Almanya’da Federal Parlamentosu dün ( 25 Şubat Perşembe) 1915 olaylarının “soykırım” olup olmadığına dair Yeşiller grubunun önergesini görüşecekti, ne hikmetse parti önergeyi geri çekti ve konu ileri bir tarihe ertelendi.
Siyasi Haber
Alman basınına yansıyan haberlere göre, sığınmacı krizinin çözümüne dair AB-Türkiye ilişkilerinin etkileneceğini düşünen Hristiyan Birlik Partileri CDU/CSU, Yeşillerden önergenin daha sonra görüşülmesini istedi. Bunun üzerine CDU/CSU’dan konunun görüşüleceğine dair söz alan Yeşiller grubu, önergesini geri çekti.
Geçtiğimiz yıl 1915 olaylarının yüzüncü yılı nedeniyle parlamentoda yapılan görüşmelerde, o dönemde hayatını kaybeden Ermeniler anılmıştı. Federal Parlamento’da grubu bulunan tüm partilerin ortak bir metin üzerinde anlaşması için konu Dış İlişkiler ve İnsan Hakları Komisyonu’na gönderilmişti.
Merkel önderliğindeki Alman hükümeti, Avrupa’nın kapısına dayanan yüzbinlerce mülteciyi Türkiye sınırları içinde tutmak için bir süredir Türkiye hükümetiyle müzakereler sürdürüyordu. 3 aylık zaman dilimi içinde 2 kez Ankara’ya gelerek Tayyip Erdoğan’la görüşmek zorunda kalan Merkel’in, Erdoğan’ın binlerce mültecinin Türkiye kıyılarından güvenlik güçlerinin göz yumması ile Yunanistan’a gönderilme politikasının esiri olduğu söylenebilir. Bir süredir Türkiye’de ki insan hakları ihlallerine de kayıtsız kalan Almanya, özellikle Kürt illerinde soykırıma varan toplu katliamlar karşısında da sessizliğini koruyor. Türkiye’nin mültecilere dönük bu politikası sonucu yüzlerce Suriye, Irak ve Ortadoğulunun ege denizindeki ölümlerine hala tanık olmaktayız.
Nisan’da Ele Alınacak
Spiegel Online, hükümet ortaklarının önergenin zamanlamasından rahatsız olduklarını ve Türkiye ile ilişkilerin etkilenmesinden çekindiklerini yazdı.
Bu nedenle Yeşillerin önergesinin 7 Mart’ta yapılacak Türkiye-AB zirveden sonra ele alınacağına dikkat çekti. Yeşiller Partisi Eşbaşkanı Cem Özdemir, önergenin Nisan ayı içerisinde ele alınacağını açıkladı.
Zirveden on gün önce gürşülmesi kimseye fayda sağlamaz.
Parlementodaki görüşmede SPD milletvekili Dieter Nietan, önergenin Türkiye-AB zirvesinden on gün önce görüşülmesinin kimseye fayda sağlamayacağını söyledi. CDU milletvekili Klaus Brähmig ise, Türkiye ile sığınmacı krizinin çözümüne ilişkin görüşmelerin Almanya’nın çıkarları açısından önemli olduğuna dikkat çekti.
Konu geçen yıl 1915 olaylarının yüzüncü yılı nedeniyle Federal Parlemento’da gündemine gelmişti. Görüşmede Federal Parlamento Başkanı Norbert Lammert, yaşananları “soykırım” olarak nitelendirmişti. Alman Cumhurbaşkanı Joachim Gauck da aynı yönde açıklamalarda bulunmuştu.
Almanya 1915 Ermeni Soykırımında Ne Yapmıştı?
İttihat Terakki Hükümetinin Anadolu’nun Hristiyanlardan arındırılarak Türk ve Müslümanlardan oluşan homojen bir yapıya kavuşturulması için yaptığı soykırıma (Rum, Ermeni, Süryani, Ezidi) Almanya’nın yol verdiği, Ortadoğu ve Kafkasya’daki çıkarları için bu katliama sessiz kaldığı artık belgeleriyle kanıtlanan bir gerçeklik. Nazi Almanya’sına giden süreçte, Adolf Hitlerin Yahudi soykırımına girişirken, Ermenilerin Türkler tarafından katledilmesine gönderme yaparak “Şimdi Ermenilerin öldürülmesini hatırlayan var mı” dediği de biliniyor. Almanya 100 yıl sonra kendi çıkarları için parlamentoda görüşülecek “Ermeni soykırımı” önergesini Türkiye’yi kızdırmamak için ertelemiş oldu. Zaten Dünyada, Ortadoğu’da ve Türkiye’de sanki her şey 100 yıl öncesini hatırlatan biçimde ilerliyor gibi.