Close Menu
Siyasi HaberSiyasi Haber

    Subscribe to Updates

    Get the latest creative news from FooBar about art, design and business.

    What's Hot

    Üniter devlet ve resmî dil sorunu

    20 Temmuz 2025

    Reel sosyalizm neden çöktü?

    20 Temmuz 2025

    Suruç’un çocukları geri gelmeyecek

    20 Temmuz 2025
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Siyasi HaberSiyasi Haber
    • Güncel
      • Ekonomi
      • Politika
      • Dış Haberler
        • Ortadoğu
        • Dünya
      • Emek
      • Kadın
      • LGBTİ+
      • Gençlik
      • Ekoloji ve Kent
      • Haklar ve özgürlükler
        • Halklar ve İnançlar
        • Göçmen
        • Çocuk
        • Engelli Hakları
      • Yaşam
        • Eğitim
        • Sağlık
        • Kültür Sanat
        • Bilim Teknoloji
    • Yazılar

      Suruç’un çocukları geri gelmeyecek

      20 Temmuz 2025

      Anayasa’dan Önce Yapısal Reform

      19 Temmuz 2025

      Kadınlar yaşamak istiyor! 

      18 Temmuz 2025

      Demokratikleşme Olmadan Anayasa Değişikliği Olur mu?

      16 Temmuz 2025

      Öcalan ve Hozat’ın feraseti, Erdoğan’ın hamaseti

      14 Temmuz 2025
    • Seçtiklerimiz

      Üniter devlet ve resmî dil sorunu

      20 Temmuz 2025

      Reel sosyalizm neden çöktü?

      20 Temmuz 2025

      Geriye döneceğimiz bir yol yok

      18 Temmuz 2025

      Bask Ülkesi’nde barış ve stratejik sabır

      17 Temmuz 2025

      Kobani Davası kararında sokak polemikleri

      17 Temmuz 2025
    • Röportaj/Söyleşiler

      SYKP Eş Genel Başkanı Mertcan Titiz: Kalıcı barış için sürecin seyircisi değil, öznesi olmalıyız

      8 Temmuz 2025

      Yangınların ortasında dayanışmanın motor gücü: Kuryelerin afetle mücadelesi – Mesut Çeki

      2 Temmuz 2025

      Kadir Akın: “Türk sosyalistleri Ermeni sosyalistlerinin varlığını görmezden geldiler, çünkü onlar Ermeniydi.”

      27 Haziran 2025

      SYKP’li Turgan: Solun örgütsel bir yenilenmeye ihtiyacı var

      11 Haziran 2025

      Josu Urrutikoetxea: Silahlı mücadeleden müzakereye, ETA’dan Kürt mücadelesine

      9 Haziran 2025
    • Dosyalar
      • 30 Mart Kızıldere Direnişi
      • 8 Mart Dünya Kadınlar Günü 2022
      • AKP-MHP iktidar blokunun Kürt politikası
      • Cumhurbaşkanlığı Seçimleri
      • Ekim Devrimi 103 yaşında!
      • Endüstri 4.0 üzerine yazılar
      • HDK-HDP Tartışmaları
      • Kaypakkaya’nın tarihsel mirası
      • Ölümünün 69. yılında Josef Stalin
      • Mustafa Kahya’nın anısına
    • Çeviriler
    • Arşiv
    Siyasi HaberSiyasi Haber
    Anasayfa » 250 sanatçıdan ‘Hayır’ çağrısı: ‘Bu davet bizim’

    250 sanatçıdan ‘Hayır’ çağrısı: ‘Bu davet bizim’

    Siyasi Haber6 Nisan 2017
    Facebook Twitter Pinterest LinkedIn WhatsApp Reddit Tumblr Email
    Share
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

    Türkiye’nin önde gelen yazar, oyuncu, yönetmen, şair, müzisyen, dansçı, ressam ve heykeltıraşlarının da aralarında bulunduğu 250 sanatçı ortak bir açıklamaya imza atarak referandumda hayır diyeceklerini açıkladı.

    Anayasa referandumuna sayılı günler kalırken, aralarında, Müjde Ar, Rutkay Aziz, Fatma Girik, Zülfü Livaneli, Gülriz Sururi, Mehmet Güleryüz, Cevat Çapan, Ayşe Kulin, Zeliha Berksoy, Ataol Behramoğlu, Ahmet Ümit, Haldun Dormen, Halil Ergün, Murathan Mungan’ın da bulunduğu aydın ve sanatçılar bugün Taksim Point Otel'de bir araya gelerek “Bir ağaç gibi tek ve hür ve bir orman gibi kardeşçesine yaşamak için 'hayır' diyoruz" sloganıyla 'hayır' gerekçelerini paylaştı.


    Evrensel’in haberine göre, basın açıklamasına katılan sanatçı ve aydınların açıklamaları şöyle;


    Orhan Alkaya: Şiirsel bir itiraz gerçekleştiriyoruz


    Açılış konuşmasını yapan Sanatçı Orhan Alkaya, "Çok az kaldı Türkiye Cumhuriyeti kurulduğu andan beri radikal bir rejim tartışmasının içerisinde. Defalarca hayır diyenler neden hayır diyeceklerini anlattı. Biz bir referanduma giriyoruz. Seviyorum, sevmiyorum oylamasına giriyoruz. Bu kutuplaşmanın nereye geldiğinin açık bir göstergesi. Toplumu hücrelerine kadar zehirlemeyi başardılar. Bizler politik, şiirsel bir itiraz gerçekleştiriyoruz. Bu metnin altında birleşen arkadaşlarımız gerekçelerini açıklayarak hayır diyen arkadaşlarımızdır. Hayır cephesi diyenler bir şey yok, hayır diyenler var. Bu bir memleket meselesi. Bu metnin siyasal bir partiye bağlı olmadığını da söylüyoruz" dedi.


    Vecdi Sayar: Korkunun saltanatın dünyasına hayır diyoruz


    Eleştirmen, Yazar, Yönetmen Vecdi Sayar, Türkiye'de ifade özgürlüğünün hiçbir zaman parlak olmadığını ama karanlığın hiçbir zaman bu kadar yoğun yaşanmadığını belirtti. İnsanların ifadelerini dile getirmekten korktuğunu söyleyen Sayar şöyle konuştu: "Bizlerin üzerinde bir sorumluluk var. Bir ağaç gibi tek ve hür bir orman gibi kardeşçesine yaşamak için hayır. Korkunun, saltanatın dünyasına hayır diyoruz."


    Gülriz Sururi: Kazanacağımıza yüzde yüz inanıyoruz


    Sanatçı Gülriz Sururi söz alarak, "Benden önceki iki kuşağı asla affetmeyeceğim. Bunlar politikacılarımız ve aydınlarımız. Bu kadar cahil olmalarını anlayamıyorum. İlhan Selçuk'un, Uğur Mumcu'nun Aziz Nesin'in uyarılarına rağmen kendimize gelmedik. Bugün ikinci defa bir Kurtuluş Savaşı gerçekleştireceğiz. Kazanacağımıza yüzde yüzde inanıyoruz" dedi.


    Edip Akbayram: Çağdaş Türkiye için hayır


    Edip Akbayram: Bu ülkede sanat adına elli senedir bir şeyler yapıyorum. Çağdaş, demokratik ve evrensel bir Türkiye için ben de hayır diyorum ve bu anayasayı reddediyorum.


    Rutkay Aziz: 17 Nisan'da bayram yapma hakkımız yok


    Oyuncu Rutkay Aziz: Beni endişelendiren durum hayır sonrası. 17 Nisan'da bayram yapma hakkımızın olduğunu düşünmüyorum. Biz 12 Martları, 12 Eylülleri, koaslisyon dönemlerini de gördük. O yüzden bizlerin ne düşündüğü önemli.


    Nur Sürer: Kardeşçe yaşamak için hayır


    Oyuncu Nur Sürer: 12 Eylül'de hayır demiştim. Buradan binlerce kez hayır diyorum. Demokratik bir cumhuriyet benim için çok önemli. Kardeşçe yaşamak için hayır diyorum.


    Mirza Metin: Binlerce şey için hayır


    Tiyatro Oyuncusu Mirza Metin: İnsan hakları için hayır. Anadilde eğitim için hayır! Bu ülkede kardeşler, gençler, birbirlerini ölüdürmesinler diye, Kürdistan için hayır ve daha binlerce şey için hayır.


    Adnan Özyalçıner: Yoksulun daha da yoksullaşmaması için…


    Yazar Adnan Özyalçıner: Hayırda hayır vardır derler. Benim için Hayırın en önemli yönü yoksulun daha yoksullaştığı zenginin daha zenginleştirildiği bir ortama hayır demek.


    Orhan Aydın: 250 kişi değil, daha fazlayız


    Tiyatrocu Orhan Aydın: Elbette 250 kişi değiliz daha fazlayız. Bu 250 arkadaşımız kendini yalnız hissetmesin. Ben köprüden önce son çıkışta olduğumuzu düşünüyorum. Köprünün sonunda özgürlükler, barış, aşk yok kin, nefret, katliam var. Orada ülkenin geleceği yok.


    Defne Halman: Tek adam rejimine hayır diyorum


    Tiyatrocu Defne Halman: Bütün yetkileri elinde toplayan bir kişinin nasıl yaşayacağıma ne yapıp yapmayacağıma karar vermesine izin vermiyorum, tek adam rejimine hayır diyorum.


    Füsun Demirel: Geniş kesimlerden Hayır bekliyorum


    Oyuncu Füsun Demirel: Aktroller tarafından linçe uğradım. Ekonomik olarak beni gömdüler ama ayaktayım. Hayır bir yurttaşlık görevidir diye düşünüyorum. 2016' da 300 küsür kadın cinayeti oldu. 2017'deeki rakamlarda çok acıklı. Şimdi öyle bir iktidar var ki bundan sorumlu bakan bir kereden bir şey olmaz demişti ve arkasından gelen çocuklara bağırmayı öğretin demişti. Bunların hiçbirisinin yanında olmaya imkan yok. Toplumda geniş bir kesimin hayır demesini bekliyorum.


    Pelin Batu: Anneler korkmasın diye 'hayır'


    Yazar Pelin Batu: Gelirken annem benim için endişelendiği için yalan söyledim. Hayır diyorum, anneler korkmasın diye. İzleyici olmaktan bıktım. Anneme şiirlerimin fotokopisini çekmeye gidiyorum deyip yalan söyledim.



    Katılımcılar


    Nilüfer Açıkalın  (Oyuncu, Yazar), Ezel Akay (Yönetmen), Tül Akbal (Eleştirmen), Edip Akbayram  (Müzisyen), Onur Akın  (Müzisyen), Hale Akınlı (Oyuncu), Arif Akkaya (Yönetmen), Sabahat Akkiraz (Müzisyen), Alaattin Aksoy (Ressam), Mehmet Aksoy (Heykeltıraş), Serap Aksoy (Oyuncu), Sina Akyol (Şair), Filiz Ali (Eleştirmen), Orhan Alkaya (Şair, Yönetmen), Emin Alper (Yönetmen), Nazım Alpman (Yazar), Mustafa Altıntaş  (Ressam), Mustafa Altıoklar (Yönetmen), Müjde Ar  (Oyuncu), Cihat Aral  (Ressam), İnci Aral (Yazar), Nurdan Arca (Yönetmen), Ekrem Ataer  (Müzisyen), Barış Atay (Oyuncu), Zeynep Avcı (Yazar), Övül Avkıran (Oyuncu), Orhan Aydın (Oyuncu), Çağıl Nurhak Aydoğdu (Yönetmen), Eren Aysan (Yazar), Enver Aysever (Yazar), Rutkay Aziz (Yönetmen, Oyuncu), Selda Bağcan (Müzisyen), Hayko Bağdat (Yazar), Serhan Bali (Eleştirmen), Jehan Barbur  (Müzisyen), Özgür Başkaya (Yönetmen, Oyuncu), Pelin Batu (Şair, Oyuncu), Oya Baydar (Yazar), Bedri Baykam  (Ressam), Ataol Behramoğlu (Şair), Cengiz Bektaş (Şair), Süreyya Berfe (Şair), Cahit Berkay (Müzisyen), Ayşe Lebriz Berkem (Oyuncu), Egemen Berköz (Şair), Zeliha Berksoy (Oyuncu, Yönetmen), Lemi Bilgin (Oyuncu, Yönetmen), Atilla Birkiye (Yazar), Baha Boduroğlu (Müzisyen), Cuma Boynukara (Yazar), Ayhan Bozkurt (Yazar), Umur Bugay (Yazar), Cüneyt Cebenoyan (Eleştirmen), Gülsüm Cengiz (Şair), Metin Cengiz (Şair), Laçin Ceylan (Oyuncu), Metin Coşkun (Oyuncu), Tuncer Cücenoğlu (Yazar), Cevat Çapan (Şair, yazar), Semih Çelenk (Yazar, yönetmen), İsa Çelik (Fotoğraf sanatçısı), Jaklin Çelik (Yazar), Haluk Çetin  (Müzisyen), Turgut Çeviker (Mizah tarihçisi), Vecdi Çıracıoğlu (Yazar), Mazlum Çimen  (Müzisyen), Şevket Çoruh  (Oyuncu), Aydın Çubukçu (Yazar), Güvenç Dağüstün (Müzisyen), Melike Demirağ  (Müzisyen), Meriç Demiray (Senaryo yazarı), İsmail Hakkı Demircioğlu  (Müzisyen), Füsun Demirel (Oyuncu), Ümit Denizer (Yazar) , Ayşegül Devecioğlu (Yazar), Ece Dizdar (Oyuncu), Haldun Dormen (Yönetmen, Oyuncu), Atilla Durak (Fotoğraf sanatçısı), Refik Durbaş (Şair), Güneş Duru (Müzisyen), Sedef Ecer (Yazar), Yavuz Ekinci (Yazar), Şükrü Erbaş (Şair), Vecdi Erbay (Yazar), Füsun Erbulak (Oyuncu), Sevinç Erbulak (Oyuncu), Enver Ercan (Şair), Turgay Erdener (Müzisyen), Nimet Erdem (Yazar), Mehmet Ergen (Yönetmen), Haydar Ergülen (Şair), Halil Ergün (Oyuncu), Mahir Ünsal Eriş (Yazar), Genco Erkal  (Yönetmen, Oyuncu), Zühtü Erkan (Oyuncu), Arif Erkin (Oyuncu, müzisyen), Cezmi Ersöz (Şair), Murat Ertel (Müzisyen), Yücel Erten  (Yönetmen), Mehmet Esen (Oyuncu), Akın Evren (Yazar), Müjdat Gezen (Yönetmen, Oyuncu), Fatma Girik (Oyuncu), Dilek Gökçin (Yönetmen), Güney Zeki Göker (Oyuncu), Yasemin Göksu (Müzisyen), Mehmet Güleryüz  (Ressam), Ahmet Gülhan (Oyuncu), Gülümser Gülhan (Oyuncu), Semih Gümüş (Yazar), Yaşar Gündem (Yönetmen, Oyuncu), Selma Güneri  (Oyuncu), Tarık Günersel (Şair), Erdal Güney (Müzisyen), Mahir Günşiray (Oyuncu, Yönetmen), Sadık Gürbüz (Müzisyen), Selma Gürbüz (Ressam), Kemal Gökhan Gürses (Karikatürist), Defne Halman (Oyuncu), Haluk Işık (Yazar), Cem İdiz (Müzisyen), Tevfik İhtiyar (Yayıncı), Özdemir İnce (Şair), Ülker İnce (Çevirmen), Cemil İpekçi (Tasarımcı), Handan İpekçi (Yönetmen), Müge İplikçi (Yazar), Zehra İpşiroğlu (Yazar), Küçük İskender (Şair), Balkan Naci İslimyeli  (Ressam), Hicri İzgören (Şair), Şefik Kahramankaptan (Eleştirmen), Arife Kalender (Şair), Suna Kan  (Müzisyen), Vivet Kanetti (Yazar), Turgay Kantürk (Şair, Yönetmen), Hüseyin Karabey (Yönetmen), Tolga Karaçelik  (Yönetmen), Mesut Kara (Yazar), Çerkes Karadağ (Fotoğraf sanatçısı), Karin Karakaşlı (Yazar), Sema Kaygusuz (Yazar), Nesrin Kazankaya (Yönetmen, Oyuncu), Ercan Kesal (Yazar, Oyuncu), Tuğrul Keskin (Şair), Arif Keskiner (Yapımcı, Yazar), Emre Kınay (Oyuncu), Güven Kıraç (Oyuncu), Rıza Kıraç (Yazar), Kemal Kocatürk (Yönetmen, Oyuncu), Macit Koper (Yönetmen, Oyuncu), Komet  (Ressam), Mustafa Köz (Şair), Ayşe Kulin (Yazar), Jülide Kural  (Oyuncu), Nilgün Kurt (Yapımcı), Akif Kurtuluş (Şair), Namık Kuyumcu (Şair), Pınar Kür (Yazar), Zülfü Livaneli  (Müzisyen, Yazar, Yönetmen), Sami Berat Marçalı (Yönetmen, Yazar), Orçun Masatçı (Yönetmen), Bejan Matur (Şair), Ahmet Mekin (Oyuncu), Murat Meriç (Eleştirmen), Ayşe Emel Mesci (Yönetmen), Mirza Metin (Oyuncu, Yönetmen), Şükran Moral (Görsel sanatçı), Murat Morova (Ressam), Murathan Mungan (Şair, Yazar), Cavit Nacitarhan (Yayıncı), Abdullah Nefes (Yazar), Özdemir Nutku (Yazar), Erkan Oğur (Besteci), Nazlı Ongan (Tasarımcı),  Zeynep Oral (Yazar), Kemal Oruç (Yazar), Işık Öğütçü (Yazar), Feryal Öney (Müzisyen), Aslı Öngören (Oyuncu), Taner Öngür (Müzisyen), Fenni Özalp (Tasarımcı), Vedat Özdemiroğlu (Yazar), Levent Özdilek (Oyuncu, Yönetmen), Cengiz Özek (Yönetmen), Işıl Özgentürk (Yazar), Yavuz Özkan (Yönetmen), Yeşim Özsoy  (Yönetmen), Zeynep Özyağcılar (Oyuncu), Adnan Özyalçıner (Yazar), Zeyno Pekünlü (Görsel sanatçı), Özdem Petek (Yapımcı), Barış Pirhasan (Yönetmen, Şair), Enis Rıza Sakızlı (Yönetmen), Vedat Sakman (Müzisyen), Tilbe Saran (Oyuncu), Meltem Savcı (Oyuncu), Ahmet Say (Yazar), Vecdi Sayar (Eleştirmen, Sanat yönetmeni), Seçkin Selvi (Eleştirmen), Suavi (Müzisyen), Gülriz Sururi  (Oyuncu, Yönetmen), Ferhan Şensoy (Yazar, Yönetmen, Oyuncu), Nur Sürer (Oyuncu), Yusuf Taktak (Ressam), Cihat Tamer (Oyuncu), Ülkü Tamer (Şair), Tuğrul Tanyol (Şair), Zeynep Tanbay (Dansçı, Koreograf), Tevfik Taş (Şair), Alin Taşçıyan (Eleştirmen), Orhan Taylan (Ressam), Latife Tekin (Yazar), Ahmet Telli (Şair), Mehmet Teoman (Müzisyen), Ferhat Tunç (Müzisyen), Dilek Türker (Oyuncu), Melek Ulagay (Yönetmen), Umay Umay (Müzisyen, Yazar), Cem Uslu (Oyuncu, Yönetmen), Murat Uyurkulak (Yazar), Muhammet Uzuner (Oyuncu), Ahmet Ümit (Yazar), Ahmet Haluk Ünal (Yönetmen), Levent Üzümcü  (Oyuncu), Cüneyt Yalaz (Yönetmen, Oyuncu), Ragıp Yavuz (Yönetmen), Nejat Yavaşoğulları (Müzisyen), Işık Yenersu  (Oyuncu), Vedat Yeniçeri (Yayıncı), Selahattin Yıldırım (Yazar), Vedat Yıldırım (Müzisyen), Oylum Yılmaz (Yazar), Iraz Yöntem (Oyuncu), Özcan Yurdalan (Fotoğraf sanatçısı), Şanar Yurdatapan (Müzisyen), Hüseyin Yurttaş (Şair), Fırat Yücel (Eleştirmen), Alican Yücesoy (Oyuncu), C. Hakkı Zariç (Şair), Berfin Zenderlioğlu (Yönetmen, Oyuncu)  Emre Zeytinoğlu (Ressam), Irmak Zileli (Yazar)


     

    Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Telegram Email

    İlgili İçerikler

    Mahir Sayın: “Demokratik konfederalizm, bölge halklarının barışa ve refaha kavuşabilmeleri için tek seçenek gibi durmaktadır”

    28 Haziran 2025

    Barış Ünlü: “AKP ‘Türklük Sözleşmesi’nin devlet ayağını çökertti”

    6 Haziran 2025

    Kürt Dili Bayramı, ana dili ve sağlık

    14 Mayıs 2025
    Destek Ol
    Yazılar
    Mehmet Murat Yıldırım

    Suruç’un çocukları geri gelmeyecek

    Mete Gönültaş

    Anayasa’dan Önce Yapısal Reform

    Mehmet Murat Yıldırım

    Kadınlar yaşamak istiyor! 

    Mete Gönültaş

    Demokratikleşme Olmadan Anayasa Değişikliği Olur mu?

    Bağlantıda Kalın
    • Facebook
    • Twitter
    Seçtiklerimiz
    Tolga Şirin

    Üniter devlet ve resmî dil sorunu

    Ümit Akçay

    Reel sosyalizm neden çöktü?

    Ertuğrul Kürkçü

    Geriye döneceğimiz bir yol yok

    Kıvanç Eliaçık

    Bask Ülkesi’nde barış ve stratejik sabır

    Güncel Kalın

    E Bültene üye olun gündemden ilk siz haberdar olun.

    Siyasi Haber, “tarafsız” değil “nesnel” olmayı esas alır. Siyasi Haber, işçi ve emekçiler, kadınlar, LGBTİ+’lar, gençler, doğa ve yaşam savunucuları, ezilen etnik ve inançsal topluluklardan yanadır.

    Devletten ve sermayeden bağımsızdır.

    Facebook X (Twitter) YouTube
    EMEK

    İşçi sınıfının açlıkla imtihanı

    5 Temmuz 2025

    İşçiler ne yapsın?

    11 Haziran 2025

    Grev okulundan dersler

    10 Haziran 2025
    KADIN

    Patriarkayı yık

    22 Haziran 2025

    Kadının İnsan Hakları Derneği, İstanbul Sözleşmesi’ni AİHM’e taşıdı

    3 Mayıs 2025

    DEM Parti Kadın Meclisi’nden Saadet Partisi’ne ziyaret

    14 Mart 2025
    © 2025 Siyasi Haber. Designed by Fikir Meclisi.
    • Home
    • Buy Now

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.