İSİG Meclisi Beslenme Çalışma Grubu’un yayınladığı rapora göre 2018’de meydana gelen 104 gıda zehirlenmesi vakasından 13 bin 190 kişi etkilendi.18 kişi hayatını kaybetti.
İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi(İSİG)'nin yayınladığı "Sağlıklı Beslenme Örgütlenmeyle Mümkün!" başlıklı raporda 2018 yılında yaşanan gıda zehirlenmesi olaylarının istatistiklerine yer verildi.
Rapora göre 2018 yılında en az 104 olay meydana geldi ve bu olaylarda en az 13 bin 190 kişi gıda zehirlenmesinden etkilendi, 18 kişi ise hayatını kaybetti. Gıdadan kaynaklı ölümlerin yüzde 75’inin mantardan kaynaklı olduğu aktarıldı. Gıda zehirlenmesinden etkilenen işçi sayısı 8 bin 94 olurken, 8 bin 303 kişi işyerinde zehirlendi.
Üniversite, ilköğretim okulu, meslek yüksekokulu demeden kamuya ait veya özel pek çok okulda gıda zehirlenmesi meydana geldi, toplamda 1774 öğrenci zehirlendi. Kışlada 75 asker, göçmen gözaltı merkezinde 116 göçmen ve genelde 3 bin 131 kişi zehirlenme nedeniyle hastanede tedavi gördü. Zehirlenme vakalarının yüzde 63’ü işyerinde gerçekleşirken vakaların yüzde 22’si kamu kurumlarında meydana geldi. Zehirlenme vakalarının yüzde 89’u firmalar tarafından temin edilen gıdalardan, yüzde 11’i ise dışarıdan temin edilen gıdalardan kaynaklandı.
Yaşanan zehirlenme vakalarının en ilginci ise Bursa, Adıyaman ve Samsun’da yerli malı haftası kapsamında getirdikleri yiyecekleri yiyen öğrencilerin zehirlenmesi idi.
Raporda şu ifadelere yer verildi: “Gıda zehirlenmeleri işçi sağlığı/halk sağlığı kapsamında ele alınmadıkça, etkin denetim mekanizmaları kurulmadıkça, sorumlu firmalara yüksek miktarda cezalar kesilmedikçe ve en önemlisi halk olarak temiz, sağlıklı, adil gıda hakkı üzerinden kentlerde ve kırlarda örgütlülük sağlanmadıkça, ne yazık ki gıda zehirlenmeleri artarak devam edecek. İçilebilir su, ekilebilir araziler, sağlıklı çalışma koşulları vb. konular birbiriyle ilişkili olan ve bir bütün olarak bakmamız gereken meseleler. Ancak bu bağları kurduğumuzda, sağlıklı ve iyi olma halinden bahsedebilir, işyerlerinde, yaşam alanlarında sağlıklı beslenmeye örgütlenerek ulaşabiliriz.”