Close Menu
Siyasi HaberSiyasi Haber

    Subscribe to Updates

    Get the latest creative news from FooBar about art, design and business.

    What's Hot

    Jeopolitik ve emperyalizm

    21 Temmuz 2025

    İsrail’in ‘iç’ mücadelesi gerçekten çıkmazda mı?

    21 Temmuz 2025

    Vahşetin idaresi!

    21 Temmuz 2025
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Siyasi HaberSiyasi Haber
    • Güncel
      • Ekonomi
      • Politika
      • Dış Haberler
        • Ortadoğu
        • Dünya
      • Emek
      • Kadın
      • LGBTİ+
      • Gençlik
      • Ekoloji ve Kent
      • Haklar ve özgürlükler
        • Halklar ve İnançlar
        • Göçmen
        • Çocuk
        • Engelli Hakları
      • Yaşam
        • Eğitim
        • Sağlık
        • Kültür Sanat
        • Bilim Teknoloji
    • Yazılar

      Suruç’un çocukları geri gelmeyecek

      20 Temmuz 2025

      Anayasa’dan Önce Yapısal Reform

      19 Temmuz 2025

      Kadınlar yaşamak istiyor! 

      18 Temmuz 2025

      Demokratikleşme Olmadan Anayasa Değişikliği Olur mu?

      16 Temmuz 2025

      Öcalan ve Hozat’ın feraseti, Erdoğan’ın hamaseti

      14 Temmuz 2025
    • Seçtiklerimiz

      Jeopolitik ve emperyalizm

      21 Temmuz 2025

      Vahşetin idaresi!

      21 Temmuz 2025

      Üniter devlet ve resmî dil sorunu

      20 Temmuz 2025

      Reel sosyalizm neden çöktü?

      20 Temmuz 2025

      Geriye döneceğimiz bir yol yok

      18 Temmuz 2025
    • Röportaj/Söyleşiler

      İsrail’in ‘iç’ mücadelesi gerçekten çıkmazda mı?

      21 Temmuz 2025

      SYKP Eş Genel Başkanı Mertcan Titiz: Kalıcı barış için sürecin seyircisi değil, öznesi olmalıyız

      8 Temmuz 2025

      Yangınların ortasında dayanışmanın motor gücü: Kuryelerin afetle mücadelesi – Mesut Çeki

      2 Temmuz 2025

      Kadir Akın: “Türk sosyalistleri Ermeni sosyalistlerinin varlığını görmezden geldiler, çünkü onlar Ermeniydi.”

      27 Haziran 2025

      SYKP’li Turgan: Solun örgütsel bir yenilenmeye ihtiyacı var

      11 Haziran 2025
    • Dosyalar
      • 30 Mart Kızıldere Direnişi
      • 8 Mart Dünya Kadınlar Günü 2022
      • AKP-MHP iktidar blokunun Kürt politikası
      • Cumhurbaşkanlığı Seçimleri
      • Ekim Devrimi 103 yaşında!
      • Endüstri 4.0 üzerine yazılar
      • HDK-HDP Tartışmaları
      • Kaypakkaya’nın tarihsel mirası
      • Ölümünün 69. yılında Josef Stalin
      • Mustafa Kahya’nın anısına
    • Çeviriler
    • Arşiv
    Siyasi HaberSiyasi Haber
    Anasayfa » Engelsiz bir dünya için…

    Engelsiz bir dünya için…

    Siyasi Haber3 Aralık 2017
    Facebook Twitter Pinterest LinkedIn WhatsApp Reddit Tumblr Email
    Share
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

    Sosyal Haklar Derneği 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’ne ilişkin yaptığı açıklamada nüfusun yüzde 12,29’unu oluşturan 10 milyon engellinin sağlık, eğitim ve istihdam alanlarında yaşadığı ağır sorunları dile getirerek, insan onuruna yakışır çözümler bulunmasını istedi.

    Dünya Engelliler Günü nedeniyle bir açıklama yapan Sosyal Haklar Derneği, nüfusun yüzde 12,29’unu oluşturan engellilerin evlerinden çıkamadığı ve sosyal-kültürel yaşama aktif olarak katılamadığı vurgulandı.


    Engellilerin eğitim hakkından yeterince yararlanamadığı belirtilen açıklamada, “Bu tablonun sonucunda ortaya çıkan verilere göre; engelli bireylerin %65’i okur yazar değildir; %7’si lise eğitimini %2’si ise üniversite eğitimini tamamlayabilmektedir” bilgisi verildi.


    Sağlık alanındaki sorunlara da işaret edilen açıklamada “Sağlık hakkı en temel Anayasal haktır ve hak kullanımı salt yardımseverlerin insafı ile sınırlanmamalıdır” görüşü vurgulandı.


    İstihdam alanında da engellilerin çalışma hakkının ihlal edildiği belirtilirken, engelli aylığının kaldırılmasının sosyal devlet anlayışının, insan haklarının ve insan onurunun ihlali olduğu ifade edildi.


    Sosyal Haklar Derneği’nin Dünya Engelliler Günü’ne ilişkin açıklamasının tamamı şöyle:


    Bugün Dünya Engelliler Günü.


    TUİK verilerine göre ülkemiz nüfusunun yüzde 12,29’u engelli. Dolayısıyla yurt genelinde on milyon (10.000.000) engelli yurttaşımız var. Şaşırdınız değil mi? Ama gerçek bu. 'Bu kişiler nerede?' diye sorduğunuzu duyar gibi oluyoruz. Cevap basit: Evlerinden çıkamıyorlar. Sokağa çıkabilen bir avuç engelli ise sosyal ve kültürel yaşama aktif katılamıyor.


    Engelli bireylerin sorunları diğer bireylerden farklı değil; aynı sorunlar yaşanıyor. Fakat engelliler, engelli olmayan bireylerin yaşadığı sorunları daha da yoğun yaşıyor.


    Yolların, binaların ve kamusal alanların bilimsellikten uzak, duyarsız ve kalitesiz tasarımı, engellileri adeta evlerine hapsediyor. Bu sorun, engelli bireylerle birlikte ailelerinin de engeli haline geliyor. Sonra da aslında bütün bir toplumun…


    Eğitim sorunu:


    Eğitim sistemindeki olumsuzluklardan engelli bireyler de yoğun bir şekilde etkileniyor. Kamusal çözümlerin yeterince ve iyi sunulmaması nedeniyle aileler, özel (paralı) okullara yönelmek zorunda kalıyor. Parası olan engelli, görece daha iyi eğitim hizmeti alma imkanına kavuşurken bu imkana sahip olmayanlar eğitim sisteminin dışında kalıyor… Diğer taraftan  hali hazırdaki 'kaynaştırma eğitimi' uygulaması da pek çok sorunu içinde barındırıyor. Ötekileştirilmiş olan engellilere yönelik olumsuz tutumlar da ayrı bir sorun olarak can yakıyor. Bazı ailelerin, kendi çocuklarının engelli çocuklarla aynı sınıfta ders görmesine tepki gösterdiği bilgisi haberlere yansıyor. Özel eğitime ihtiyaç duyan çocuklara verilen özel eğitim, haftalık 2 saatle sınırlı olup, öğrencinin gerçek ihtiyacı dikkate alınmıyor. Özel eğitim almak isteyen çocukların başvurduğu Rehberlik Araştırma Merkezleri; yeterli donanım ve birikime sahip olunmadığından ve saat sınırlaması nedeniyle eğitim programını doğru uygulayamıyor. Hastanelerden heyet raporu almakta yaşanan güçlükler, eğitimi aksatıyor. Halbuki, özel eğitime ihtiyaç duyan otizm ve işitme engelli çocuklar başta olmak üzere bir çocuğun zamanında, yeterli ve kaliteli eğitim alması hayati öneme sahiptir ve vazgeçilemez sosyal haklardan biridir.  Çocukların özel eğitim ihtiyacının belirlenmesi ve eğitim verilmesi hususunda kamu kurumlarınca çalışma yürütülmemesi durumunda, on binlerce çocuk ya özel eğitime geç erişebilmekte ya da erişmesi imkansız hale gelmektedir. Bu tablonun sonucunda ortaya çıkan verilere göre; engelli bireylerin %65’i okur yazar değildir; %7’si lise eğitimini %2’si ise üniversite eğitimini tamamlayabilmektedir.


    Sağlık sorunu:


    Engelli olsun olmasın tüm yurttaşların sağlık hizmeti alma hususunda çok ciddi sorunlar yaşadığı hepimizin malumu. Sorunlar arasında; günler, hatta aylar sonraya alınan randevular; hekimlerin iş yoğunluğu nedeniyle hastalarla sadece birkaç dakika ilgilenebilmesi, fark ücret talebi vb sayılabilir. 


    Engelliler sağlık sistemindeki sorunların yarattığı olumsuzluklardan daha yoğun etkileniyor. Kentlerde erişilebilirlik sorununun çözülmemiş olması engellilerin kalitesiz ve onlarca sorun barındıran sağlık hizmetine erişimini adeta imkansız kılıyor.  Birçok hakkın ön koşulu niteliğindeki sağlık raporunu almak için aylar süren randevu kuyruğu, haklardan yararlanmayı ve zamanında tedaviyi engelliyor. Ayrıca SGK hizmetlerine, Sağlık Uygulama Tebliği ile getirilen sınırlamalarla, katkı payı istenmesi, kaliteli tıbbi cihaz ve malzemelerin karşılanması mümkün olmuyor;  6 ay ile 1 yılı aşan randevu alma sorunu nedeniyle sıkça sağlık hakkı ihlalleri yaşanıyor. Kanser başta olmak üzere birçok hastalığın ilaçlarının zamanında karşılanmaması nedeniyle ölümlerin yaşanması birer sağlık hakkı ve yaşam hakkı ihlalidir.  SMA hastası çocukların ilaçsızlık nedeniyle ölümleri hala belleklerimizde. Kamu tarafından karşılanması gereken protez, ortez, işitme cihazı, tekerlekli sandalye gibi ihtiyaçların yalnızca küçük bir kısmı yardım kuruluşlarınca karşılandığı biliniyor. Halbuki, sağlık hakkı en temel Anayasal haktır ve hak kullanımı salt yardımseverlerin insafı ile sınırlanmamalıdır.


    İstihdam sorunu:


    Ülkemizde istihdam sorunu çığ gibi büyürken engellilerin işsizliği de büyüyor. Yasa gereği kamuda istihdam edilmesi gereken kadrolar doldurulmuyor; yüzde 10'u aşan engelli nüfusuna rağmen kamuda istihdam kotası yüzde 4 düzeyinde kalıyor. Engelliler ise sadaka değil, iş istiyor.


    İş bulamayan engelliler; ciddi ekonomik ve sosyal dramlarla karşı karşıya kalıyor. On binlerce engelliye bir nebze de olsa katkı sunan engelli aylığı ve evde bakım geliri, 2013 ve 2014 yıllarında yapılan değişikliklerle kesildi. Yasa değişikliğine göre, ihtiyaç sahibi yurttaşın engelli/yaşlı aylığı alabilmesi için artık bireyin kendi geliri yerine, aile ve akrabalarının toplam gelirlerine bakılıyor. Bu durum, sosyal devlet anlayışının yanı sıra insan haklarına ve insan onuruna aykırıdır.


    Saydığımız bütün bu sorunları erkek egemen, cinsiyetçi toplumsal yapı ve algı nedeniyle engelli kadın bireyler daha da ağır yaşıyor.


    Sosyal Haklar Derneği olarak ayrımcılığa, eşitsizliğe, hak ihlallerine uğrayan engelli yurttaşlarımızın eşitlik, adalet, hak taleplerinin ve mücadelelerinin her zaman yanındayız.


    Engelsiz bir dünya için… Sosyal Haklar Herkese Mücadele Eden Herkesle…

    Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Telegram Email

    İlgili İçerikler

    Mahir Sayın: “Demokratik konfederalizm, bölge halklarının barışa ve refaha kavuşabilmeleri için tek seçenek gibi durmaktadır”

    28 Haziran 2025

    Barış Ünlü: “AKP ‘Türklük Sözleşmesi’nin devlet ayağını çökertti”

    6 Haziran 2025

    Kürt Dili Bayramı, ana dili ve sağlık

    14 Mayıs 2025
    Destek Ol
    Yazılar
    Mehmet Murat Yıldırım

    Suruç’un çocukları geri gelmeyecek

    Mete Gönültaş

    Anayasa’dan Önce Yapısal Reform

    Mehmet Murat Yıldırım

    Kadınlar yaşamak istiyor! 

    Mete Gönültaş

    Demokratikleşme Olmadan Anayasa Değişikliği Olur mu?

    Bağlantıda Kalın
    • Facebook
    • Twitter
    Seçtiklerimiz
    Ergin Yıldızoğlu

    Jeopolitik ve emperyalizm

    Fehim Taştekin

    Vahşetin idaresi!

    Tolga Şirin

    Üniter devlet ve resmî dil sorunu

    Ümit Akçay

    Reel sosyalizm neden çöktü?

    Güncel Kalın

    E Bültene üye olun gündemden ilk siz haberdar olun.

    Siyasi Haber, “tarafsız” değil “nesnel” olmayı esas alır. Siyasi Haber, işçi ve emekçiler, kadınlar, LGBTİ+’lar, gençler, doğa ve yaşam savunucuları, ezilen etnik ve inançsal topluluklardan yanadır.

    Devletten ve sermayeden bağımsızdır.

    Facebook X (Twitter) YouTube
    EMEK

    İşçi sınıfının açlıkla imtihanı

    5 Temmuz 2025

    İşçiler ne yapsın?

    11 Haziran 2025

    Grev okulundan dersler

    10 Haziran 2025
    KADIN

    Patriarkayı yık

    22 Haziran 2025

    Kadının İnsan Hakları Derneği, İstanbul Sözleşmesi’ni AİHM’e taşıdı

    3 Mayıs 2025

    DEM Parti Kadın Meclisi’nden Saadet Partisi’ne ziyaret

    14 Mart 2025
    © 2025 Siyasi Haber. Designed by Fikir Meclisi.
    • Home
    • Buy Now

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.