Halkların Demokratik Partisi (HDP) Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları, Sözleşmeli Öğretmenlik mülakatındaki hak gaspları ile ilgili Milli Eğitim Bakanı’nın cevaplandırması talebiyle soru önergesi verdi.
SiyasiHaber
2018 MEB Sözleşmeli öğretmenlik mülakat sonuçlarının ardından “Sözleşmeli Öğretmenlik Mülakat Mağdurları” yaptıkları açıklama ile yaşadıkları mağduriyeti dile getirdi. KPSS’de 80 ve üzeri puan alan öğretmen adayları Aralık 2018’de yapılan mülakatlarda sebep dahi iletilmeksizin, verilen puanlarla baraj altında bırakıldı. Adayların tercih hakları da ellerinden alındı.
Yaşanın sürecin ardından, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları, Sözleşmeli Öğretmenlik mülakatındaki hak gaspları ile ilgili Milli Eğitim Bakanı ZiyaSelçuk'un cevaplandırması talebiyle soru önergesi verdi.
Soru Önergesinin Tam Metni:
Yıllardır KPSS engelini aşmaya çalışan öğretmen adayları son birkaç yıldır mülakat ile de mücadele etmektedir. 2016-2018 yılları arasında yapılan sözleşmeli öğretmenlik mülakatları sonucu mağduriyet yaşayan öğretmen sayısı gittikçe artmıştır. Ülke genelinde mülakat için yüzlerce komisyonda, binlerce insan birbirinden bağımsız ve öznel değerlendirmeler yapmaktadır.
15/01/2019 tarihinde açıklanan 2018 MEB Sözleşmeli öğretmenlik mülakat sonuçlarının ardından “Sözleşmeli Öğretmenlik Mülakat Mağdurları” yaptıkları açıklama ile yaşadıkları mağduriyeti dile getirmişlerdir. KPSS’de 80 ve üzeri puan alan öğretmen adayları Aralık 2018’de yapılan mülakatlarda sebep dahi iletilmeksizin, verilen puanlarla baraj altında bırakılmıştır. Adayların tercih hakları da ellerinden alınmıştır.
2016-2017 yıllarında yapılan mülakatlarda, baraj altında bırakıldığı halde 2018 Aralık mülakatında tercih yapabilecek şekilde puan alan öğretmenler bulunmaktadır. Ayrıca 2016-2017 KPSS puanına yakın mülakat puanı verilen ancak 2018 Aralık mülakatında baraj altındakalan öğretmenler de mevcuttur.
Bu Gerekçeyle;
1. KPSS puanı 80 ve üzeri olan öğretmen adayları mülakatlarda neye, hangi kriterlere göre baraj altında bırakılmıştır?
2. Bakanlığınız tarafından mağdur olmuş öğretmen adayları göz önünde bulundurarak, mülakatta verilecek puanların KPSS puanına yakın olacağı dile getirilmiş olmasına rağmen neden bu yapılmamıştır?
3. Mülakatlarda düşük puanlar verilen öğretmen adayları bunun gerekçesini bilmemektedir. Açıklık ve liyakat gereği mülakat kriterlerinin ve sonuçlarının nedenlerinin adaylarla paylaşılması gerekmez mi?
4. Adayların siyasi görüş farklılıkları, o dönemde MEB’e bağlı olmasına rağmen günümüzde FETÖ ile ilişkilendirilen dershanelerde çalışmaları gibi nedenlerle mülakatlardan geçememesi iddiası doğru mudur?
5. Mülakat puanları nedeniyle baraj altında bırakıldığı için tercih yapamayan öğretmen adaylarının mağduriyetlerini gidermek ve mülakat aşamasını kaldırmak için Bakanlığınızca çalışmalarınız var mıdır?