Türkiye Sosyalist Hareketinin önde gelen isimlerinden, Yalçın Yusufoğlu geçirdiği hastalık nedeniyle bugün İstanbul’da yaşamını yitirdi. Yusufoğlu, uzun süre TSİP’in genel sekreterliğini yürütmüştü.
SiyasiHaber
Uzun süre Türkiye Sosyalist İşçi Partisi (TSİP) genel sekreterliğini yürüten, 1990’lı yıllarda SBP, BSP ve ÖDP’de yer alan, son olarak HDP Merkez Danışma Kurulu’nda bulunan sosyalist siyasetçi, yazar, teorisyen Yalçın Yusufoğlu bugün (1 Şubat) uzun süredir boğuştuğu hastalığa yenilerek İstanbul’da yaşamını yitirdi.
Yusufoğlu’nun cenazesi 3 Şubat Pazar günü öğle vakti İstanbul Karacaahmet’teki Çiçekçi Camii’nden kaldırılarak aynı yerdeki mezarlıkta defnedilecek.
Yalçın Yusufoğlu kimdir?
Yalçın Yusufoğlu, öğretmen anne ve babanın çocuğu olarak 1942’de Diyarbakır’da doğdu. İlk ve orta okulları bu şehirde okudu. Liseyi bir değişim programı çerçevesinde ABD’de tamamladı. İstanbul Üniversitesi Jeofizik-Jeoloji Bölümünü bitirdi. Jeofizik alanında çok sayıda baraj, santral ve büyük fabrikanın zemin etütlerini gerçekleştirdi.
Sosyalizmi benimseyerek 1964’te Türkiye İşçi Partisi’ne (TİP) üye oldu. 12 Mart döneminde Sosyalist gazetesi çevresinde oluşan illegal bir örgütlenmenin önderleri arasındaydı. 1974’te Türkiye Sosyalist Partisi (TSİP) kurucuları arasında yer aldı ve partinin genel sekreterliğini üstlendi. Bu tarihten sonra da 1990’lı yıllarda partinin kendisini feshetmesine kadar TSİP’in genel sekreterliğini yaptı.
Kitle ve İlke dergilerindeki yazıları nedeniyle 1975’te bir yıl tutuklu kaldı. 12 Eylül Sıkıyönetim Mahkemelerinde hakkında 178 yıl hapis cezası verilmesi üzerine bir süre Almanya ve Fransa’da siyasi sürgün olarak yaşadı. 141-142. Maddelerin kaldırılmasından sonra yurda döndü.
1990’lı yıllarda Sosyalist Birlik Partisi, Birleşik Sosyalist Parti, Özgürlük ve Dayanışma Partisi süreçlerine katıldı. Yaşamının son yıllarında Halkların Demokratik Partisi’ne (HDP) destek verdi.
Çok sayıda makalesi, çevirisi ve telif kitapları yayımlandı. Kitapları arasında Küreselleşme@Emperyalizm, Musa’dan Maradona’ya Kültürün Küreselleşmesi, Etnik Arındırma Politikaları: Tehcir, Tedip, Tenkil; Sacco ve Vanzetti, Selimiye, Sinemanın Dünü adlı yapıtları bulunuyor.