HDP Milletvekili Tülay Hatimoğulları, Hatay’da başlayan yangınların maden projesi ile ilgili olabileceğine dair halkın şüphelerinin olduğunun belirterek Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pekdemirli’ye soru önergesi verdi
HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları, Hatay'ın Belen ilçesi Sarımazı Mahallesi kırsalındaki ormanlık alanda 9 Ekim 2020 tarihinde başlayan yangına dair Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pekdemirli'ye soru soru önergesi verdi. Yangının krom maden projesi için ÇED toplantısı duyurusu yapılan bölgede çıkmasının tesadüf olup olmadğını soran Hatimoğulları, “Yangın sonrasında bölgedeki ekosistemi yeniden canlandırabilmek için çalışmalarınız var mıdır? Varsa nelerdir?” sorusunu da iletti.
Yangının maden projesi ile ilgili şüpheler
“Hatay’daki bu yangının, daha önce 8 Eylül 2020 tarihinde yine soru önergesi ile gündeme getirdiğimiz Samandağ’daki yangının 7 Eylül’de yapılması planlanan Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü (MAPEG) ihalesinin hemen öncesinde gerçekleşmesinde olduğu gibi; söz konusu bölgede yapılacak olan maden projesi varlığı bölgede yaşayan yurttaşlarda yangının maden projesi ile ilgili olabileceğine dair şüpheler uyandırmıştır. Hatay Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, köylere gönderdiği 30 Eylül tarihli resmi yazıda 12 Ekim tarihinde Arsuz ilçesine bağlı Hüyük Mahallesinde krom madeni projesi ile ilgili ÇED toplantısı yapılacağını duyurmuştur, bir gece önce Valilik tarafından toplantının ertelendiği iletilmişse de bölgede maden istemeyen halk 12 Ekim’de Hüyük’te toplanmış ve tepkisini ortaya koymuştur. Hüyük Mahallesi Muhtarı Rıdvan Ani, “Yaşam alanlarımız maden için yok ediliyor. Hatay’da iki hafta kadar önce güney yamaçları yakıldı. Şimdi kuzey yamaçları.” demiştir.”
Hatimoğulları Bakan Pekdemirli'ye şu soruları sordu:
1. Kontrol altına alındığı bilgisi paylaşılan yangın, Orman Genel Müdürlüğü internet sitesinde neden “devam ediyor” olarak gözükmektedir? Yangın neden halen söndürülememiştir?
2. Yangının çıkış nedeni belirlenebilmiş midir? Yangının çıkış nedeni titizlikle araştırılacak mıdır?
3. Gözaltına alınan şüpheliler hakkındaki süreç hangi aşamadadır? Soruşturma süreci şeffaf ve hızlı bir şekilde yürütülecek midir? Soruşturma sonucu şeffaf bir şekilde kamuoyu ile paylaşılacak mıdır?
4. Bölgede yaşanan yangınlarda net olarak ne kadar büyüklükte alan zarar görmüştür? Kaç tane ve hangi cins ağaç-bitki yanmıştır? Zarar gören tüm canlılar için tespit çalışması yapılacak mıdır?
5. Evleri, işyerleri, bahçeleri, araçları vs. yanan yurttaşların zararları karşılanacak mıdır?
6. Yangın bölgesinde yaşayan yurttaşlar için alınan önlemler nelerdir?
7. Yangınlarda oluşan maddi ve manevi kayıpları önlemek üzere kentsel yerleşimlere açılan alanlar ile orman alanları arasında koruma bandları oluşturmak üzere çalışmalarınız olacak mıdır?
8. Yangın sonrasında bölgedeki ekosistemi yeniden canlandırabilmek için çalışmalarınız var mıdır? Varsa nelerdir?
9. Çıkan yangınların, son dönemde Türkiye’de bazı bölgelerin maden sahası olarak ilan edilmesiyle ilişkisi var mıdır? 12 Ekim’de yapılması planlanan krom maden projesi için ÇED toplantısı duyurusu yapılan bölgede yangının çıkması tesadüf müdür?
10. Yangın alanları ve çevresinde hangi maden ruhsatları vardır?