Bugün 4 Ekim, Hayvanları Koruma Günü. Ancak Türkiye’de yasalar hayvanları korumak konusunda oldukça yetersiz. Hayvan denildiğinde sadece sahipli kedi ve köpeklerin anlaşıldığı Türkiye’de yasa sadece insanların ‘malı’ olan hayvanları ‘mal’ olarak koruyor.
Sahipsiz hayvanlar şehir dışındaki büyük barınaklara götürülerek, gözden ırak dev tesislere kapatılıyor ve sokaklar hayvanlardan temizleniyor. Hayvanat bahçeleri, sirkler ve yunus parkları da hayvan hakkı ihlallerinin yoğun olarak yaşandığı yerler. İstanbul Adalar’da atlar, faytonlarda çatlayana kadar çalıştırılıyor.
Kentsel dönüşüm, devasa tesisler, TOKİ’ler hayvanların da yaşam alanlarını hızla gasbediyor. Yaban hayvanları yıkılan doğal sığınma alanları ve kurutulan göletler nedeni ile şehirlere inmeye başlıyor. Kedi ve köpekler zehirleniyor, tekmeleniyor, öldürülüyor, işkence ediliyor. Sokaklara onlar için konan bir kap su bile döküp fırlatılıyor. Türkiye’de hayvan haklarını düzenleyen 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu, hayvanları korumak konusunda oldukça yetersiz. Hayvan hakları savunucuları bütün hayvanları koruyan, hayvan hak ihlallerini cezalandıran bir koruma yasası çıkarılmasını istiyor.
Tablo kutlama yapılacak gibi değil
Hayvan haklarını korumak isteyen kişiler 1822 yılında İngiltere de bir araya gelerek ilk hayvan koruma birliğini kurarlar. Aynı amaçla Hollanda’da Hayvan Koruma Federasyonu kurularak 4 Ekim’i Hayvanları Koruma Günü ilan ettiler. Ancak Türkiye’deki tabloya baktığımızda kutlama yapılacak bir durum olmadığı görülüyor.
Mama gönder
Hayvan Hakları Federasyonu (HAYTAP) desteğiyle bugün Getir uygulamasını akıllı cep telefonuna indiren ve kayıtlı olan herkes “Mama Gönder” butonuna basarak ücretsiz olarak mama gönderebilecek. Ayrıca mevcut kullanıcılar da herhangi bir ücret ödemeden ya da sipariş vermeden hayvan bakımevlerinin mama ihtiyacını karşılayacak.
Tepebaşı belediyesi etkinliklerle kutlayacak
Tepebaşı Belediyesi, 4 Ekim Hayvanları Koruma Günü’ne özel bir etkinlik gerçekleştirecek. Etkinlikler kapsamında, yılın hayvanseverine ödül verilecek. Ayrıca, Doğal Yaşam Merkezine mama bağışı yapan öğrencilere de teşekkür belgeleri takdim edilecek. Etkinlik, bugün saat 10.00’da, Tepebaşı Belediyesi Doğal Yaşam Merkezinde başlayacak. Tepebaşı Belediye Başkanı Dr. Ahmet Ataç’ın, “Dünyaya onlarla birlikte geldik, onlarla birlikte yaşamayı öğrenmeliyiz. Özellikle sokak hayvanlarının yaşayabilmeleri için elimizden geleni yapmalıyız” sözü doğrultusunda çalışmalarını sürdüren Doğal Yaşam Merkezi, tüm hayvanseverleri etkinliğe davet etti.
Evrensel