Türkiye Gazeteciler Sendikasına üye olmalarının ardından “işletmesel nedenler” gerekçe gösterilerek tazminatsız şekilde işten atılan Hürriyet gazetesi çalışanları adalet istiyor.
Türkiye Gazeteciler Sendikasına (TGS) üye oldukları için işten atılan Hürriyet gazetesi çalışanlarının, aradan geçen iki yıla rağmen hakları ödenmedi. Bakırköy Adliyesi’nde görülen dava öncesi Bahçelievler Ek Binası önüne açıklama yapan gazeteciler “Paramız pul oldu, adalet, hemen şimdi” pankartı taşırken “2 yıldır adalet arıyoruz” dedi.
Dava öncesi Bakırköy Adliyesi Bahçelievler Ek Binası önündeki açıklamada konuşan TGS Genel Başkanı Gökhan Durmuş, “Adalet istiyoruz, sadece adalet. Patronları kollayan değil emekçinin alın terini koruyacak adalet. Hakkımız olanı istiyoruz” dedi.
Açıklamada anayasal bir hak olan sendikalaşma hakkının işten atılma gerekçesi yapıldığını ancak anayasayı korumakla yükümlü kurumların bu yaşananları sadece izlediğini aktaran Durmuş, “Patronların yasaları çiğnemesine seyirci kalanlar bu adaletsizliğin ortağıdır. Daha iyi koşullarda çalışma, daha iyi ücret ve iş güvencesi talepleriyle sendikamıza üye olan Hürriyet gazetesi çalışanları, ‘işletmesel nedenler’ gerekçe gösterilerek işten atıldı” dedi.
‘19 bin TL maaş alan kişi kamyon şoförü oldu’
45 kişinin işten atıldığı dönemde Hürriyet’e 200 kişinin alındığını aktaran TGS Genel Başkanı Durmuş, bu kişilerin kimler olduğunu da şöyle anlattı:
” Likitgaz’da Makine Mühendisi ve Bölge Müdürü olarak 19 bin TL maaş alan kişi, Hürriyet matbaasında asgari ücretle çalışan kamyon şoförü olarak gösterildi.
Demirören’de Genel Müdür Yardımcısı ve İnsan Kaynakları Grup Başkanı olarak 22 bin lira ücret alan kişi, hem Bağcılar hem de İzmir matbaalarında asgari ücretle çalışan uzman gösterildi.
Kayseri’de LPG tüp dağıtıcısı olarak çalışan 3 kişi Ankara matbaasında uzman olarak gösterildi.
İstanbul’da tüp dağıtan 36 kişi aynı zamanda matbaada uzman olarak çalışan gösterildi.”
‘Bakanlık sadece seyrediyor’
“Bu kadar açık, bu kadar aleni olarak yapılan bu usulsüzlükleri Çalışma Bakanlığı, Adalet Bakanlığı sadece seyrediyor” diyen Gökhan Durmuş “Adalet istiyoruz, sadece adalet. Patronları kollayan değil emekçinin alın terini koruyacak adalet. Hakkımız olanı istiyoruz” dedi.
(Evrensel)