ABD Başkanı Donald Trump, ülkesini Paris İklim Anlaşması’ndan çekme kararı aldığını açıkladı. Trump “Diğer ülkelerin ABD’ye karşı ekonomik avantaj kazanmasıyla ilgili bir anlaşma” ifadesini kullandı.
ABD Başkanı Donald Trump, Beyaz Saray'da yaptığı basın toplantısında ülkesinin Paris İklim Anlaşması'ndan çekileceğini açıkladı. Trump, "Amerikalı şirketlere, çalışanlara ve vergi mükelleflerine daha adil şartlar sunan bir anlaşma için müzakerelere başlayacaklarını" söyledi.
Trump, "Paris Antlaşması, iklim değişikliği mücadelesiyle değil, diğer ülkelerin ABD'ye karşı ekonomik avantaj kazanmasıyla ilgili bir anlaşma" dedi. "Paris'i değil, Pittsburgh halkını temsil etmek üzere seçildim" diyen Trump, görevinin ABD'yi korumak olduğunu söyledi.
İlk yurt dışı ziyaretinde Avrupalı liderlerle bir araya gelen Trump'ın söz konusu anlaşmayla ilgili kararını bu ziyaret dönüşünde açıklayacağını bildirilmişti.
Trump’ın Paris İklim Anlaşması’ndan çekilme kararı, weakening global efforts to combat climate change and siding with conservatives who argued that the landmark 2015 agreement was harming the economy.
Uzun süredir Amerikan kamuoyunda tartışılan bir konu olan iklim anlaşması, kampanya döneminden bu yana Trump'ın "gözden geçirileceği" sözünü verdiği başlık olarak biliniyor. Trump bu kararıyla Anlaşma’nın ABD ekonomisine zarar verdiğini savunan muhafazakarların yanında yer alırken, iklim değişikliğine karşı dünya çapında yürütülmesi gereken mücadeleyi zayıflatmış oldu.
Fransa'nın başkenti Paris'te 12 Aralık 2015'te yapılan 21. BM İklim Değişikliği Taraflar Konferansı'nda (COP21), üzerinde anlaşma sağlanan metin konferansa katılan ülkelerin delegeleri tarafından onaylanmıştı. Anlaşma, 22 Nisan 2016'da BM Genel Merkezi'nde ABD, Çin ve Türkiye'nin de aralarında bulunduğu 190'dan fazla ülke tarafından imzalanmıştı.
Anlaşma, fosil yakıtlarının kullanımının kısaltılması ve sera gazı emisyonlarının azaltılmasıyla, küresel sıcaklık artışının 1,5 ila 2 derecede kalması için ülkelerin çaba göstermesini öngörüyor.
ABD, Nikaragua ve Suriye'den sonra anlaşmadan çekilen 3. ülke oldu.