Şişli Eftal Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin parçalanarak başka semtlere taşınmasına karşı yerinde yenilenmesi için mücadele eden Şişli Eftal Dayanışması “Hastanenin taşınmasıyla birlikte Şişli ve çevresindeki insanlar özel hastanelere mecbur bırakılacak” dedi.
122 yıllık tarihi olan İstanbul Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin parçalanarak başka semtlere taşınmasına karşı mücadele eden Şişli Etfal Dayanışması, eylemlerini sürdürüyor. Depreme karşı güçlendirilme yapılacağı iddiasıyla hastanenin bazı bölümleri Seyrantepe ve Sarıyer’e taşındı. Bölgenin en büyük ve en kapsamlı hastanesi olan Şişli Etfal’in yerinde dönüştürülmesini talep eden platform, aksi takdirde birçok hastanın mağduriyet yaşayacağını söylüyor. Binanın güçlendirilmesinin ardından hastane binası ve yerinin ne olacağı ise belirsizliğini koruyor.
Birgün’den Meral Danyıldız, Şişli Etfal Hastanesi’nin taşınmayla başlayan sürecine dair Şişli Etfal Dayanışması Üyeleri İpek Deniz ve Pınar Doğu ile konuştu.
Röportajın tamamı şu şekilde:
Şişli Etfal’in bölünmesi istemiyle başlayan süreç şu an ne durumda, nasıl ilerliyor?
Etfal’in bölünme gündemi ilk olarak 2018 yılında dillendirildi ve zaten o yıl içinde taşınma gerçekleşti. Yıllardır taşınması gündemdeydi ama bitmeyen bir inşaat vardı. Önce “Zeminde kayma var” dendi, bir ara “Müteahhit bıraktı” dendi, yılan hikâyesine dönen bir mevzuydu. 2018 yılında hızlı bir şekilde gündemimize önce bölünme, sonra Seyrantepe’ ye en kısa zamanda taşınma mevzuları eklendi. Bölünme hiç kimsenin gündeminde yoktu, zaten Etfal Dayanışması’nın kurulması bu mevzuyla başladı. Bölünme o hastanenin varolan eğitim geleneğine de ciddi bir darbe anlamına geliyordu. Tek bir mekânda, bütün branşların bir arada olduğu bir hastaneden eğitim almak çok kıymetlidir. Bu bölünme sadece mekânsal bir ayırım değil, sağlık eğitimine de, hizmetine de ciddi bir darbe anlamı taşıyordu sağlık emekçileri için. 2021 Mayıs ayında hastanenin yüzde 95’inin Seyrantepe’ye taşınmasıyla sürdü. Bir iki birim ve birkaç poliklinik dışında Şişli Etfal’de sağlık hizmeti bitmiş durumda.
Şişli Eftal yerinde kalsın
Başından beri ısrarla açıklamalarınızı, eylemlerinizi sürdürüyorsunuz. Peki bu konuya dair talepleriniz nedir?
Esas talebimiz çok basit; depreme dayanıksız denilerek taşınan 122 yıllık hastanenin tam teşekküllü kamu hastanesi olarak aynı yerinde hizmetine devam etmesini istiyoruz. Şu anda Şişli Etfal büyük ölçüde taşındı, Şişli halkı ve tüm İstanbullulara bu sözün açık ve bağlayıcı şekilde verilmesini istiyoruz. “Etfal burada tam teşekküllü olarak yaşayacaktır” denmesini bekliyoruz. Kaldı ki, depreme dayanıklı hale getirilmesi taşınmadan da yerinde dönüşümle yapılabilirdi. Sağlık en temel insan hakkıdır. Sağlık kurumlarının yakınlığı, sağlık hizmetine kolayca erişebilmek, acil durumlarda hızlı müdahale her insan için en önemli güvencedir. Bizler de bu güvencelerin yerine getirilip Etfal’in tam teşekküllü olarak yerinde kalmasını istiyoruz.
Zaten Şişli Etfal hizmet verdiğinde bile, devlet hastaneleri kapasitelerinin yetersizliğinden sıklıkla söz ediyordunuz…
Şişli ve çevre ilçelerde tam teşekküllü bir hastane kaldı. Etfal varken iki hastane yetmiyordu, şimdi Okmeydanı Cemil Taşçıoğlu’nun yoğunluğunu düşünebiliyor musunuz? Sağlık güvencesi herhangi bir ayrım gözetmeden her insanın en temel hakkı ve devlet bu sorumluluğunu yerine getirmek zorunda. Elimizdeki hastanenin alınması, devletin bu sorumluluktan kaçındığı, anayasal, insani, vicdani görevini yerine getirmediği anlamına gelir.
“Mücadelemiz şimdi başlıyor”
Eylemlerinizi yine aynı kararlılıkla sürdürecek misiniz?
Tabii. Asıl mücadelemiz şimdi başlıyor bile denebilir. Sanıyorum iktidar tarafında şöyle bir beklenti var, ‘Bunlar bir süre sonra bıkıp, bırakırlar.’ Bırakamayız. Etfal hem bir hastane olarak çok önemli hem buraya ilişkin yapılmak istenen planlar, projeler önceki sicillerine bakarsak karşı çıkmamız gereken projeler diye düşünüyorum. Etfal özelinde konuşursak ya burada butik hastane olacak, ya sağlık turizmine yönelik çalışacak veya bir iki poliklinik bırakılıp kalan arazi bambaşka amaçlar için yapılaştırılacak. Görüldüğü gibi hiçbir proje halkın sağlık hakkını korumaya yönelik değil. Etfal Hastanesi sadece sağlık hizmeti veren bir yer değil. Hastane çevresindeki esnaf ve buralarda çalışanlar için bir ekmek kapısı. Medikalinden, eczanesine, lokantasından büfesine binlerce insana iş sağlıyordu. Tüm bu insanların daha da mağdur olmaması için çalışmalarımıza hiç ara vermeyeceğiz.
Rant kapısı
Hastanenin taşınmak istenmesini neye bağlıyorsunuz? İktidar ve Bakanlık neyi amaçlıyor olabilir?
Neyi amaçladığı çok açık. Şehrin merkezinde değeri çok yüksek bir arazi. Gerçekten rant amaçlı olduğu dışında hiçbir şey düşünmüyoruz. Bu kadar değerli bir arazi niye sağlık hizmeti versin ki, AVM, rezidans yapmak dururken. Şişli çevresinde tüm branşların olduğu kamu hastanesi zaten yeterli değilken Etfal’i kapatarak sağlık hakkına erişim iyice zorlaşacak, çevre hastanelerin yükü iyice artacak, pandeminin yine tırmanış gösterdiği bu günlerde bölgede ciddi sağlık çöküşü yaşanacak.
“Özel hastanelere mecbur bırakılacağız”
İstenilen yapıldığı takdirde başta insanları ne tür tehlikeler bekleyecek?
• Özellikle yaşlı ve engelli hastaların İstinye veya Seyrantepe’ye gitmesini düşünebiliyor musunuz? En yakın tam teşekküllü hastane Okmeydanı’nda. Onun iş yükü 2 misline çıkmış durumda.
• Bölünerek taşınmaya bağlı olarak hekim ve sağlık çalışanlarının nöbet ve çalışma saatlerindeki sorunlar nedeniyle sağlık hizmetlerinde aksaklıklar olacak.
• Şişli Etfal aynı zamanda sağlık emekçilerine eğitim veren araştırma hastanesi statüsündeydi. Binlerce hekim, hemşire, hastabakıcı, laborant nitelikli eğitim almıştı. Şimdi bu eğitimin de önü kesilmiş durumda.
• Şişli ve çevresinde tam teşekküllü hastane sayısı zaten yeterli değilken insanlar özel hastanelere mecbur bırakılacak.Butik hastane ihtiyaçları karşılayamayacak.