Somalı aileler ve Soma Sosyal Haklar Derneği, yaşanan maden faciasının yıl dönümü dolayısıyla gerçek sorulmaların yargı sürecine dahil edilerek, gerçek adaletin yerini bulması için 10 Mayıs günü gerçekleştirecekleri mitinge, seslerine ses katılması çağrısında bulundu.
13 Mayıs tarihinde Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. tarafından işletilen maden ocağında yaşanan facianın üzerinden bir yıl geçti. Hala ilk günkü acısı dinmeyen ve failleri cezalandırılmayan facianın yıl dönümü çeşitli eylem ve etkinliklerle protesto edilerek, 301 madenci anılacak. 10 Mayıs günü ailelerin öncülüğünde büyük bir miting gerçekleştirilecek olan Soma’da akabinde 13 Mayıs’ta Kınık ilçesinde, 16 Mayıs’ta ise sendikaların ve sivil toplum kuruluşlarının çağrısı ile yine miting yapılacak.
Madenci aileleri ve Soma Sosyal Haklar Derneği’nin ortaklaşa 10 Mayıs’ta gerçekleştireceği mitinge ilişkin dernekte basın toplantısı gerçekleştirdi. Toplantıda konuşan ve faciada çocuğu Uğur Çolak’ı kaybeden İsmail Çolak, madende en çok sevdikleri varlıkları kaybeden, anneler, babalar, eşler ve çocuklar olarak gerçekleştirecekleri mitinge değinerek, “Bu mitingimiz için büyük bir mücadele veriyoruz. Buradan çeşitli sivil toplum örgütlerine, siyasi partilere, derneklere kısacası tüm duyarlı insanlarımıza, halkımıza çağrıda bulunduk, yine çağrımızı yineliyoruz. Maden şehit aileleri olarak, buradan tüm Türkiye’deki duyarlı ve vicdanlı insanları, bir daha 301 canları kaybetmemek, iş kazaları sebebiyle hiçbir ananın, babanın ve eşin gözyaşının olmayacağı bir çalışma düzeninin getirilmesi, işçi sağlığı, iş güvenliği önlemlerinin alınması, bir daha 301’lerin hayatını kaybetmemesi için böyle bir miting düzenleyeceğiz. Başarılı olacağımızı ve katılımın yüksek olacağını düşünüyoruz. Halkımıza çağrıda bulunuyoruz. Bizi 10 Mayıs’ta yalnız bırakmayın” dedi.
Ardından konuşan Soma Sosyal Haklar Derneği Temsilcisi Kamil Kartal da, facianın yaşandığı 13 Mayıs tarihinden önce olan 10 Mayıs tarihinde bu eylemi yapmalarının amacını açıklayarak şunları aktardı: “13 Mayıs’ta bu mitingi yapmamamızın çok basit sebebi var. 13 Mayıs tarihinde insanlar, hayır, mezarlık ziyaretleri ve farklı etkinlikleri olacak. 13 Mayıs’ın kendine has bir gün olduğu için ondan önce yapmayı planladık.”
Kartal, faciada devletin çeşitli söz ve vaatlerde bulunduğunu belirterek, bunların önemli bir kısmının yerine getirilmediğini söyledi. “Devam etmekte olan bir ceza davası var” diyen Kartal, bu davanın sağlıklı sonuçlanabilmesi ve gerçek sorumlulardan Enerji Bakanlığı ile Çalışma Bakanlığı başta olmak üzere TKİ Genel Müdürlüğü’nün de bu yargı sürecine dahil edilmesi için böyle mitingi gerçekleştirdiklerini dile getirdi.
Yaşanan faciaya rağmen maden ocaklarında hala gerekli iş güvenliği ve iş sağlığı önlemlerinin yeterince alınmadığını belirten Kartal, bundan dolayı “İş kazaları” adı altında iş cinayetlerinin devam ettiğini kaydetti. Kartal, “Gerekli güvenlik önlemleri alınsın. Patronların kar hırsına daha insanlarımız kurban edilmesin. Gerek yasalarda, gerek uluslararası sözleşmelerde standart gündeme getirilmesi gereken güvenlik önlemlerinin alınması talep edilsin” diyerek 10 Mayıs’ta bir kez daha sesleneceklerini söyledi.
Bu facia ile birlikte işçileri açlıkla terbiye etme sürecinin gündeme getirildiğini belirten Kartal, bugün Soma’da 3 bine yakın maden işçisinin işsiz olduğunu ve işsizlik ödeneği adı altında ödenen 900 TL civarındaki ücretinde bu aydan itibaren sonlanacağını dile getirdi. Kartal, “Doğal olarak ciddi bir işsizlik sorunu yaşanıyor. Bu işsizlerin sorunlarını gündeme getirmek ve devletin bunlara karşı vermiş olduğu sözler var. Katliamın olduğu madende çalışan maden işçilerin hiç birinin açlığa ve yoksulluğa sevk edilmeyeceğine dair verdiği sözler var. Mitingde bunların tümü ifade edilecek” dedi.
Kartal, ailelerin yaşadığı acıyı paylaşmak, faciayı unutmamak ve unutturmamak için bu çağrıya cevap verilmesini isteyerek, “Soma’ya gelmelerini ve katkı vererek bu davanın dünyada dikkat çeken bir hale gelmesi için güç ve katkı vermelerini istiyoruz” diye belirtti.
Kaynak:DİHA