Brigitte Labbé’nin Paris Sorbone Üniversitesi felsefe profesörlerinden Michel Puech danışmanlığında kaleme aldığı ¨Çıtır çıtır Felsefe¨ dizisinin 28. Kitabı olan ¨Makineler ve İnsanlar¨ adlı çocuk kitabı Günışığı Kitaplığı’ndan çıktı.
Kitap makinelerin hayatımızda ne kadar yer kapladığını kısaca hatırlattıktan sonra, onlarla kurduğumuz ilişkiyi sorguluyor. Bir yandan makinelerin hayatımızı ne kadar kolaylaştırdığından bahsederken bir yandan da makineleşmenin ortaya çıkardığı tehlikelere işaret ediyor. Kitap okurlara bunları anlatırken; makinelerle kurduğumuz ilişki ne kadar doğru? Makineneler hayatımızı kolaylaştırırken bizler makinelerin bize yarattığı boş zamanımızı nasıl değerlendiriyoruz? Biz de makinelere mi dönüşüyoruz? Sorularını hem çocuklara hem de ebeveynlere soruyor. Hatta ebeveynlere daha çok soruyor diyebiliriz.
Kitapta dikkat çekilen bir başka konu ise işyerlerinde, fabrikalarda, ofislerde insanlardan makine gibi çalışmalarının istenmesi ve ‘‘Verimlilik’’ kavramında hayat bulan sömürü düzeni. Kitapta, işçilerin fabrikalarda bant düzeniyle çalışmalarından bahsedilirken Marx’ın ‘’yabancılaşma’’ kavramına da atıf yapılıyor.
Başarılı olmak için her şeyin verimlilikle ölçüldüğü günümüzde, ebeveynler tarafından çocuklarında verimlilik sarmalına sokulduğundan bahsediliyor.
Kitaptan kısa kısa iki alıntı;
‘‘İnsanın teknik gücü çok arttı. Bu teknik gücün sonuçları da öyle. Bu durum korkutucu olabilir. Çünkü insanlık tarihinde insan ilk kez, gökyüzünden ve yeryüzünden, denizlerden, nehirlerden ve okyanuslardan, havadan, hayvanlardan, ağaçlardan, çiçeklerden ve bütün bitkilerden de sorumlu’’
‘‘Oğlun hobi olarak ne yapıyor? Pazartesi okuldan sonra keman; Çarşamba judo ve havuz; Perşembe akşamı, özel matematik dersi; Cumartesi, İngilizce ve tiyatro; Pazar günüyse, bütün haftanın ödevlerini yapsın diye onu özgür bırakıyoruz.’’
Kitap soruyor, ‘‘Anne babalar eğitim makinelerine, çocuklar öğrenme makinelerine mi dönüşüyor?’’
Çıtır Çıtır Felsefe serisi
Yaşamı ve dünyanın işleyişini anlamaya çalışan çocuklara yardımcı olacak temel sorularla kurgulamış kitaplardan oluşan felsefe dizisi, Günışığı Yayınları tarafından 2006 yılından bu yana yayınlanıyor ve büyük ilgi görüyor.
Okullar tarafından en çok önerilen kitaplar arasında yer alan diziyi, bugüne dek on binlerce çocuk okudu. Her birinde farklı bir temel konunun ele alındığı, günlük yaşamda sıkça karşılaştığımız örnek olayların öyküleştirildiği kitaplar, Jacques Azam’ın karikatür tadındaki renkli resimleriyle ve özgün sayfa tasarımlarıyla hem çocuklar, hem de öğretmenler ve anne babalar tarafından sevilerek okunuyor.
Yalnızca Fransa’da 2 milyonun üzerinde baskı yapan, Türkiye de dahil olmak üzere Almanya, İspanya, Finlandiya, Yunanistan, Brezilya, Tayvan, Çin, Kore, Japonya, Slovenya, İtalya, İsveç, Danimarka, Hollanda, Portekiz gibi 17 ülkede yayımlanan “Çıtır Çıtır Felsefe” dizisi, bilginin değerini; kavramlar, sorunlar üzerine kafa yormanın önemini ve yöntemini ortaya koyuyor, doğru düşünebilmenin yollarını, hayatın içinden birçok küçük örnekle tartışmaya özendiriyor. Her kitap, çocukların hep aklını kurcalayan ya da karşılaşacakları güncel ve evrensel kavramları karşılaşacakları kavramsal sorunları nasıl düşünüp irdeleyebileceklerinin, nasıl farklı farklı cevaplar oluşturabileceklerinin başarılı örnekleriyle dolu.
Çocukla felsefeyi en doğal biçimde bir araya getiren “Çıtır Çıtır Felsefe” dizisi, öğretmeye çabalamak veya öğüt vermekten çok; paylaşan, hayatı birlikte anlamaya çalışan, açıklama yapma kaygısı gütmeyen bir anlatımla kaleme alındı. Özellikle anne babalar ve öğretmenler, çocuklara cevap verirken güçlük çektikleri pek çok temel soruya bu dizi sayesinde akılcı ve pratik cevaplar bulabiliyorlar. Böylelikle dizi, nesiller arası iletişim için de mükemmel bir anahtar işlevi kazanıyor. Dizi, eğitimcilere de temel konuları farklı yaklaşımlarla açıklayabilmeleri için zengin bir olanak sağlıyor. Öğrencilerin bağımsız düşünebilen ve düşüncelerini açıklıkla ifade edebilen bireyler olarak gelişmelerini sağlayan örneklerle hazırlanan dizi, felsefeyle en doğru ve hızlı yoldan buluşmak için yetkin bir kaynak, etkili bir eğitim materyali.