HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları, HDP Adana İl Örgütü’nün düzenleyeceği tiyatro günlerinin Adana Valiliği tarafından engellenmesine ilişkin Meclis’e soru önergesi verdi. Hatimoğulları, “Tiyatro oyunlarının sergileneceği bir etkinlik nasıl kamu güvenliğini tehdit edebilir?” dedi.
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları, partisinin Adana’da düzenleyeceği “Kültürel soykırım politikalarına karşı özgür sanatı büyüterek direniyoruz” başlıklı tiyatro günlerinin Adana Valiliği tarafından engellenmesine ilişkin, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na soru önergesi verdi.
Hatimoğulları, Seyhan Belediyesi Yaşar Kemal Kültür Merkezi’nde 3 gün boyunca 10 Şubat’ta Tartuffe, 11 Şubat’ta Tene Ez ve 13 Şubat’ta Kozik adlı tiyatroların gösterimi için Adana Vailiği’ne yapılan başvuruya valiliğin, “HDP Adana İl Örgütü tarafından 10 Şubat 2019 tarihinde ‘Tartuffe’, 11 Şubat 2019 tarihinde ‘Tene Ez’ ve 13 Şubat 2019 tarihinde ise ‘Kozik’ isimli tiyatro oyunlarının Seyhan Belediyesi Yaşar Kemal Kültür Merkezi’nde saat 19.00’da sergilenmesi 5442 Sayılı İl İdaresi Kanununun 11’inci Maddesi’nin (C)fıkrası hükmü gereğince Valilik Makamının 04.02.2019 tarih ve 3810 sayılı oluru ile uygun görülmemiştir” gerekçesiyle izin verilmediğini belirtti.
Olumsuz kararın dayandırıldığı ilgili Kanunun 11. Maddesi C fıkrası’nın “İl sınırları içinde huzur ve güvenliğin, kişi dokunulmazlığının, tasarrufa müteallik emniyetin, kamu esenliğinin sağlanması ve önleyici kolluk yetkisi valinin ödev ve görevlerindendir. (31.07.2018 tarih ve 30495 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 7145 sayılı Kanunun 1 inci maddesiyle eklenen ve yayımı tarihinde yürürlüğe giren cümle) Bunları sağlamak için vali gereken karar ve tedbirleri alır” şeklinde olduğunu belirten Hatimoğulları, “Yani HDP Adana Örgütü’nün düzenlediği tiyatro günleri, Valilik tarafından kamu güvenliğini tehdit ettiği gerekçesi ile ‘uygun görülmemiştir’ ifadelerini kullandı.
Hatimoğulları, Süleyman Soylu’ya şu soruları yöneltti:
1. Tiyatro oyunlarının sergileneceği bir etkinlik nasıl kamu güvenliğini tehdit edebilir?
2. Bu karar gereğince sizce burada kamu güvenliğini tehdit eden unsur tiyatro mudur? Yoksa etkinliği düzenleyenin HDP oluşu mu bu kararı verdirmiştir?
3. Tiyatro oyunlarının Kürtçe oluşu, etkinliğin ‘uygun görülmemesi’nin esas nedeni midir? Daha önce başka şehirlerde oynanmış olan bu tiyatro oyunları kamu güvenliğini tehdit olarak mı görülmektedir?
4. İçinde bulunduğumuz yerel seçim sürecinde, farklı alanlarda farklı biçimlerde yapılan çalışmalarından biri olan tiyatro etkinliğini engellemek; HDP’nin çalışmalarına engel olmak anlamına gelmez midir?
5. Son beş yılda Türkiye genelinde kamu güvenliği gerekçesiyle, Valilikler tarafından ‘uygun görülmeyerek’ engellenen sanatsal etkinlik var mıdır? Varsa kaç tanedir ve hangi etkinliklerdir?