’a baktığınızda Sebastapolis, Komana antik kent gibi yerler var. Buna bağlı olarak Erbaa’mızda dünyada sayılı höyüklerden, Çorum’daki höyükten daha büyük olduğu iddia edilen bir höyük var. Hatti Uygarlığına ait yaşamlar var. Tabi şu anda üzerinde tarım uygulanıyor ama altından tarih fışkırıyor. 1940’lı yıllarda ilk defa Çorum’da kazı yapan ekibin gelerek burada başlatmış olduğu kazılar sayesinde çıkarılmış, bugün Türkiye ‘de ve dünyada ses getiren eserler burada bulundu. Ama o tarihten bugüne kadar ciddi bir çalışma yapılmadı. SİT alanı olarak değerlendirildi fakat Türkiye’nin acı gerçeği tarihi eser kaçakçıları buraları da tahrip etti” dedi.
Kaynak: DHA