Kadıköy Kooperatifi kuruluşunun 2. yılını, üretici ve tüketici kooperatiflerini bir araya getirerek Kadıköy’de gerçekleştirdiği bir etkinlikle kutladı. Kooperatif’in aktivistleri SiyasiHaber’e amaçlarını ve çalışma tarzlarını anlattı.
Haber: Mehmet Elma – Orhan Koç
Kadıköy Kooperatifi etkinliğinde üreticiler ve üretici kooperatiflerinden temsilciler de yer alırken bir de Yerli Tohum ve Tohum Yasası başlıklı bir forum gerçekleştirildi. Etkinliğe katılan üretici kooperatifi temsilcileri arasında Seferihisar Gönence Köyü Kooperatifi kurucularından Nedim Ölmezer, Zonguldak Arı Yetiştiricileri Birliği üyesi Süheyla Can, Şanlıurfa Mezopotamya Kadın Kültür Çevre ve Eğitim Kooperatifi üyeleri ve yaklaşık 10 yıldır organik gıda üretimi gerçekleştiren Ali Ünüvar yer aldı. Etkinliğin Forum bölümünde Yeni tohum yasası ve endüstrileşen tarıma karşı ortak tepkilerin geliştirilmesi, daha çok örgütlü küçük çiftçi, daha çok kooperatif, daha sağlıklı beslenme ve tüketim vurgusu yapıldı.
Kadıköy Kooperatifi: ‘Toplumsal faydayı esas alıyoruz’
Gezi Direnişi sonrası Kadıköy’de oluşan mahalle dayanışmaları ve forumları içinde filizlenen ve bir grup ekoloji aktivistinin öncülüğünde kurulan Kadıköy Kooperatifi çalışanları 2 yıl boyunca yaşadıkları süreçleri kazanımları ve tecrübeleri Siyasi Haber’e anlattı.
Kadıköy Kooperatifi aktivistlerindenden Utku ve Nergis, üretim ve tüketim ilişkilerinde toplumsal faydayı esas alan, doğa ile dost ekolojik bir yaklaşımı benimsediklerini ifade etti. Emeğin ve doğanın korunarak yerellerde üretilen sağlıklı ve nitelikli ürünlere herkesin erişebilmesinin bir hak olduğuna dikkat çeken aktivistler, Kooperatif aracılığı ile üretici ile tüketici arasında kâr amacı gütmeden sağlıklı gıdaları ulaştırmaya çalıştıklarını anlattı.
Hersey kolektif bir temelde gerçekleşiyor
Aktivistler, Kadıköy Kooperatifi’nin birlikte karar alan, çalışan ve paylaşım ilişkileri geliştirmeyi hedefleyen bir örgütlenme olduğuna işaret ederek, Kooperatif’in tüm karar alma süreçlerinde kolektif ve denetlenebilir bir ilişki biçimini hayata geçirmeye çalıştıklarını vurguladı.
Kadıköy Kooperatifi, kolektif çalışmanın gelişmesi, ortakların ve gönüllülerin çalışmalara eşit bir şekilde katılabilmesi için eğitimler düzenleyerek Kooperatif’i yenileyebilecek öğrenme ve aktarım mekanizmaları geliştiriliyor.
Tamamen toplumsal dayanışma temelinde kurulan Kadıköy Kooperatifi hiçbir kâr amacı gütmeden uluslararası kooperatifçilik ilkeleri çerçevesinde faaliyetlerini sürdürüyor. Çeşitli alanlardaki kooperatif ve dayanışma ekonomisi temelli topluluklarla beraber çalışmayı, işbirliğini ve kooperatifçiliği toplumsal alanda yaygınlaştırmayı da amaçlayan Kadıköy Kooperatifi, aynı zamanda imkanlar dahilinde afetzedelerle, grevdeki işçilerle vb toplumsal kesimlerle dayanışma geliştirmeyi, hak arayışı mücadelelerine maddi ve manevi destek sağlamayı da hedefliyor.