Güzelbahçe, Karaburun, Urla, İzmir’den vatandaşlar, sivil toplum kuruluşları, çevre aktivistlerinden oluşan Çeşme Sürdürülebilir Yaşam Platformu Rüzgar Enerjisi Santralleri’ne karşı eylem yaptı.
Çeşme Sürdürülebilir Yaşam Platformu’nun çağrısıyla 26 Ocak Pazar günü Çeşme Cumhuriyet Meydanı’nda bir araya gelen bölge halkı basın açıklaması düzenledi.
Hep birlikte yaşadığımız bu muhteşem yarımada coğrafyasında, tüm Anadolu’yu sermayeye peşkeş çeken zihniyetin, en son uygulamalarından olan RES’lerin işgali altında olduklarını belirten platform üyeleri; “Aslında güneş enerjisi ile birlikte bilinen en sürdürülebilir ve temiz enerji kaynağı olan rüzgar enerjisi santralleri ile ilgili hiçbir sorunumuz yok. Hatta Yarımadanın tüm enerjisini karşılayacak ve uygun yerlere yapılacak santraller en büyük taleplerimizdendir” derken bunun “1. Derece doğal sit alanlarına” köyümüze, geleceğimize ve denizi gören ender manzaralarımıza” 130 metrelik direklerin dikilmesinin kabul edilemez olduğunu söylediler.
Hiçbir geçerli gerekçesi olmaksızın ‘acele kamulaştırma’ ile topraklarımıza el konulduğunu vurgulayan platform şu açıklamayı yaptı:
“Üstelik insan ve tüm diğer canlılar için sağlık sorunları yaratmaları göz ardı edilerek, kurulacağı bölgeye etkileri araştırılmaksızın çevresel etki değerlendirmesinden muafiyet verilerek, yaşamsal, tarımsal ve hayvancılık alanlarını tehdit eden kararlar halka sorulmadan hiç verilemez! Tüm Yarımadamızın Özel Çevre ve Tabiat Koruma Bölgesi ilan edilmesi beklenirken, santrallerle doldurulması düşünülemez. Enerji insan içindir, insan göz ardı edilerek enerji üretilemez. Para için, enerji için her yere santral kurulamaz!”
İlk toplantısını 24 Aralık’ta gerçekleştiren Çeşme Sürdürülebilir Yaşam Platformu sonrasında yaşanan gelişmeleri kamuoyu ile paylaştı:
“Yatırımcı firma, aldığı elektrik üretim lisansına dayanarak, henüz mülkiyetleri adımıza kayıtlı, devir işlemleri tamamlanmayan arsalarımıza dozer ve kepçelerle girdi. Yüzlerce metrelik bitki örtüsü kazınarak yok edildi. Bölgedeki Çevre gönüllüleri ve mülkiyet sahiplerinin müracaatlarıyla çalışmalar Kaymakamlık tarafından durduruldu. Hemen ardından EPDK, yatırımcı firmanın işlemlerinin tamamlanması için davaları açtı ve tebliğ etti.
Biz kendi adımıza ve çevremiz adına gerekli her türlü hukuki hassasiyeti gösteriyor ve takip ediyoruz. Sizlerin de hukuki haklarınızı korumak isteyeceğinizden eminiz. Yoksa Çeşme bir tatil/turizm beldesi görüntüsünden çıkarak rüzgar pervaneleri ile kaplı bir endüstri merkezi halini alacak. Çocuklarımıza bırakacağımız güzel ve yaşanabilir bir Çeşme kalmayacak. Öte yandan, çalışmaları durdurulmasına rağmen hala kazı çalışmalarına devam eden şirketi kınıyor, Çeşme Halkına saygı göstermesini bekliyoruz. Siyasihaber.org