Sivas Katliamı ana davasından dosyası ayrılan firari 3 sanığın yeniden yargılanmasında, dönemin başbakanı Tansu Çiller’in dinlenme talebi, mahkemece reddedildi. Çiller katliamın ardından söylediği “Çok şükür, otel dışındaki halkımız bir zarar görmemiştir” sözleriyle hatırlanıyor.
Sivas’ta, 2 Temmuz 1993’te Madımak Oteli’nin yakılması ve 37 kişinin katledilmesine ilişkin davada dosyası ayrılan firari sanıklar Murat Sonkur, Eren Ceylan ve Murat Karakaş’ın yargılanmasına Ankara 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam edildi. Duruşmaya müşteki Hüseyin Karababa, müdahil ailelerinin avukatları, Tunceli Dayanışma ve Kültür Vakfı, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği ve Ankara Divriği Kültür Derneği’nin avukatları ve milletvekilleri katıldı. Duruşmada söz alan Hüseyin Karababa, davanın 29 yıldır sürdüğünü ve sanıkların Almanya’daki adreslerinin bilindiğini söyleyerek, mahkemenin, sanıkların yakalanması konusunda gayret etmesini talep etti.
“Davayı Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne taşıyacağız”
Avukat Coşkun Özgür Piroğlu ise Madımak olayının en büyük sorumlularından birinin, dönemin başbakanı Tansu Çiller olduğunu söyleyip, tanık olarak çağrılmasını ve dinlenmesini mahkemeden talep etti. Piroğlu, daha önce tanık olarak dinlenmesi reddedilen Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu’nun da yeniden tanık olarak dinlenmesini istedi. Piroğlu ayrıca davayı ilerleyen günlerde uluslararası ceza mahkemesine taşıyacaklarını söyledi.
Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan belge istenecek
Avukat Hüsniye Şimşek ise Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan 2 Temmuz 1993’te Sivas’ta gerçekleştirilen etkinlikle ilgili program konusunda hangi derneklerle işbirliğine gidildiğine, kimlerin davetli olarak katıldığına dair bilgi ve belgelerin istenmesini talep etti.
Mahkeme heyeti, Temel Karamollaoğlu hakkında daha önce verilen kararın tekrarına, Tansu Çiller’in dinlenmesi talebinin reddine, etkinlikteki bilgi ve belgelerin bakanlıktan istenmesine karar vererek, duruşmayı erteledi.
Davanın geçmişi
Sivas Katliamına ilişkin ana davada Ankara 1 No’lu DGM’de tutuklu yargılanan sanıklardan Sonkur, “Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Yasası’na muhalefet” suçundan 3 yıl, Karataş ve Ceylan ise “Madımak Oteli’ni yakarak 35 kişinin ölümüne neden olmak” ve “45 kişiyi yangın çıkartmak suretiyle öldürmeye kalkışmak” suçundan 15’er yıl hapse mahkum edilmişti.
Sanıkların tahliyelerine karar veren mahkeme, haklarındaki hükmün Yargıtay’da bozulmasının ardından tekrar görülen davada, bulunamadıkları gerekçesiyle bu sanıklar hakkındaki dosyayı ana dava dosyasından ayırmıştı.