14. Uluslararası Gezici Filmmor Kadın Filmleri Festivali 12-20 Mart tarihlerinde İstabul’da sinemaseverlerle buluşacak. Festivalde “Ortadoğu ve Kuzey Afrika’da Kadınların Sineması” başlığı altında yer hayatlarını değiştiren kadınların konu alındığı 9 film gösterilecek.
14. Uluslararası Gezici Filmmor Kadın Filmleri Festivali 12-20 Mart tarihleri arasında İstanbul'da Pera Müzesi, İtalyan Kültür Merkezi, Aynalı Geçit ve İstanbul Modern'de sinemaseverlerle buluşacak. Festivalde Ortadoğu ve Kuzey Afrika'da kadınların sinemasına özel bir toplu gösterimde yer veriyor.
Ortadoğu ve Kuzey Afrika'da Kadınların Sineması başlığı altında Ürdün'den Fas'a, Mısır'dan İran'a uzanan bir coğrafyadan filmler gösterilecek. Kadınlar dünyanın her coğrafyasında olduğu gibi "kader" denileni değiştirmeye çabalıyor.
Bu bölümde Sepideh Farsi'nin Tahran'da Green Wave ayaklanması sırasında gelişen sıra dışı bir aşkı anlattığı Kırmızı Gül/Red Rose, İran'da çocukluklarından itibaren hayallerini halılara dokuyan kız çocuklarının hikâyesini anlatan Baran M. Reihani yönetmenliğindeki Binlercesinden Biri/One of Thousands, Nina Khada'nın Cezayir'den Fransa'ya sürgün edilen büyükannesinin izini sürdüğü Fatima, Ida Panahandeh'in İran'da anne ve kadın olmak arasında sıkışıp kalan bir kadının hikayesini anlattığı Nahid, yetmişli yıllarda Fas'tan Sahra Çölü'ne sürülen ama geri dönecekleri inancını asla kaybetmeyen, hakları için savaşan Sahrawi kadınlarına objektifini çeviren Diana Nava imzalı Coria ve Deniz/Coria and the Sea, Pascale Berson-Lecuyer'in Ürdün'den Fransa'ya göç eden, mücadelesinden vazgeçmeyen, düşlerinin peşinden koşan bir kadın olarak Fatima Ezzahra'nın portresi Fatima'nın Cumhuriyeti/Fatima's Republic, Iris Zaki'nin bir kuaförde Arap ve Yahudi kadınların saçlarını yıkarken onlarla sohbetlerinden oluşan Kuafördeki Kadınlar/Women in Sink, Rawan Rahim'in insanların geçmişlerini görebilme yeteneğine sahip bir kız çocuğunun hikayesini anlattığı Lilou ve Viola Shafik'in kendi ailesinden Kıpti kadınların hikayelerini beyazperdeye taşıdığı Işık Ana ve Kızları/The Mother of Light and Her Daughters filmleri bu bölümde izleyicilerle buluşacak.
Teori ve belgeselleriyle tanınan Viola Shafik, Hülya Uğur Tanrıöver ile birlikte Ortadoğu ve Kuzey Afrika'da Kadınların Sineması başlıklı söyleşiyle de izleyicilerle buluşacak.
Kadınların deneyimleri, düşleri ve ürettiklerini sinemayla ve sinemada paylaşan festival, İstanbul'un ardından; Kadın Emeği Kolektifi ortaklığıyla 26-27 Mart'ta Hatay, Adana Kadın Platformu ortaklığıyla 2-3 Nisan'da Adana'ya, 9-10 Nisan'da Bodrum Kadın Dayanışma Derneği ortaklığıyla Bodrum'a, Arîn Kadın Merkezi ortaklığıyla 16-17 Nisan'da Mardin'e, İzmir Kadın Dayanışma Derneği ve Bağımsız Kadın İnisiyatifi ortaklığıyla 23-24 Nisan'da İzmir'e, Van Kadın Derneği ortaklığıyla 29-30 Nisan'da Van'a gidecek.(etha)