9 Kasım 2005’te Şemdinli’de Umut Kitabevi’ne bomba atarak bir kişinin ölümüne, bir kişinin de yaralanmasına neden oldukları iddiasıyla yargılanan ve davaları yılan hikayesine dönen astsubaylar hakkındaki kritik Yargıtay incelemesi tamamlandı. Yargıtay 9. Ceza Dairesi, Umut Kitabevi’ne bomba atanların, eski Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt’ın olayın hemen ardından “Tanırım, iyi çocuktur” sözleriyle kefil olduğu astsubaylar Ali Kaya ve Özcan İldeniz ile itirafçı Veysel Ateş olduğuna yönelik kararı onadı.
Van 3. Ağır Ceza Mahkemesi, sanık astsubaylar Ali Kaya ve Özcan İldeniz ile terör örgütü PKK itirafçısı Veysel Ateş’e, ”Suç işlemek için kurulmuş örgütün üyesi olmak”, ”Suç işlemek için kurulmuş silahlı örgütün amaçları doğrultusunda bombayla ve tasarlayarak insan öldürmeye teşebbüs etmek”, ”Suç işlemek için kurulmuş silahlı örgütün amaçları doğrultusunda bombayla ve tasarlayarak insan öldürmek”, “Suç işlemek için kurulmuş silahlı örgütün amaçları doğrultusunda bombayla kasten yaralama” suçlarından 39 yıl 10 ay 27’şer gün hapis cezası verilmesine karar vermişti.
Kararın temyiz edilmesi üzerine dosya Yargıtay 9. Ceza Dairesi’ne geldi. 9. Ceza Dairesi, sanıklara verilen cezaları öldürme ve öldürmeye teşebbüs suçları yönünden onadı. Böylece Umut Kitabevi’ne yönelik bombalı saldırının görev emriyle Şemdinli’ye gönderilen ve olaydan sonra halk tarafından “suçüstü” yakalanan, buna rağmen bomba atmadıklarını iddia eden astsubaylar Kaya ve İldeniz ile itirafçı Ateş tarafından gerçekleştirildiği kesinleşti. Yargıtay, bu suçlardan dolayı 3 isme 38’er yıl ceza verilmesini uygun buldu.
Yargıtay 9. Ceza Dairesi, mahkemenin, “Örgüt var ama sanıklar çözülmediğinden açığa çıkartılmadı” şeklindeki görüşüne karşılık, Yargıtay, ordunun içinde böyle bir örgüt kurulduğuna yönelik yeterli kanıt olmadığı, “şüpheden sanık yararlanır” ilkesi gereği bu suçtan sanıkların beraatinin gerektiği yönünde hüküm oluşturdu. Daire, bu görüş doğrultusunda örgüt suçundan verilen cezaları bozdu.
Buna göre, Van 3. Ağır Ceza Mahkemesi, dosyayı örgüt suçu yönünden yeniden inceleyecek. Mahkeme, ilk kararında direnmezse sanıklar 1 yıl 10 ay 27 gün daha az ceza alacak. Mahkeme ilk kararında direnirse, bu suç yönünden dosya Yargıtay Ceza Genel Kurulu’na gelecek. Genel Kurul da son sözü söyleyecek. Örgüt suçundan dosyanın kapanması halinde, olayla ilgili yeni bir soruşturma da açılamayacak. Böylece, astsubaylar ve itirafçının söz konusu eylemi kendi inisiyatifleri ile yaptığı kabul edilecek. Aksi durumda ise açılacak soruşturmanın sıralı komutanlara ve Büyükanıt’a uzanabileceği belirtiliyordu.