Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi ve Türkiye Eczacılar Birliği (TEB) ise Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın 11 Aralık’ta uygulamaya başlayacağını açıkladığı COVID-19 aşısına dair açıklama yaptı. Açıklamada Sağlık Bakanlığı’na süreci şeffaf yürütme çağrısı yapıldı.
Türkiye'nin 50 milyon doz sipariş verdiği, Çin tarafından üretilen Sinovac aşısının Faz 3 deneyleriyle ilgili sonuçlar paylaşıldı. Deneylerinin yapıldığı Endonezya'da aşının yüzde 97 oranında koruma sağladığı belirtildi.
Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi ve Türkiye Eczacılar Birliği (TEB) ise Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın 11 Aralık’ta uygulamaya başlayacağını açıkladığı COVID-19 aşısına dair açıklama yaptı. Açıklamada Sağlık Bakanlığı’na süreci şeffaf yürütme çağrısı yapıldı.
Sağlık Bakanlığı’na süreci şeffaf yürütme çağrısı yapan TTB, aşının ücretsiz bir hak olması gerektiğini vurguladı.
TTB, yaptığı açıklamada, COVID-19 pandemisi sürecinde Türkiye’deki yanlış sağlık politikalarının tüm çıplaklığıyla ortaya çıktığını ve sağlık sistemindeki krizin daha da derinleştiğini belirtti.
Sağlık Bakanlığı’nı, aşılama ile ilgili programları olup olmadığı, aşının ne kadar sürede, kaç doz ve öncelikle kimlere yapılacağı konusunda açıklama yapmaya davet eden TTB, “Salgınla baş etmek isteniyorsa aşının toplumun tüm kesimlerinin ulaşabildiği ücretsiz bir hak olduğu unutulmamalıdır. COVID-19 aşısının süreci, influenza aşısındaki gibi kötü yönetilmemelidir” dedi.
COVID-19 pandemisi mücadelesinde toplum sağlığının korunması açısından aşının en başat çözüm olacağını vurgulayan TTB, Sağlık Bakanlığı’nın temin edilecek 50 milyon adet aşının, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu onayından sonra toplumda uygulayacağını açıkladığını hatırlattı.
Ancak aşılama süreçleri ile ilgili belirsizliğin sürdüğünü ifade eden TTB, şu uyarılarda bulundu:
“Pandeminin başından bu yana aşı konusunda yapılan çalışmalar biyoteknoloji ve informatik teknolojilerin gelişmeleriyle geçmişe göre daha büyük bir hızla yapılmakta; çalışmaların klinik öncesi ve klinik deneme safhaları kayıt altına alınmakta; belgelendirmeler güvenilir ve bağımsız olan değerlendirme/onaylama kuruluşları tarafından yerine getirilmektedir. Bu kapsamda üretilmiş ve ruhsatlandırılmış olan bir aşıya güven duyulacaktır.
Sağlık Bakanlığı’nın şeffaflıktan uzak tutumu; aşı olmaya yönelik endişe ve belirsizlik yaratan her türlü söylem ve uygulaması, halk sağlığı açısından risk oluşturacaktır."
Türk Tabipleri Birliği aşıların hangi ülkede üretildiğinin, üreten firmanın hangisi olduğunun bir önem taşımadığını ifad ederek, “COVID-19 aşısının bizler için önem taşıyan yanı bilimsel ve etik kurallara uygun ruhsatlandırılmış olması; tüm dünyada ve Türkiye’de toplumun tüm kesimlerine eşit ve adil bir şekilde ulaştırılmasıdır” dedi.
TEB ise açıklamasında koronavirüs aşılarıyla ilgili ülkelerin menşeleri, etkisi ve ücretine ilişkin tartışmaların insanları aşı yaptırmama noktasına getirdiği uyarısında bulundu. Aşı karşıtlığı ve aşı kararsızlığının sadece aşı olmayan kişilerin hayatını riske atmayacağını, salgının devamına yol açacağı ifade edilen açıklamada, “Bu nedenle, birinci önceliğimiz aşı ile ilgili tüm süreçlerin topluma yönelik bir şeffaflık içinde gerçekleştirilmesi olmalıdır” ifadelerine yer verildi.
Sinovac aşısının Endonezya'daki klinik deneylerine 1600 kişi katılmıştı.
Endonezya'nın açıkladığı sonuçlar, aşının Faz 3 deneylerinden açıklanan ilk sonuçlar olma özelliği taşıyor.
Sinovac'ın Faz 3 deneyleri aralarında Endonezya, Brezilya ve Türkiye'nin de olduğu bir grup ülkede yapılmıştı.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye'nin Çin tarafından üretilen Sinovac aşısından 50 milyon doz sipariş verdiğini açıklamıştı.