Türk Mühendis ve Mimarlar Odası Birliği İstanbul İl Koordinasyon Kurulu, 3. Havalimanı projesiyle ilgili 9 Aralık 2014 tarihinde Makina Mühendisleri Odası İstanbul Şube binasında bir basın toplantısı düzenledi. Prof. Dr. Beyza Üstün ve Prof. Dr. Zerrin Bayrakdar’ın konuşmalarının ardından Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası’ndan Selin Bostan TMMOB İstanbul İl Koordinasyon Kurulu tarafından hazırlanan “3. Havalimanı Teknik Rapor’unu” sundu. TMMOB İstanbul İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Süleyman Solmaz tarafından okunan basın açıklamasında “3. Havalimanı projesi endemik türleri ve tüm biyoçeşitliliği ile ekosistemlerin yok edilmesi ve canlı yaşamının sona ermesi riskini barındırmaktadır. Proje sahası önemli göç yollarından birini kapsamaktadır. Ancak ÇED raporunda bahsedilen 2 yıl süreli kuş gözlem çalışması gerçekleştirilmeden inşaat aşamasına geçilmiştir. Bu durum kuş göç yolu olarak tanımlanan bölgenin koruma altında olması kararlarını hiçe saymasının yanında kuş-uçak çarpışma risklerinin de değerlendirilmemesi sonucu yaşanacak uçak kazalarına zemin
hazırlamaktadır” dendi.
Bu zeminde inşaat olanaksızdır
Basın açıklamasında böyle bir zeminde inşaat yapılmasının imkansız olduğu belirtilerek “Terk edilmiş kömür sahalarında yapay olarak oluşmuş göller ve tepeler; topografik engellerin giderilmesi için aşırı miktarda kazı ve dolgu yapılacak olması; mevcut suni göllerin susuzlaştırılması, 65 adet suni göl tabanındaki suya doygun sedimanların varlığı; yüzeysel ve derin heyelanlar; ani ve süreye bağlı oturmalar, sıvılaşma riskleri, yeralti su seviyesinin belirsizliği; rehabilite edilmeden terk edilmiş kömür ve kum sahalarının durumu, hem jeolojik olarak oturmasını tamamlamamış suya doygun birimler hem de normal konsolide birimlerin proje yükünü karşılayamayacak kalitede olması gibi nedenlerden dolayı havaalanı inşaatının böyle bir zemin üzerine inşası ancak kağıt üzerinde olanaklıdır.“ denildi.
Uçuş güvenliği yok
Kuş-uçak çarpışma riskinin yanı sıra “İhalesi sonuçlanan havaalanın proje kotunun 105 m’den 70 m’ye indirilmesi, bu havanını çalışamaz hale getirecektir. Çünkü, 70 m. kotunda yapılacak pistlerden, kara yönünden, uluslar arası uçuş güvenlik kriterlerine göre, iniş-kalkış mümkün değildir.” denilerek havalanın uçuş güvenliği açısından yetersiz olduğunun da belirtildiği açıklama “3.havalimanı projesi doğal yaşam ortamlarının ve önemli su havzalarının yok olması ile sonuçlanacak olup proje; ekolojik ve jeolojik kriterler, zemin özellikleri, kazı ve dolgu alanları, kent bilimi ve uçuş güvenliği açısından kabul edilebilir değildir. ” diye son buldu.
siyasihaber