Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın tutukluluk haline ilişkin olarak “hak ihlali” olduğuna karar verdi. AİHM Selahattin Demirtaş’ın tutukluluğuna son verilmesi için gereğinin yapılması gerektiğine hükmetti.
AİHM kararında, Demirtaş’ın tutukluluğunun ulusal ve uluslararası hukuka aykırı olduğu ifade edildi. Kararda ayrıca, ‘tutukluluğun devam etmesini haklı kılan yeni gerekçeler ve kanıtlar ileri sürülmedikçe de tutukluluk halinin mümkün olan en kısa tarihte sonlanması’ talep edildi.
Karara göre Türkiye 10 bin euro manevi tazminat ile 15 bin euro yargılama gideri ödeyecek.
AİHM aynı zamanda Selahattin Demirtaş’ın tutukluluğunun referandum ve başkanlık seçimleri sırasında devam ettirilmesinin AİHS’in 18. Maddesini (politik saiklerle, çoğulculuğu boğan) ihlal ettiğine karar verdi. Türkiye’ye karşı verilmiş ilk 18. Madde ihlali kararı.
Demirtaş'ın avukatlarından Benan Molu konuyla ilgili olarak, "AİHM, Selahattin Demirtaş'ın özgürlük ve güvenlik hakkının ve seçim hakkının ihlal edildiğine karar verdi. Mahkeme, Türkiye'ye karşı ilk kez, 18. maddeden ihlal buldu ve 'siyasi nedenlerle' tutuklandığını tespit etti. Demirtaş'ın serbest bırakılması gerekiyor" açıklamasını yaptı.
Türkiyeli Yargıç Işıl Karakaş, 18. madde ihlali ile ilgili olarak karşı oy kullandı
AİHM, Selahattin Demirtaş'ın özgürlük ve güvenlik hakkının ve seçim hakkının ihlal edildiğine karar verdi. Mahkeme, Türkiye'ye karşı ilk kez, 18. maddeden ihlal buldu ve "siyasi nedenlerle" tutuklandığını tespit etti. Demirtaş'ın serbest bırakılması gerekiyor.
Işıl Karakaş'ın karşı oy kullandığı 18. Madde ne diyor?
Bu arada, Türkiyeli Yargıç Işıl Karakaş, 18. madde ihlali ile ilgili olarak karşı oy kullandı. AİHM'in Türkiye'yle ilgili olarak ilk kez ihlal tespiti yaptığı Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 18. maddesinde "Anılan hak ve özgürlüklere bu Sözleşme hükümleri ile izin verilen kısıtlamalar öngörüldükleri amaç dışında uygulanamaz" ifadeleri yer alıyor. Dolayısıyla mahkeme kararında Demirtaş'ın tutuklanmasının öngörülen amaç dışında uygulandığına dikkat çekiliyor.
HDP'den ilk açıklama
HDP’nin karara ilişkin değerlendirmesinde, “Demirtaş’ın cezaevinde kaldığı her bir dakika hukuksuzluktur. Karar tüm tutuklu vekillerimiz için emsal teşkil etmektedir. Milyonların iradesi vekiller özgür olmalıdır” görüşüne yer verildi.
HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan da “Demirtaş ve vekillerimizin tutuklu kaldığı her an hukuksuzluktur. AİHM son sözü söylemiştir” açıklamasında bulundu.
HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli de, AİHM kararına uyulması çağrısı yaparak, “Demirtaş ve tüm vekil arkadaşlarımız hemen serbest bırakılsın” dedi.
'Derhal serbest bırakılmalı'
İnsan hakları hukukçusu Kerem Altıparmak, karara ilişkin olarak "AİHM Selahattin Demirtaş'ın tutukluluğuna son verilmesi için gereğinin yapılması gerektiğini karara bağladı. Şu andan itibaren tutuklu olması hem ulusal hem de uluslararası hukuka aykırıdır. Derhal serbest bırakılması gerekir" dedi.
'Çok ciddi bir ihlal kararı'
Öte yandan, Bilgi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yaman Akdeniz, kararla ilgili olarak "çok ciddi bir ihlal kararı" yorumunu yaptı.
(ArtıGerçek)