TÜSİAD, “hükümet dışı” bir kuruluş olarak oluşturulan DEİK’in Ekonomi Bakanlığı’na bağlanması ve yapısının değiştirilmesi üzerine “yeni resmi yapısı ile DEİK’in üyesi olmamak yönünde karar” aldıklarını açıkladı. Yeni düzenlemeyle MÜSİAD’ın DEİK içindeki ağırlığı artıyor.
SiyasiHaber
Resmi Gazete’de dün yayımlanan yeni yönetmelikle Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu’nun (DEİK) çalışma usul ve esasları yeniden belirlendi. Yeni yönetmeliğe göre, DEİK’te Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği’ne (TÜSİAD) hiçbir şekilde yer verilmedi. TÜSİAD sadece yönetimde değil, DEİK’in hiçbir organında görev almayacak, aidat da ödemeyecek. DEİK Yönetim Kurulu’na ise artık Ekonomi Bakanı, Başbakan veya Cumhurbaşkanı da gerekli hallerde başkanlık edebilecek. Buna göre, 'dört ana kurucu kuruluş' adı altında özellikli bir yapı oluşturuldu. TOBB, TİM, MÜSİAD VE TMB’den oluşan dört ana kurucu kuruluş, DEİK’in her aşamasında etkin olarak görev yapacak. Bu kuruluşların başkanları, artık aynı zamanda DEİK’in başkan yardımcıları olacak.
1987’de Turgut Özal tarafından “hükümet dışı” bir kuruluş olarak oluşturulan DEİK 2014’te çıkarılan bir torba yasayla Ekonomi Bakanlığı’na bağlanmıştı. Son yönetmelik, bu yasaya dayanıyor.
‘Yeni resmi yapı’
Bu gelişmeler üzerine TÜSİAD bir açıklama yayımladı. Yapılan açıklamada DEİK’in yeni yapılanmasında yer almamayı kendilerinin istediği ve “yeni resmi yapısı ile DEİK’in üyesi olmamak yönünde karar” aldıkları belirtildi. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“28 Şubat 2015 tarihinde yayınlanan yönetmelik ile DEİK’in yapısının değiştirilmesinin ardından, TÜSİAD kendi tercihi doğrultusunda kurucular arasında yer almamak gayesi ile DEİK Yönetmeliği’nin derneğimizle ilgili hükümlerinin iptali için, Danıştay nezdinde dava açmıştır. Dava sonucunda, Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu tarafından DEİK Yönetmeliği’nin derneğimizi bağlayan hükümlerinin yürütmesinin durdurulmasına karar verilmiştir. Bu çerçevede TÜSİAD, tamamen kendi talebi doğrultusunda gerek yönetimsel nitelikte, gerekse mali nitelikte olan yükümlülüklerini nihayete erdirerek kurucular arasından ayrılmıştır. Ekonomi Bakanlığımızın DEİK’in yeni yapılanmasındaki davetine müteşekkir olmakla birlikte, iş dünyasını temsil eden gönüllü bir sivil toplum kuruluşu olarak, TÜSİAD'ın ulusal ve uluslararası düzeylerdeki konumu, yeni resmi yapısı ile DEİK'in üyesi olmamak yönünde karar almamıza temel teşkil etmiştir.”
TÜSİAD’ın ayrılmasının gerisinde ne var?
TÜSİAD’ın DEİK’ten ayrılmasının arkasında, TÜSİAD’ın bu kuruluşun hükümete bağlanmasından ve bu kuruluş içinde MÜSİAD’ın ağırlığının arttırılmasından duyduğu rahatsızlık yatıyor. ‘Üye kuruluşların gelirlerinin yüzde 1’ini DEİK’e aktarma’ kuralının da bu koşullarda TÜSİAD tarafından kabul edilemez bulunduğu belirtiliyor.
DEİK Dünya Türk İş Konseyi (DTİK) Başkanı da olan MÜSİAD eski Başkanı Nail Olpak ise geçen yıl “Bizimle yan yana olmaktan rahatsız olmayanlarla birlikte oluruz” diyerek TÜSİAD ve MÜSİAD arasındaki gerilimi ortaya koymuştu.