“Eftelya” şarkısıyla hafızalarımıza kazınan, muhalif sanatçı Hakan Yeşilyurt bundan iki yıl önce bugün hayatını kaybetti. Yeşilyurt’un ölümünün ikinci yılı vesilesiyle “arkadaşı”, “dostu”, “yoldaşı” Mehmet Yeşiltepe ile konuştuk.
SiyasiHaber
Adalılar Müzik Grubu’yla müzik hayatına başlayan, “Eftelya”, “Sen Aşksın” gibi eserlere imza atan, “Seyduna Türküleri” gibi kolektif çalışmaların içinde bulunan müzik sanatçısı Hakan Yeşilyurt, 9 Şubat 2019 tarihinde, 46 yaşında hayatına kaybetti. Yeşilyurt’u yakın arkadaşı Mehmet Yeşiltepe ile konuştuk.
Hakan Yeşilyurt’un ölümünün ikinci yıldönümü vesilesiyle Mehmet Yeşiltepe ile konuştuk.
“‘Sen Aşksın’ diyen bir kişidir ama aynı zamanda ‘Gün Doğdu Hep Uyandık’ diyen de bir kişidir” Hakan Yeşilyurt diyerek söze başlayan Mehmet Yeşiltepe, hayatını kaybeden kişilerin ardından konuşurken “öznelleşmemenin” önemli olduğuna vurgu yapıyor.
Hakan’ın insanlarla karşılaştığında en çok kullandığı laflardan birinin “Her biji” (“Çok yaşa”) olduğunu söyleyen Mehmet Yeşiltepe, Hakan Yeşilyurt’un böylelikle hem değerlerine de çok yaşa dediğini, hem de arkadaşlarına çok yaşa dediğini belirtiyor.
Öldükten sonra İlkay Akkaya’nın, Hakan için “gösterişten çok uzaktı” dediğini belirten Yeşilyurt, “Hakikaten gösterişi hiç sevmezdi, çok mütevazıydı. O yüzden de birileri gibi çok fazla öne çıkmamış olabilir.” diyor.
Hakan’ın halkların kardeşliğine çok uygun düşen bir duruşu olduğunu belirten Yeşilyurt, “Ama bunu bangır bangır ifade etmediği için, gösteriş yapmadığı için bu çok bilinmiyor olabilir.” diyor.
Hakan Yeşilyurt’un Önder Babat Kültür Merkezi’ne büyük katkıları olduğunu, bu nedenle ona karşı özel bir sorumluluk duyduklarını, deyim yerindeyse borçlu olduklarını düşündüklerini belirten Yeşiltepe, gençlerin müziğini dinledikleri insanın, nasıl bir değerler dünyasına, düşünce dünyasına sahip olduğunu bilmelerinde yarar olduğunu vurguluyor.
“Son zamanlarda sanatçı adı altında bir yığın insanın Saray’a yakın durma anlamında körü, sağırı oynadığı, hatta ölü taklidi yaptığı görülüyor.” diyen Yeşilyurt, bunun sanatçılar adına çok üzücü bir durum olduğunu vurguluyor. İmkansızlıklar içinde kalacak olsalar da, sanatçıların muhalif kimlikte ısrar etmelerinin çok önemli olduğunu belirten Yeşiltepe, Hakan Yeşilyurt’un hiçbir zaman böyle bir yönelim içinde olmadığını, hep muhalif kimliği içinde kaldığını söylüyor.
Saray’ın kültürel olarak iktidar olamadık dediği bir dönemde bu tür duruşların çok önemli olduğunu belirten Mehmet Yeşiltepe, Hitler’in Propaganda Bakanı Goebels’in “kültür lafını duyunca elin tabancama gidiyor” dediğini belirtiyor ve ekliyor: “Kültür önemli ama alternatif kültür, muhalif kültür önemli.”
“Çirkinliğin, kötülüğün, hurafelerin, dayatmaların hayatımıza bu kadar girdiği, yoğunlaştığı bir dönemde, insanların itaate zorlandığı bir dönemde, itirazın, muhalif sanatçı olmanın önemi daha da artıyor, bu anlamda Hakan gibi sanatçı olmak önem taşıyor.” diyen Mehmet Yeşiltepe, gençlerin bir de bu açıdan Hakan’a bakması gerektiğini söylüyor.
Röportajın tamamı için video izleyebilirsiniz…