“Selam Tevhid’de Kumpas” soruşturması kapsamında gözaltına alınarak adliyeye sevk edilen 17 şüpheliden aralarında Merkez Valisi Ahmet Pek’in de bulunduğu 6’sı tutuklandı.
“Selam Tevhid’de kumpas” soruşturmasında 17 kişi tutuklanma talebiyle adliyeye sevk edilmişti.
İstanbul Çağlayan’daki Adalet Sarayı’na çıkarılan 17 şüpheli, Nöbetçi 4. Sulh Ceza Hakimliği’nde yaklaşık 7 saat ifade verdi.
İfade işlemlerinin ardından hakimlik, şüphelilerden Merkez Valisi Ahmet Pek’in de aralarında bulunduğu 6 kişiyi, çeşitli suçlardan tutuklanmasına karar verdi.
Hakimlik, 11 kişiyi serbest bırakırken, şüphelilerden 2 kişiye yurt dışına çıkış yasağı koydu
‘Paralel Devlet Yapılanması’nın “Tahşiyecilere Kumpas” davası kapsamında tutuklu bulunan eski İstanbul İstihbarat Şube Müdürü Erol Demirhan’ın da bu soruşturma kapsamında ifade vermek için bugün cezaevinden getirileceği öğrenildi.
Merkez Valisi, önceden valilik görevi yapmış, ancak merkez tarafından geri çağrılan, Valilik görevinde aktif bulunmayan bir kıdem anlamı taşımaktadır.
Ne olmuştu?
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosunca yürütülen “Selam Tevhid'de kumpas" soruşturması kapsamında, hakkında gözaltı kararı verilen 26 şüpheliden 16'sı yakalanmıştı.
Haklarında gözaltı kararı bulunan eski Emniyet Genel Müdürlüğü Terörle Mücadele Daire Başkanı Cihangir Çelik, emniyet müdürleri Hami Güney, Lokman Kırcalı, Hamza Tosun'un da aralarında bulunduğu 9 şüpheli ise adreslerinde bulunamamıştı.
Selam Tevhid örgütü kimdir?
İran destekli olduğu iddia edilen örgüt Uğur Mumcu, Bahriye Üçok, Ahmet Taner Kışlalı suikastlerinden sorumlu tutulmaktadır. 2000 yılında DGM tarafından açılan ve Yargıtay'ın 2014 yılında karara bağladığı bir davada, 8 sanığın Tevhid Selam üyesi oldukları gerekçesiyle mahkûmiyetlerine hükmedildi. Ayrıca kararda sanıkların Türkiye'deki Anayasal düzeni hedef aldıkları ve İran gizli servisince yönlendirildikleri şeklinde tespitlere yer verildi.
2011 yılında Emniyet'e yapılan ve birçok bürokrat, asker, istihbaratçı ve siyasetçilerinde aralarında bulunduğu kişilerin örgütlü bir şekilde İran adına casusluk faaliyetlerinde bulunulduğu yeni bir Selam tevhid terör örgütü soruşturması başlatılmışsa da tartışmalı bir sürecin ardından 22 Temmuz 2014'te takipsizlik kararı verildi ve soruşturma sona ermişti.