1992 yılında Birleşmiş Milletler tarafından ilan edilen Uluslararası Engelliler Günü o tarihten itibaren her 3 Aralık’ta çeşitli etkinliklerle kutlanıyor. Engelliler eylem ve gösterilerle temel hak ve özgürlüklerine yönelik taleplerini yineliyorlar.
Engelli haklarını koruyan ve güçlendiren uluslararası bir sözleşme olan BM Engelli Hakları Sözleşmesi’ne göre, diğer bireylerle eşit koşullar altında topluma tam ve etkin bir şekilde katılımlarının önünde engel teşkil eden uzun süreli fiziksel, zihinsel, düşünsel ya da algısal bozukluğu bulunan kişiler ‘engelli’ olarak tanımlanıyor. Dünya ölçeğinde bütün ülkeler arasında imzalanan bu sözleşmeye rağmen engelliler, evde, sokakta ve işte zor koşullar altında yaşamlarını idame ettirmeye devam ediyor.
Türkiye genelinde de kutlanılan 3 Aralık Uluslararası Engelliler Gününde, her sene çeşitli organizasyonlarla engellilerin talepleri dile getiriliyor. Engellilerin en basit talepleri iktidar tarafından sürekli erteleniyor. Gündelik yaşamda çok yönlü engellerle karşılaşan engellilere yönelik tatmin edici bir çözüm bulunmuyor, hayatın her alanında ayrımcılığa maruz bırakılıyor.
Dünya Sağlık Örgütü’nün raporuna göre Türkiye’de engellilerin ve ailelerinin oranı yüzde 12.