Üsküdar Belediyesi, Validebağ Korusu’na sabah saatlerinde iş makineleriyle girdi. Koruya yol yapıp binlerce ağacı, hayvanı katletmek için moloz ve kum döktü. Validebağ Korusu 1. dereceden doğal sit alanı ve yüzlerce kuş türünü barındırıyor…
İstanbul Anadolu Yakası’nın en büyük doğal yeşil alanlarından Validebağ Korusu’na bir kez daha iş makineleri girdi. Sabahın erken saatlerinde koruya gelen belediye çalışanları, bölgeye moloz ve kum döktü.
Validebağ Gönüllüleri adlı Twitter hesabından kumun döküldüğü ve vatandaşların duruma engel olmaya çalıştığı anların görüntüsü paylaşıldı.
Paylaşımda, Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen’e tepki gösterildi, “Üsküdar Belediyesinin hukukçu başkanı Hilmi Türkmen polis eşliğinde hukuk ve doğa katliamı yapıyor! Koruyu çöplük yapan zihniyete geçit vermeyeceğiz. Biz varken asla!” denildi.
Ne olmuştu?
Validebağ Korusu, 1999’da “doğal SİT alanı” olarak tescillendi. 2014’te iki yıllığına İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) devredilen koruya yönelik müdahaleler 2014’te başladı.
Koru için 2018’de “Millet Bahçesi projesi” hazırlandı ancak bu proje de gönüllülerin verdiği mücadele sonucunda hayata geçmedi. Üsküdar Belediyesi Meclisi Mart 2020’de, “olağanüstü” gündemle toplandı ve mülkiyeti Hazine’ye ait olan korunun 261 bin metrekarelik bölümünü bakım ve onarım gerekçesiyle Üsküdar Belediyesi’ne tahsis etti.
Bu gelişmeden yaklaşık bir yıl sonra Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, 24 Nisan’da Üsküdar’ı ziyaretinin ardından sosyal medya hesabından Validebağ Korusu’nda Üsküdar Belediyesi’yle “Düzenleme ve Rehabilitasyon Projesi”ni hayata geçireceklerini duyurdu.
18 Haziran’da yaptığı konuşmada, 21 Haziran Pazartesi günü korudaki projenin başlayacağını açıklamasının ardından ise mahalle sakinleri koruda nöbet başlattı.
17,6 milyon liralık “Rehabilitasyon ve Düzenlenme İşi” ihalesi ile koruda 88 dönümlük alana saha çimi döşenmesi planlanıyordu.