Helenistik , Roma ve Bizans dönemlerine ait buluntuların çıktığı Silivri Fener köyündeki araziye rüzgar gülü dikmek isteniyor. Koruma Kurulu, çıkan tarihi eserleri müze rapor etmesine rağmen Abdullah Tivnikli’nin sahibi olduğu Silivri Enerji A.Ş’ye ait arazisini sit yapmamakta direniyor.
Radikal’den Ömer Erbil’in haberine göre Silivri’nin Fener, Kurfallı, Akören köyleri yakınlarındaki Rüzgâr Enerji Santrali kurulması için İstanbul Çevre Düzen Planı’na aykırı bir biçimde, arazi ‘tarımsal niteliği korunacak alan‘ olmaktan çıkartıldı. Plan tadilatına aykırı işlemin ardan 440 dönümlük alana santralin kurulmasına izin verildi.
Ancak bu yılın başında Fener köyü yakınında iki tirbün inşa edilecek alanda arkeolojik kalıntılara rastlandı. İstanbul Arkeoloji Müzesi’ne haber verildi. Müze arkeologlarınca yapılan kazılarda inanılmaz mimari buluntulara rastlandı. Mimari kalıntıların 11.-12. yüzyıla tarihlenen geç Bizans dönemine ait olduğu düşünülürken, Helenistik ve Roma dönemlerine ait buluntulara da rastlandı.
Yakın çevresinde ortaya çıkarılan çok sayıda Bizans dönemine tarihlenen mezarların bulunması da bir manastırın varlığını akıllara getirdi.
Hala sit ilan edilmedi
İstanbul 1 Nolu Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu çıkan buluntulara rağmen aylardır araziyle ilgili kararını veremedi. 1. Derece arkeolojik sit alanı özelliklerindeki arazi için Silivri Enerji A.Ş şirtetinin kurul üzerinde baskı yaptığı, definecilere karşı araziyi koruyamayacağını belirterek arkeolojik buluntuların üzerine beton dökmeyi teklif ettiği iddia ediliyor.
Bu teklif üzerinden kurulda büyük tartışmalar yaşanırken, sadece arkeolog üye Yrd.Doç.Dr. Aslıhan Yurtsever Beyazıt bu teklife karşı çıktı. Kalıntıların belgelenip üstünün kapatılmasını ve şirkete devredilmesi istenirken, Aslıhan Yurtsever yerinde inceleme istedi. Kurul üyeleri henüz yerinde inceleme yapmadı. Bugünlerde kararın verilmesi bekleniyor.