Türk Tabipleri Birliği’ne (TTB) bağlı İstanbul, İzmir, Ankara ve Diyarbakır dahil olmak üzere farklı şehirlerden 65 oda, ortak bir bildiri hazırlayarak TBMM’ye çağrıda bulundu ve düzenleme taleplerini iletti.
Türk Tabipleri Birliği'ne (TTB) bağlı İstanbul, İzmir, Ankara ve Diyarbakır dahil olmak üzere farklı şehirlerden tüm tabip odaları ortak bir bildiri hazırlayarak TBMM'ye çağrıda bulundu ve düzenleme taleplerini iletti. TTB ile 65 tabip odasının ortak çağrı metninde içinde hekimleri de ilgilendiren düzenlemelerin yer aldığı torba yasayla ilgili taleplerini sıraladılar.
Emekli hekimlerin maaşlarının yükseltilmesi ve hekimlere fiili hizmet zammı verilmesi için yıllardır taleplerin TTB tarafından dile getirildiğine vurgu yapılan açıklamada, Meclis'teki düzenlemenin başlangıç için bir adım olarak görüldüğü fakat yetersiz olduğuna işaret edildi.
Kanun teklifinin bu biçimiyle yasalaşması durumunda ise emekli hekimlerin büyük çoğunluğunun yararlanamayacağına vurgu yapıldı.
Açıklama'nın tam metni:
Hekimlerden Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne Çağrı
Yıllardır ve ısrarla emekli hekim maaşlarının yükseltilmesi ve hekimlere fiili hizmet süresi zammı verilmesi taleplerimizi dile getiriyoruz. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin gündemindeki düzenlemeleri bu doğrultuda yetersiz de olsa bir adım olarak değerlendiriyoruz. Ancak Kanun Teklifi bu biçimde yasalaşırsa emekli hekimlerin büyük çoğunluğu bunlardan yararlanamayacaktır. Teklifin Meclis Genel Kurulu’nda görüşülmesi sürecinde aşağıdaki düzenlemelerin yapılmasını talep ediyoruz:
1. Hangi sosyal güvenlik kurumundan olduğuna bakılmaksızın bütün emekli hekimlerin maaşlarına zam yapılmalıdır.
2. Emekli olmakla birlikte çalışmak zorunda olan hekimler yapılacak zamdan mahrum bırakılmamalıdır.
3. Primini ödeyerek döner sermaye gelirinin bir kısmını emekliliğine saydırmış olan hekimlerden kesinti yapılmamalıdır.
4. Yapılacak zam kanun yayınlanır yayınlanmaz yürürlüğe girmelidir.
5. Fiili hizmet süresi zammı yılda en az 120 gün olmalı, hizmetin yıpratıcılığına bağlı olarak 150 ve 180 güne çıkarılmalıdır.
6. Fiili hizmet zammı sadece ileriye yönelik olarak değil, geçmiş çalışmaları kapsayacak şekilde geriye dönük olarak da uygulanmalıdır. Son günlerde de görüldüğü gibi şiddet, sağlık hizmet sunumunun her aşamasında ciddi bir sorundur. Acillerde, polikliniklerde, hastane koridorlarında bir meslektaşımızı daha kurban vermek istemiyoruz. Türk Tabipleri Birliği’nin önerileri doğrultusunda bir yasa çalışması, bir an önce Meclis gündemine alınmalıdır.
TÜRK TABİPLERİ BİRLİĞİ