6 Eylül 1986 Cumartesi günü saat 09.17’de yabancı uyruklu teröristler Şişhane’deki Neve Şalom Sinagogu’nda Şabat dualarını etmekte olan Yahudilere bomba ve makineli tüfeklerle saldırarak 22 Yahudi’yi katlettiler. Türkiye Hahambaşılığı yaptığı açıklamada, terör saldırısı sonucu yaşamını yitirenleri katliamın 30. yılında andı.
6 Eylül 1986 Cumartesi günü saat 09.17’de yabancı uyruklu teröristler İstanbul Beyoğlu İlçesi Şişhane Semti'nde bulunan Neve Şalom Sinagogu’nda Şabat dualarını etmekte olan Yahudilere bomba ve makineli tüfeklerle saldırdılar. 22 kişinin hayatını kaybettiği bu saldırıda teröristler de ellerinde patlayan bombalarla parçalanarak öldü.
Sinagog kısa sürede onarılarak 20 Mayıs 1987 günü devlet büyüklerinin de katıldığı kalabalık bir törenle tekrar ibadete açıldı. Ehal’in sol üst köşesindeki mermerde, girişteki saatte ve bazı koltuklarda bulunan kurşun ve bomba izleri onarılmayarak o acı günün unutulmaması için bırakıldı.
Terör saldırısı sonucu hayatını kaybeden 22 kişi, katliamın 30. yılında anılıyor. Türkiye Hahambaşılığı yaptığı açıklamada, “Hep birlikte, kaybettiğimiz dindaşlarımızı anmak ve yaşananları unutmamak için, yakınlarını kaybeden aileler ile dayanışma içinde birlik ve beraberliğimizi bir kez daha pekiştirmeye özen göstermeliyiz” dedi.
Neve Şalom Sinagogu'na 6 Eylül 1986 tarihinde yapılan saldırı 2-3 dakikalık bir saldırıydı. Saldırı sırasında ibadet eden 22 Yahudi hayatını kaybetti, ikisi ağır yaralandı, sadece Gabriel Şaul adındaki bir genç kurtuldu. Neve Şalom sinagogunun bulunduğu yerde İspanya'dan gelen Yahudilerin 500 yıl önce kurduğu Aragon Sinagogu'nun bulunduğuna inanılıyor. 1951 yılında ibadete başlanan sinagogda birinci karma Yahudi ilkokulu tören salonu yer alıyordu.
Kanlı saldırıdan sonra Beyrut, Lefkoşe Rum Kesimi ve İstanbul"daki haber ajanslarını arayan kimliği belirsiz kişiler, saldırıyı İslami Direniş, Filistin İntikam Örgütü ve Kuzey Arap Birliği Teşkilatı adlı örgütler adına üstlendiklerini söylediler. Saldırıyı Ebu Nidal adlı örgüt de üstlendi ve bu örgütün adı diğerlerine göre daha öne çıktı. İçişleri Bakanı ve hükümet yetkilileri ile İstanbul polisi, saldırganların iki kişi olduğunu ve gerçekleştirdikleri intihar eylemi sırasında parçalanarak öldüklerini belirtirken; görgü tanıkları teröristlerin dört kişi olduğunu ve ikisinin eylemden sonra kaçtığını öne sürdüler. İstanbul, Ortadoğu kökenli örgütlerin şiddete dayalı siyaset ve katliam alanı olmuştu.
Katliamdan yaklaşık iki ay sonra Kasım 1986’da aylık ve haftalık İslamcı yayınların tiraj toplamı 500 bini aşmıştı. Nurcuların "Zafer"i 10 bin. yine Nurcuların "Köprü"sü 5 bin, Nurcuların "Sur"u 20 bin, Nakşibendilerin kadın dergisi "Mektup" 30 bin, Nakşibendilerin "Altınoluk"u 25 bin, yine Nakşibendilerin "İslam"ı 100 bin, Nakşibendilerin kadın dergisi "Aile ve Kadın" 60 bin, Nakşibendilerin "İlim ve İnsan"ı 5 bin, Kadirilerin Trabzon"da yayınladığı "Öğüt" dergisi 30 bin, yine Kadiriler tarafından çıkartılan "İcmal" 70 bin, Konya’da yayınlanan "Ribad" 20 bin, Nakşibendilerin radikallerinin çıkardığı "Mektep" 5 bin, belli ölçüde radikal ve bağımsız "Girişim" 7 bin, MHP"nin islamcı kanadının yayınladığı "Yazı" dergisi 2 bin, "Kitap" 10 bin, "İktibas" 7 bin, İran yanlısı "İstiklal" 3 bin tiraja ulaştılar.