Cumhurbaşkanı Erdoğan, konsolosların Can Dündar ve Erdem Gül’ün yargılandığı davayı izlemesi üzerine ‘Siz kimsiniz, burası senin ülken değil Türkiye’ diye tepki göstermişti. Ancak arşivler, 1998 yılında hapis cezası onanan Erdoğan’ı ABD Başkonsolosu’nun ziyaret ettiğini ortaya çıkardı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Konsolosların Can Dündar ve Erdem Gül'ün gazeteciliğinin yargılandığı davayı izlemesi üzerine sert tepki göstermiş, şu sözleri söylemişti: “Dün malum bir gazetecinin mahkemesi vardı. Bu yargılamaya katılanların durumu çok önemli. İstanbul’daki konsoloslar mahkemeye geliyor. Siz kimsiniz ya, sizin ne işiniz var orada? Yani diplomasinin de bir adabı var. Burası senin ülken değil burası Türkiye. Sen konsolosluk binası ve konsolosluk sınırları içinde hareket edebilirsin. "
Arşivler, Cumhuriyet Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara Temsilcisi Erdem Gül’ün MİT TIR’ları nedeniyle önceki gün yapılan duruşmaya ve duruşmaya katılan yabancı diplomatları eleştirerek "İstanbul’daki konsoloslar mahkemeye geliyor. Siz kimsiniz ya, sizin ne işiniz var orada?” diyen Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın1998 yılında Yargıtay’ın hakkındaki hapis cezasını onamasından dört gün sonra 29 Eylül’de dönemin ABD Başkonsolosu Caroline Hagins tarafından ziyaret edildiğini ortaya çıkardı.
Onun da haklarını savunmuşlardı
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, İstanbul Belediye Başkanı olduğu dönemde, okuduğu bir şiir nedeniyle 10 ay hapis cezasına çarptırılmış, ceza 1998 yılında Yargıtay tarafından onanmıştı. Erdoğan, Yargıtay kararından dört gün sonra 29 Eylül’de dönemin ABD başkonsolosu Carolyn Huggins tarafından ziyaret edildi. Huggins görüşmenin ardından, ‘‘Demokratik yöntemlerle seçilen siyasetçilere yaptıkları konuşmalar nedeniyle verilen cezalar, Türk demokrasisine olan güveni zayıflatır’’ demişti. Dönemin ABD dışişleri sözcüsü James Foley de gazetecilere aynı sözleri tekrarlamıştı.
Erdoğan’ın cezasının Yargıtay tarafından onanmasının ardından kendisini ziyaret eden Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi Denetim Komisyonu Türkiye Raportörleri Andreas Barsony ve Walter Schwimmer, Erdoğan’ın durumunu Türkiye’deki düşünce suçu ihlallerine örnek olarak göstereceklerini açıklamıştı.(T24)