CHP milletvekillerinin 2018 ve 2019 yılında İzmir’le ilgili verdikleri araştırma önergesi “görüşülecek” denilerek “sıraya” alınmışken, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli “Keşke riskli binalarda oturmak tercih edilmeseydi” şeklinde açıklama yaptı. Bu yılın başında HDP’nin deprem araştırma önergesi de AKP-MHP oylarıyla reddedilmişti.
SiyasiHaber
Kendisi Ankara Çayyolu'nda villada oturan MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, çok sayıda kişinin hayatını kaybettiği İzmir depremi için konuşurken "Keşke riskli binalarda oturmak tercih edilmeseydi. Betondan, demirden çalan insan müsveddelerine zamanında tepki gösterilseydi" şeklinde açıklama yaptı.
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli partisinin grup toplantısında İzmir Depremi’ne ilişkin şu ifadeleri kullandı:
"Acılara birlikte göğüs gerdiğimiz sürece daha güçlü millet oluruz. Tüm suçu 2020'ye yıkmak kolaycılıktır. Keşke birkaç metre kare fazla pay almak uğruna riskli binalarda oturmak tercih edilmeseydi. Keşke zemin etüdü yapılsaydı. Biraz daha fazla kazanmak uğruna betondan, demirden çalan insan müsveddelerine zamanında tepki gösterilseydi. Keşke sağlam yapılmış binaların kolonlarını kesip alan genişleten basit ve ölümcül kurnazlıklara tevessül edilmeseydi.
Keşke çöken binaların depreme uygun olup olmadığı yıllar önce kontrol edilseydi. Ölüm bu kadar ucuz olmamalıdır, geliyorum diyen felakete bu denli sessiz kalmak akıl karı değildir. Öncelikle yapılması gereken gündeme odaklanmaktır. Hiçbir insanımız açıkta bırakılmayacaktır. Devletimizin tüm imkanları seferber edilmiştir. Hayatları söndüren deprem değil tedbirsizliktir.
Dayanışmayla engelleri aşacağız."
Deprem araştırma önergelerinin kaderi
Meclis’e 2003-2020 arasında deprem konulu verilen 58 araştırma önergesinden 48’i işlem görmezken 36’sı ise reddedildi. Öte yandan CHP’li vekillerin İzmir’deki deprem riskinin araştırılması için 2019 ve 2019 yıllarında verdiği araştırma önergesi ise sıraya alındı.
TBMM Başkanlığı’na 2003 yılı itibarıyla depremle ilgili sunulan araştırma önergelerinin büyük bölümünün reddedildi.
2003-2020 yılları arasında Meclis Başkanlığı’na deprem konulu toplam 58 Meclis Araştırması Önergesi sunuldu. Bu önergelerin yüzde 36’sı reddedilirken yüzde 48’i ise işlem görmedi.
Dokuz önerge kabul edildi
Mayıs 2003-Temmuz 2020 dönemleri arasında TBMM Başkanlığı’na sunulan deprem konulu 58 Meclis Araştırması Önergesi’nin yalnızca dokuzu kabul edildi.
“Gündemde” denilerek “sallanan” önergeler
Aralarında 2015, 2016 ve 2017 yıllarından kalanların da olduğu 28 Meclis Araştırması Önergesi istatistiklere, “Gündemde” başlığı altında kaydedildi.
Bu yasama döneminde Genel Kurul’a gelemeyen önergeler içinde İzmir de var
İçinde bulunulan yasama dönemine ait 15 deprem araştırma önergesi henüz Genel Kurul’a gelmedi.
Henüz görüşülmeyen ve sırasını bekleyen önergeler arasında, “İzmir ve çevresindeki tektonik hareketliliğin incelenmesine” ilişkin önerge de bulunuyor. CHP’li milletvekillerinin imzası ile Aralık 2018 ve Haziran 2019’da verilen, “İzmir ve çevresindeki tektonik hareketliliğin incelenerek deprem risk haritası çıkarılması ve olası bir depreme karşı gerekli önlemlerin alınması amacıyla bir Meclis araştırması açılmasına ilişkin önergesi” de “Görüşülmek” üzere sıraya alındı.