Sosyal güvenlik yasa tasarısında yapılacak değişikliklere ve yeni vergi yüklerine karşı uzun süredir direnişlerini sürdüren köylüler dün Selanik’te traktör ve diğer tarım araçlarıyla büyük bir gösteri düzenledi. Köylüler yaptıkları toplantılarda direnişe devam kararı alırken ‘troykaya teslim olmayacağız’ mesajı verdi.
SYRIZA hükümetinin sosyal güvenlik sisteminde ve vergi yasalarında troyka (Avrupa Birliği, Uluslararası Para Fonu ve Avrupa Merkez Bankası) anlaşması gereğince yeni paketler hazırlaması emekçilerin tepkisini çekiyor.
Teselya bölgesinde kurulan toplam 75 barikattan Selanik kentine gelen binlerce köylü dün erken saatlerden itibaren şehrin merkezinde gösteriler yaptı. Uluslararası Selanik fuarında gerçekleştirilecek olan 26. geleneksel tarım fuarının üç girişinide kapatan köylüler fuarın gerçekleştşrşlmesine izin vermeyeceklerini açıkladı.
Tarım Bakanı Evaggelou Apostolou’nun bin kişilik bir davetli kitlesi ile açılış töreni yapmayı planlamıştı ancak köylülerin eylemi nedeniyle tören yapılmadı. Fuarı örgütleyen şirket basın bildirisi ile törenlerin iptal edildiğini duyurdu.
Yüzlerce traktör ile Selanik’in merkezi meydanlarında toplanan köylülerin yanında çok sayıda balıkçı kayığı da Selanik limanına demir atarken, sebze meyve üreticileri ve besicilerde kendi pankartları ile gösterideki yerlerini aldılar.
Fuar alanında gerçekleştirilen mitingde bir konuşma yapan Köylü Sendikaları Temsilcisi Hristos Gondias “Birlik ve beraberliğimizi bozamazlar, çünkü bizi birleştiren nedenler bizi ayıran nedenlerden çok fazladır” dedi.
AB’den Troyka baskısı
Fuarın üç ana giriş kapısı önüne konuşma platformları kuran köylüler kırmızı kurdela keserek alternatif açılış yaptı. Alternatif açılışta konuşan köylüler, besiciler, balıkçılar, işçi sendikaları, bal üreticileri, sebze ve meyve üreticileri, halk pazarlarında çalışanlar, eğitim emekçileri, öğrenciler troyka politikalarına teslim olmayacaklarını dile getirdi.
Bu arada Avrupa Birliği (AB), Yunan hükümetine baskı yaparak yasa tasarılarının bir an önce meclisten geçmesini istiyor. Hükümet ise kitlesel tepkilerin büyümesinden korkuyor ve yasa tasarısının ne zaman mecliste oylamaya sunulacağını açıklamıyor.
AB yeni borç diliminin serbest bırakılması için yasa tasarısının meclisten geçmesini şart koşuyor.