Hatay Payas ilçesinde bulunan Nursan Demir Çelik Fabrikası çalışanı 900 işçi 2015 yılından beri maaşlarını, tazminatlarını ya da geriye dönük alacaklarını alamıyor. HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları konuya dair meclise soru önergesi iletti.
SiyasiHaber
Hatay Payas İlçesinde bulunan Nursan Demir Çelik Fabrikası, yüklü vergi borcu nedeniyle üretimine ara verdiğini duyurmuştu. Geçen 3 yılın ardından fabrika çalışanı 900 işçi maaşlarını, tazminatlarını ya da geriye dönük alacaklarını alamadı. Konuyla ilgili HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları tarafından Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk'un cevaplaması için meclise soru önergesi iletildi.
Soru önergesi tam metni:
Hatay’ın Payas ilçesinde bulunan Nursan Demir Çelik Fabrikası, vergi borcu nedeniyle 9 Aralık 2015 yılında üretimini durdurmuş, kapısına kilit vurarak 900 işçisini ücretsiz izne göndermişti. Nursan Holding bünyesindeki Nursan A.Ş. ve Nursan Metalürji fabrikalarında toplam 900 işçi çalışıyordu. Şirket yetkilileri, üretime “var olan ekonomik zorluklar” nedeniyle geçici olarak ara verildiğini açıklamışlardı. Ancak geçen 3 yıla rağmen fabrika tekrar açılmamış, işçiler işlerine geri dönemediği gibi alacakları da ödenmemiştir. Yıllık 1,5 milyon ton üretim kapasitesine ulaşan, İSO’nun ‘En Büyük 500’ listesinde ilk 100’e giren Nursan Holding’ten geriye dönük alacaklarını, ihbar ve kıdem tazminatlarını işçiler
alamamıştır. Nursan Fabrikası’nda çalışan işçilerin iki yıl boyunca sigorta primleri ödenmişse de Fabrika SGK’ya borçlanarak bu ödemeyi yaptığı için SGK dava açmış; henüz dava yargıtaydayken SGK iki yıl yatırılmış olan primleri iptal etmiştir. Zaten işsiz kalmış olan işçilerden bir de iki yıl boyunca tedavi ve emeklilik paraları istenmiş, borçlu kılınmışlardır.
Bu Gerekçeyle;
1. Nursan Fabrikası’nın üretimini durdurduğundan beri üç yıldır maaşlarını alamayan işçilerin mağduriyetlerini gidermek için Bakanlığınızın çalışmaları var mıdır?
2. Nursan Demir Çelik Fabrikasında çalışan 100 kadar işçi geriye dönük alacakları için dava açtı. Ancak davayı kazansalar da alacaklarını alamadılar. Fabrikada en az çalışan işçinin 4,5 yıllık emeği varken; çoğu 12, 13 yıldır çalışan işçilerin yaşadıkları bu hak gaspını önlemek
için çalışmalarınız var mıdır?
3. Üretime ara verdiğini duyuran Nursan Holding’in, işçilerinin sigorta prim ödemelerinin SGK tarafından iptal etmesini nasıl değerlendiriyorsunuz? Bu şekilde işçilerin mağduriyetlerine bir yenisi daha eklenmiş; emekli olan işçilerden banka, tedavi olan işçilerden hastane parası istemiştir. Bu durumu çözmek için Bakanlığınızın çalışmaları var mıdır?
4. Nursan A.Ş., Türkiye’nin en çok ihracat yapan ilk 100 firması arasındaydı. Bir milyar lira cirolu bahsi geçen şirketin satın alındığına dair birçok iddia vardır. Bu iddialar doğru mudur? Doğruysa Şirket kim tarafından satın alınmıştır? Bu iddia doğru değilse fabrikanın akıbeti ne
olacaktır?
5. Nursan Demir Çelik Fabrikası çalışanı bir kısım işçi, Türkiye’de üretilen demir çeliğin yaklaşık yüzde 40’ının karşılandığı Hatay-İskenderun, Payas-Dörtyol bölgesindeki diğer fabrikalarda uzun mesailerle asgari ücret karşılığında çalışmak zorunda kalmıştır. Diğer fabrikaların; işsiz ve haklarından mahrum kalmış işçilerin mağduriyet ve mecburiyetlerini kullanırcasına, çalıştırmalarını engellemek için Bakanlığınızın yaptığı düzenlemeler/çalışmalar var mıdır?